Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica joi, 13 august, datele privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea.
El a adăugat că, din discuţiile avute cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe proiecţia macroeconomică, România va avea o diminuare a produsului intern brut (PIB) de circa 8,4%-8,5% la nivelul întregului an.
Guvernul va negocia cu reprezentanţii FMI majorarea deficitului bugetar acceptat, nivelul avut în vedere fiind de circa 7% din PIB - "7,1%-7,2%" -, ca urmare a situaţiei economice mondiale şi europene dificile, care a dus inclusiv la diminuarea veniturilor bugetare.
Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, în urma acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.
Deficitul bugetar a ajuns la jumătatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), uşor sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB.
Misiunea FMI la Bucureşti se va încheia pe 10 august, când Fondul va face o comunicare publică cu privire la rezultatele misiunii. Pogea a mai spus că, în cursul zilei de vineri va fi elaborat draftul scrisorii de intenţie, iar în intervalul vineri-duminică noaptea experţii Fondului, ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi reprezentanţii Guvernului vor finaliza scrisoarea de intenţie.