Mergi la conţinutul principal

După două zile de viscol, CJ vrea notă de trecere

Viscolul a trecut, iar de marţi peste Brăila s-a lăsat gerul. În doar două zile, duminică şi luni, ninsoarea răscolită de rafalele de vânt a troienit şoselele şi a rupt firele de înaltă tensiune, care alimentau zeci de localităţi. Chiar dacă, la un moment dat, au fost depăşite de situaţie, autorităţile judeţene au acţionat parcă mai bine decât în alte dăţi. Evident că au fost numeroase drumuri blocate, atât din categoria celor judeţene, cât şi a celor naţionale, însă acest lucru nu li se poate imputa neapărat celor care s-au ocupat cu deszăpezirea. În noaptea de duminică spre luni şi pe parcursul zilei de luni, viscolul a fost mult prea puternic pentru ca situaţia să poată fi ţinută sub control. Pe multe sectoare de drum era o chestiune de minute până când vântul muta tone de zăpadă din câmp pe carosabilul abia curăţat de utilajele cu lamă. Cei care s-au încumetat să plece la drum au putut constata că, imediat cum ieşeau de la adăpostul localităţilor, în câmp situaţia era radical diferită decât cea din municipiu sau satele de reşedinţă, după caz. În atari condiţii este extrem de greu, dacă nu imposibil, să menţii un drum circulabil, indiferent de cât de performante sunt utilajele folosite la deszăpezire...
De marţi dimineaţă, după ce vântul s-a mai domolit, drumurile naţionale de pe raza judeţului nostru - DN 21 Brăila - Slobozia; DN 22 Brăila - Râmnicu Sărat; DN 23 Brăila - Focşani şi DN 2B Brăila - Buzău - au fost redeschise circulaţiei, unul câte unul. Şoferii au fost îndemnaţi să conducă prudent, deoarece încă existau porţiuni de carosabil acoperite cu polei, însă, per total, s-a putut circula fără probleme.
Drumurile judeţene au fost, de asemenea, deblocate rând pe rând de utilajele firmei "Tancrad", cea care a "prins" contractul de deszăpezire cu Consiliul Judeţean, pentru iarna aceasta şi iarna următoare. Dacă ieri dimineaţă erau complet blocate zece sectoare de drum, iar pe două se circula pe un singur sens, în jurul orei 16.00, mai erau probleme pe doar cinci tronsoane, după cum ne declara preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu. Potrivit acestuia, încă mai erau blocate Cuza Vodă - Stăncuţa, Ianca - Şuţeşti, Latinu - Gurguieţi - Sihleanu, Scorţaru Nou - Kogălniceanu, Mihai Bravu - Victoria. "Dacă se opreşte viscolul, pe parcursul zilei de miercuri, 20 ianuarie, se termină de curăţat toate drumurile, inclusiv cele unde încă se mai circulă pe doar un singur sens. Se acţionează cu 29 de utilaje, împărţite pe echipe. Vineri, vom şti exact şi ce sumă s-a cheltuit cu deszăpezirea. Din câte putem aproxima, ce s-a făcut până acum o să ne coste cam o treime din valoare totală a contractului de 2,5 milioane de lei pe care l-am încheiat cu «Tancrad»", ne-a declarat preşedintele Viorel Mortu.
Stratul de zăpadă depus pe drumurile judeţene a fost mai mult decât consistent, după cum o demonstrează o fotografie primită de la un cititor al cotidianului nostru. Acesta ne-a spus că poza a fost făcută pe tronsonul DJ 211A Bordei Verde - Viziru, marţi după-amiază, iar până în acel moment niciun utilaj nu îşi făcuse apariţia în zonă. Pus în temă asupra acestui aspect, preşedintele interimar al CJ ne-a declarat că, până la ora 16.00, pe tronsonul de drum respectiv se reuşise deblocarea unui sens de mers. "S-a intervenit între Bordei Verde şi Viziru, cine spune altceva dezinformează. Mai sunt lansate şi informaţii, aşa, mai răuvoitoare, din partea unor persoane nu foarte bine intenţionate. De exemplu, văd în acest moment o ştire la un post de televiziune central, cum că localitatea Victoria din judeţul Brăila este izolată. Nu este adevărat, domnule, drumul dintre Victoria şi Bărăganu este deschis. Doar între Mihai Bravu şi Victoria nu se poate circula încă, dar asta nu înseamnă că Victoria este o localitate complet izolată...", ne-a spus preşedintele Mortu. Tot din seria informaţiilor voit eronate, acesta a ţinut să ne mai dea un exemplu: "Duminică, s-a primit un apel la 112, cum că între Ţepeş Vodă şi Movila Miresii este blocat în troiene un microbuz cu zece persoane la bord. Bineînţeles că s-au trimis imediat utilaje pentru a le veni în ajutor, însă la faţa locului am găsit un singur bărbat, cu o Dacia Papuc, care plecase de la o fermă din apropiere spre Focşani, cu toate că fusese avertizat că drumul este închis din cauza viscolului. A exagerat voit la telefon, spunând că este vorba despre un microbuz, de parcă nu i s-ar fi acordat ajutor dacă s-ar fi ştiut că este singur. Nu prea e normal să se procedeze la o astfel de comunicare intenţionat deformată!", ne-a spus Viorel Mortu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro