Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dunarea ne-a iertat anul acesta

Fata de acum un an, cind ameninta sa rupa digul de la Varsatura, in primavara aceasta, Dunarea a fost mult mai cuminte. Ieri, fluviul a ajuns la cea mai mare cota din actualul sezon - 441 centimetri, la mira Braila - si se prognozeaza ca, incepind de astazi, se va inregistra o scadere masiva. La actuala cota, apa a iesit in zona dig-mal doar in citeva locuri, mai exact in sectoarele Filipoiu, Lunguletu si Gemenele din Insula Mare a Brailei, si in compartimentul III a digului Calmatui-Gropeni-Chiscani. Acum un an, la inceputul lunii aprilie, cota Dunarii era de 640 cm, nivel la care apa iesise pe faleza braileana si ameninta sa rupa digurile in mai multe sectoare, in special pe sectorul Noianu-Chiscani, care apara localitatea Varsatura. Doar eforturile conjugate ale angajatilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, a locatarilor comunei Chiscani si satului Varsatura, a militarilor, pompierilor si jandarmilor, ce au stat pe dig zi si noapte, intarindu-l cu saci cu nisip si folii de plastic, au facut ca in judetul nostru sa nu existe indundatii de amploare. La momentul respectiv, inalti demnitari de la Bucuresti au promis alocarea de fonduri de urgenta pentru refacerea completa a acestui sector de dig. Banii s-au dat - 50.000 euro - insa s-a intirziat atit de mult cu studiul de fezabilitate incit iarna a prins digul tot neconsolidat. Directorul SGA Braila, Adrian Turiac, ne declara asta toamna ca, din cauza intirzierii, nimic nu va mai putea salva Varsatura de inundatii, in cazul unor debite mari pe Dunare. Din fericire, constienta parca de neputinta oamenilor, natura a decis sa le mai acorde o sansa si nu a mai trimis pe Dunare puhoiul de ape de anul trecut.
In prezent, studiul de fezabilitate pentru refacerea digului este gata, suma alocata s-a suplimentat la 136.000 euro, iar ca lucrarile sa demareze mai e nevoie doar de organizarea unei licitatii, pentru desemnarea proiectantului si constructorului. Aceasta depinde insa de Directia Apelor Buzau, administratorul brailean al digului - SGA - neavind nici o atributie in acest sens.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii