Mergi la conţinutul principal

După trei luni de pauză forțată, silozul de pe faleză și-a reluat activitatea

* între timp a obținut autorizație de mediu, însă poluarea cu praf, pentru care a primit amendă de la Garda de Mediu, este în continuare în jurul agentului economic * teoretic, autorizația de mediu s-a dat în baza faptului că firma s-a dotat cu instalații speciale de reținere a pulberilor * practic, se pare că o astfel de instalație există dar încă nu a fost pusă în funcțiune

 

După aproape trei luni de când Garda de Mediu a amendat-o cu 40.000 lei și i-a suspendat activitatea, din cauza poluării atmosferei cu praf dar și a faptului că funcționa fără autorizație de mediu, SC COFCO International Romania SRL, firma care deține silozurile construite recent pe faleza Dunării, a reluat, de câteva zile, operațiunile de încărcare-descărcare cereale. Între timp, societatea în cauză a obținut autorizația de mediu, după cum ne-a informat Agenția de Protecție a Mediului Brăila. Autorizația s-a dat în baza obligației asumate de a nu mai polua mediul înconjurător, prin folosirea unor instalații de aspirație a prafului rezultat din manevrarea cerealelor. ”SC COFCO International Romania SRL deține autorizația de mediu nr. 87/10.09.2021 pentru activitatea ”Depozitări” (Cod CAEN Rev.2 – 5210, respectiv Cod CAEN Rev.1 – 6312), desfășurată la punctul de lucru din municipiul Brăila, Portul Brăila, parcela 3. În ce privește impactul asupra calității aerului datorat activităților de manipulare a cerealelor (recepția cerealelor livrate în camioane, condiționarea lor, depozitarea și livrarea în camioane sau barje și nave maritime), în autorizația de mediu este precizat faptul că activitatea se va desfășura cu  respectarea legislației de mediu în vigoare, în vederea protejării factorilor de mediu și a sănătății populației, iar valorile limită ale emisiilor în aer se vor încadra în prevederile Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului – în acest scop se vor efectua analize în perioade de vârf de activitate la indicatorul pulberi. Pentru reținerea poluanților emiși în aer (pulberi) operatorul economic are prevăzute instalații de aspirație compuse din ventilatoare, tubulatură, cicloane și buncăre de depozitare a pulberilor”, ne-a informat APM Brăila.

Totuși, în ciuda acestor asigurări, la fața locului situația nu e cu mult diferită față din luna iunie, când din cauza prafului din atmosferă s-a luat măsura sancționării cu amendă și a suspendării activității. Cei care au ajuns prin zonă în ultimele zile au constatat că operațiunile de încărcare a barjelor generează în continuare pulberi în suspensie, care se împrăștie pe sute de metri de jur împrejurul silozului. Actualul proprietar al fostei Căpitănii, omul de afaceri Gheorghe Antistescu, ne-a spus că un praf de culoare rozalie se depune în strat gros peste tot, și în casă și în curte și pe mașinile parcate în perimetrul proprietății sale. Antistescu ne-a declarat, totuși, că a primit asigurări de la reprezentanții silozului că situația se va rezolva în curând. ”Mi-au spus că urmează să pună în funcțiune o instalație de umidificare  care va reține pulberile la sursă. Așteptăm, sperăm ca asta să se întâmple cât mai curând, că nu e în regulă cu praful acesta care se depune peste tot”, ne-a declarat Gheorghe Antistescu.

 

Măsurătorile făcute la distanță nu evidențiază poluarea

Din punctul de vedere al autorităților de mediu, care se ghidează pe sistemul de monitorizare a calității aerului, silozul de pe faleză nu poate fi considerat, deocamdată, ca fiind generator de poluare. ”Reamintim că prin sistemul automat de monitorizare a calității aerului, care la nivelul județului Brăila este constituit de cinci stații automate, este supravegheată calitatea aerului 24h/zi, inclusiv la indicatorul pulberi. Valoarea la indicatorul particule în suspensie PM10 (particule mai mici de 10 microni) pe parcursul lunii septembrie, la stația BR-2 (amplasată în spatele Palatului Administrativ), a variat între 6 și 46 micrograme/m3, sub limita maximă conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului, de 50 micrograme/m3”, a precizat conducerea APM. Exemplul nu este, totuși, prea convingător, având în vedere că cea mai apropiată stație automată de monitorizare este situată la o distanță considerabilă, tocmai lângă Palatul Administrativ de pe Calea Călărașilor, iar ceea ce se întâmplă în imediata apropiere a silozului nu apare pe nicio măsurătoare.

După cum v-am mai informat, potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului, ”Cofco Internațional România” SRL este o firmă cu capital 100% străin, având ca asociați două persoane juridice, ambele cu sediul în Olanda. Societatea are sediul social în București și mai multe puncte de lucru, în județele Ialomița, Constanța și Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Neamț, precum și punctul de lucru din Brăila, de pe faleza Dunării, parcela 3, unde a fost construit silozul de cereale. Ca administratori, figurează trei cetățeni italieni și unul de naționalitate română, toți fără nicio legătură cu Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro