Dunărea a infirmat prognozele hidrologilor, care anunţau o staţionare, pentru ziua de vineri, 30 mai, la cota de 631 cm, care fusese înregistrată şi pe parcursul zilei de joi. În realitate, fluviul a crescut cu 2 cm, ajungând, pe sectorul brăilean, la 633 cm. Nivelul nu este unul care să pună probleme, însă, în contextul ploilor abundente căzute începând de vineri dimineaţă, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila atrag atenţia că oricând pot să apară surprize neplăcute. Situaţia e cu atât mai complicată cu cât, în urma ploilor, accesul pe digurile de pământ este mult îngreunat. Astfel, în eventualitatea accentuării infiltraţiilor în anumite puncte, transportul de materiale şi intervenţiile propriu-zise ar putea fi foarte complicate. În plus, este posibil ca precipitaţiile abundente să provoace o creştere accentuată a râurilor Buzău şi Siret, astfel că vigilienţa cantonierilor trebuie să fie maximă şi pe digurile care apără judeţul Brăila de revărsările respectivelor cursuri de apă.
"Noi sperăm, totuşi, să traversăm cu bine această perioadă. Ţinem sub observaţie atât digurile de la Dunăre, cât şi pe cele de la Buzău şi Siret, iar dacă apare vreo problemă o să se intervină în cel mai scurt timp", dă asigurări Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Până una alta, brăilenii nu dau semne că sunt îngrijoraţi de viitura de pe Dunăre. Joi seara, una dintre terasele de pe faleză era aproape plină, deşi apa ajunsese până sub picioarele celor care stăteau la mese, aşa cum se poate vedea în imaginea alăturată.