Mergi la conţinutul principal

Dunărea trece de cota de atenţie şi se îndreaptă spre cota de pericol

Primele sectoare de dig din judeţul nostru intrate în faza a doua de apărare, cu apa urcată până la o treime din înălţimea taluzului, erau, ieri, cele din Insula Mare a Brăilei - Filipoiu, Gemenele, Bălaia şi Măicanu. În următoarele două - trei zile, toate sistemele de apărare brăilene vor începe să fie supuse unor presiuni tot mai puternice, deoarece Dunărea va veni cu un debit din ce în ce mai mare, până când va atinge şi, posibil, va depăşi nivelul din 2010, când apa ajunsese până aproape de coronamentul digurilor.
Ieri, cota înregistrată la mira Brăila a fost de 541 cm, însă prognozele indicau o creştere accentuată, astfel că astăzi s-ar putea depăşi cota de atenţie, care este de 560 cm. Dacă actualul ritm de creştere se va menţine, în câteva zile s-ar putea atinge cota de pericol, care este de 660 cm.
În contextul în care creşterile de debit şi nivel se anunţă la valori istorice pe Dunăre, la Brăila se fac pregătiri pentru consolidarea în regim de urgenţă a digurilor, în caz că vor fi semnalate infiltraţii şi grifoane. "Monitorizăm continuu starea digurilor şi pregătim stocurile de materiale pentru intervenţie - fascine, saci, folii, cherestea, nisip. În momentul de faţă, digurile se prezintă într-o stare bună, nu avem nicio zonă cu probleme", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila.
În ceea ce priveşte Buzăul şi Siretul, ambele râuri aveau, ieri, o tendinţă de scădere, după viiturile de la sfârşitul săptămânii trecute.
Veştile alarmiste de pe Dunăre au pus în gardă Primăria Brăila, care ia în calcul posibilitatea inundării falezei şi a perimetrului de la Zona Liberă, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. "Dacă debitul se va menţine în jurul valorii de 13.500 mc/s, aşa cum au anunţat hidrologii, nu o să avem probleme, însă dacă se va anunge la 15.500 - 16.000 mc/s, atunci vom avea inundaţii şi va trebui să luăm măsuri. Avem pregătite materiale necesare pentru construirea unor diguri iepureşti", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.
Şi Primăria Chiscani se pregăteşte pentru ce e mai rău. "Am pregătit saci cu pământ şi suntem gata să intervenim pentru consolidarea digurilor", ne-a spus primarul Ion Crăciun. Acesta ne-a informat că prima consecinţă a creşterii Dunării se simte deja în Chiscani, unde a fost scoasă din funcţiune o staţie de pompare care alimenta gospodăriile oamenilor cu apă brută din fluviu, pentru udarea grădinilor. "Am scos motoarele ca să nu se strice în caz că se inundă staţia. După ce trece viitura o să le punem la loc. Până atunci, oamenii trebuie să găsească alte metode pentru a-şi uda grădinile", ne-a spus primarul Crăciun.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro