Skip to main content

Dunarea ne-a iertat anul acesta

Fata de acum un an, cind ameninta sa rupa digul de la Varsatura, in primavara aceasta, Dunarea a fost mult mai cuminte. Ieri, fluviul a ajuns la cea mai mare cota din actualul sezon - 441 centimetri, la mira Braila - si se prognozeaza ca, incepind de astazi, se va inregistra o scadere masiva. La actuala cota, apa a iesit in zona dig-mal doar in citeva locuri, mai exact in sectoarele Filipoiu, Lunguletu si Gemenele din Insula Mare a Brailei, si in compartimentul III a digului Calmatui-Gropeni-Chiscani. Acum un an, la inceputul lunii aprilie, cota Dunarii era de 640 cm, nivel la care apa iesise pe faleza braileana si ameninta sa rupa digurile in mai multe sectoare, in special pe sectorul Noianu-Chiscani, care apara localitatea Varsatura. Doar eforturile conjugate ale angajatilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, a locatarilor comunei Chiscani si satului Varsatura, a militarilor, pompierilor si jandarmilor, ce au stat pe dig zi si noapte, intarindu-l cu saci cu nisip si folii de plastic, au facut ca in judetul nostru sa nu existe indundatii de amploare. La momentul respectiv, inalti demnitari de la Bucuresti au promis alocarea de fonduri de urgenta pentru refacerea completa a acestui sector de dig. Banii s-au dat - 50.000 euro - insa s-a intirziat atit de mult cu studiul de fezabilitate incit iarna a prins digul tot neconsolidat. Directorul SGA Braila, Adrian Turiac, ne declara asta toamna ca, din cauza intirzierii, nimic nu va mai putea salva Varsatura de inundatii, in cazul unor debite mari pe Dunare. Din fericire, constienta parca de neputinta oamenilor, natura a decis sa le mai acorde o sansa si nu a mai trimis pe Dunare puhoiul de ape de anul trecut.
In prezent, studiul de fezabilitate pentru refacerea digului este gata, suma alocata s-a suplimentat la 136.000 euro, iar ca lucrarile sa demareze mai e nevoie doar de organizarea unei licitatii, pentru desemnarea proiectantului si constructorului. Aceasta depinde insa de Directia Apelor Buzau, administratorul brailean al digului - SGA - neavind nici o atributie in acest sens.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu