După 15 ani. Ruptura de mal care pune în pericol satul Corbu Vechi va fi reparată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

După 15 ani. Ruptura de mal care pune în pericol satul Corbu Vechi va fi reparată

• Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la Brăila, că va fi alocată suma de 13,92 milioane de lei, pentru o consolidare de mal făcută ca la carte • sătenii din Corbu Vechi aşteaptă de aproape 15 ani această investiţie • la ora actuală, eroziunea de mal a ajuns până la baza digului, iar o viitură pe râul Siret ar putea şterge acest sat de pe faţa pământului • lucrările de consolidare ar trebui să înceapă în octombrie, dacă licitaţia pentru stabilirea constructorului va decurge fără probleme

 

O problemă care trenează de aproape 15 ani este pe cale de a fi rezolvată cu bani de la bugetul de stat. E vorba despre ruptura de mal din dreptul satului Corbu Vechi, comuna Măxineni. Aceasta a tot înaintat în ultimii ani, ajungând în prezent până la baza digului, fapt ce pune în periocol cele câteva zeci de gospodării din Corbu Vechi, sat cu o populaţie de circa 300 de persoane.

Despre eroziunea de mal din zonă se vorbeşte cam din 2005, anul când râul Siret a avut un debit atât de mare încât aproape a rupt digul care apără Corbu Vechi. După ce râul s-a retras în albia sa, a fost observat un început de eroziune care, cu timpul, a tot micşorat distanţa dintre malul natural al Siretului şi digul care apără satul. În prezent, pe o porţiune de zeci, poate sute de metri, malul nu mai există practic, râul curgând chiar pe la baza digului. În 2018, a fost nevoie de lucrări provizorii de întărire a malului, pentru ca eroziunea să nu mai înainteze. S-au pus câteva folii de plastic şi saci cu nisip, care însă nu au rezolvat nici pe departe problema. Spre norocul locuitorilor din Corbu Vechi, 2019 a fost un an secetos. Dacă era unul foarte ploios şi s-ar mai fi ajuns la o viitură de amploare pe Siret, erau şanse foarte mari ca digul să fie rupt, iar satul să fie ras de pe faţa pământului.

În ultimii ani s-a tot vorbit despre o consolidare de mal la Corbul Vechi, însă nu s-a făcut nimic, pentru că nu s-au alocat banii necesari. Abia acum, în al 12-lea ceas, autorităţile centrale au luat în considerare pericolul care îi paşte pe cei 300 de locuitori şi au demarat investiţia. Prezent, săptămâna trecută, la Brăila, pentru a lua măsuri de salvare a Lacului Sărat, care, după cum se ştie, este aproape secat, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat că o altă problemă stringentă a judeţului Brăila, anume situaţia de la Corbu Vechi, urmează să fie rezolvată în curând. Astfel, Deneş a precizat că va fi făcută o investiţie de 13,92 milioane lei, pentru eliminarea respectivei eroziuni de mal. Mai exact, este vorba despre lucrări de consolidare mal drept râu Siret, în zona kilometrilor 532 - 533, aval de localitatea Corbu Vechi, şi supraînălţare tronsoane dig Nămoloasa - Măxineni, km 26 plus 400, 26 plus 600, 28 plus 300, 28 plus 700; şi dig Centură Corbu Vechi, de la km 0 până la km 0 plus 250.

“Din suma totală alocată se vor realiza următoarele capacităţi: supraînălţare dig pe o lungime de 1 km aproximativ, apărări de mal pe o lungime de 850 m şi cinci epiuri (n.r. - epiu - Dig de piatră, nuiele etc., construit transversal, cu un capăt încastrat în mal, pentru a regulariza cursul apei, pentru a-i micşora lăţimea sau pentru a apăra malul de eroziuni). Valoarea alocată în anul 2019 este de 5,4 milioane lei. Astfel, în anul acesta se propune a se realiza următoarele capacităţi: supraînălţare dig pe o lungime de 300 m, apărări de mal pe o lungime de 220 m şi cele cinci epiuri”, a detaliat ministrul Ioan Deneş.

Potrivit acestuia, în prezent se derulează procedura de achiziţie pentru proiectare şi lucrări. “Se preconizează semnarea contractului, adică aflarea constructorului care va face această investiţie, la începutul lunii octombrie 2019. Termenul de finalizare a investiţiei este anul 2020”, a mai anunţat Deneş.

Rămâne de văzut dacă licitaţia va decurge fără probleme şi dacă nu vor apărea eternele contestaţii care să întârzie lucrările pe un termen nedefinit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro