- Care sint motivele pentru care candidati la functia de primar al municipiului Braila?
- Dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, clasa politica, formata din aceeasi oameni care, practic, fac o perpetua rotire a cadrelor, s-a trezit intr-un mediu nou pentru ea, mediu in care nu stie sa se manifeste, mediu la care nu se poate adapta. Voi exemplifica: Guvernul liberal ia masuri de stinga, partidele de stinga au discursuri ce privesc probleme liberale si absolut toti au componenta ecologica in discursul lor, evident fara a avea cele mai mici intentii si pricepere pentru a o pune in practica. In loc sa vina in fata alegatorilor cu oferta electorala, partidele traditionale spera sa cistige voturile populatiei facind pomeni electorale. Despre proiecte si programe nu au habar, iar despre accesarea fondurilor europene n-au auzit. Ca tinar politician, stiu ca orasul anului 2008 trebuie condus de oameni cu educatie si gindire moderna, care sa aseze infrastuctura astfel incit si locuitorii Brailei anului 2108 sa poata trai decent. Uitati, rezultatul gindirii celor care au sistematizat Braila in secolul XIX, orasul nostru fiind faimos in toata tara pentru asezarea strazilor. Edilii de astazi nu au nici cea mai vaga idee referitoare la dezvoltarea urbanistica a orasului in urmatorul secol. Erau stramosii nostri genii sau am ales noi sa fim condusi de catre niste epigoni rezultati din ramasitele comunismului ?
- Care sint atuurile pe care va bazati in aceasta lupta electorala?
- Tineretea, puterea de munca, educatia, puterea de sinteza, deschiderea, ambitia, agresivitatea in urmarirea obiectivelor propuse si, in mod deosebit, curatenia. Nu am fost membru PCR, nu am fost in administratie, nu am facut afaceri cu firme de stat, am administrat o firma privata incepind din anul 1992 si pina in prezent, reusind sa o dezvolt in pofida unui mediu de afaceri ostil micului intreprinzator, fenomen national si cu preponderenta deosebita la Braila. Apoi, cunosc problemele urbei din pozitia cetateanului de rind si stiu, prin prisma deschiderii, ca cele mai multe se pot rezolva simplu, insa nu exista vointa. De fapt, politica edililor din ultimii 17 ani seamana izbitor cu cea dusa de comunisti: ingroapa cetateanul in probleme existentiale, pentru ca acesta sa nu aiba timp sa ridice privirea, sa-si largeasca orizontul, sa realizeze ca de fapt problemele majore sint altele.
- Care credeti ca sint problemele urgente ale Brailei?
- Gunoaiele care sufoca orasul, lipsa statiei de epurare, traficul ingreunat de lipsa parcarilor si de sensuri unice stabilite in folosul unor potentati locali si in defavoarea automobilistilor, lipsa investitorilor mari, pauperizarea populatiei.
- Cum credeti ca se pot rezolva ?
- Gunoaiele: avem discutii cu o firma din UE ce foloseste tehnologie americana de ultima ora, care proiecteaza, finanteaza si construieste uzine de incinerare a gunoiului menajer, cu cogenerare de electricitate si abur. Aceasta investitie de 30 milioane Euro va sorta si incinera gunoiul menajer, din 100 tone de gunoi raminind doar 3 tone de cenusa, din arderea gunoiului rezultind curent electric si abur in conditii perfect ecologice; prin rezolvarea problemei gunoaielor, se rezolva intr-o oarecare masura si situatia ciinilor vagabonzi, precum si cea a aspectului orasului. Traficul: sistematizarea acestuia facuta de profesionisti, regindirea intersectiei din Bariera Calarasilor, a sensurilor unice, a parcarilor si a sensurilor giratorii. Spatiile verzi: amenajarea celor existente concomitent cu obligarea asociatiilor de proprietari sa le amenajeze pe cele dintre blocuri. Garajele ar trebui eliminate. Parcarile supraetajate sint o solutie eficienta in locul garajelor de beton. Parcarile marilor supermarketuri ar trebui refacute in sistemul modern de beton perforat, ca sa poata creste iarba si in aceste zone. Si aici avem discutii avansate cu firme cu experienta vasta in domeniu, din Anglia si Hong Kong.
- Credeti ca brailenii sint pregatiti pentru un primar ecologist?
- De ce nu? Cetatenii sint mai receptivi decit ne putem imagina. Va reamintesc faptul ca in anul 1992, PER a fost extrem de aproape de a avea un primar la Braila, lipsindu-i doar 2% din voturi.
- In cazul in care nu o sa deveniti primar, dar veti fi consilier municipal, care vor fi preocuparile dumneavoastra in aceasta calitate?
- Consilierii ecologisti din CLM vor sustine implementarea aquis-ului comunitar si a masurilor de mediu si sociale. Vom propune CLM aprobarea si implementarea unui nou plan de sistematizare a orasului, care sa tina cont de dezvoltarea viitoare a acestuia, cu respectarea legislatiei UE, aducerea utilitatilor si a confortului modern in toate locuintele brailenilor. Masurile populiste vor fi inlocuite cu masuri reale de protectie sociala. Una din prioritatile pe care, de asemenea, le vom avea va fi aceea de atragere a investitiilor mari si sprijinirea micilor intreprinzatori in scopul crearii de locuri de munca pentru locuitorii orasului. Ne vom concentra atentia si asupra proiectelor mari, care sa aduca fonduri europene. Atragerea fondurilor europene nu a constituit o prioritate pentru administratiile de pina acum datorita faptului ca efectiv nu s-au priceput, gindirea lor fiind ramasa undeva la nivelul vremurilor trecute, iar atentia fiindu-le tintuita pentru acapararea imediata a profitului personal.