Dunărea va depăşi, peste câteva zile, cota de atenţie pe sectorul brăilean, atingând valori mai mari de 560 cm. Ieri, s-a consemnat o cotă de 504 cm, la un debit de 9.450 metri cubi pe secundă, iar prognozele hidrologilor indică faptul că pe 13 martie, debitul va fi mai mare de 10.500 mc/s, iar cota va trece de 583 cm şi va continua să crească. Deja, la intrarea în ţară, în sectorul Porţile de Fier, s-a instituit cod galben de inundaţie, iar viitura se îndreaptă spre Brăila. După cum ne-au explicat specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, în sectorul brăilean se va institui cod galben doar după ce se va atinge cota de inundaţie, de 610 cm. Asta se va întâmpla, cel mai probabil, pe parcursul săptămânii viitoare.
În momentul de faţă, la o cotă situată în jurul valorii de 515 cm, doar două sectoare de dig - Gemenele şi Filipoiu, din Insula Mare a Brăilei - au intrat în faza a II-a de apărare, cu apa urcată peste un metru pe taluz. Pe măsură ce nivelul fluviului va creşte, toate sectoarele de dig brăilene vor intra în faza a II-a, fiind posibil să se atingă chiar şi faza a III-a, cu apa trecută de jumătatea taluzului, pe unele sectoare.
Deocamdată, digurile rezistă fără probleme şi nu au apărut nicăieri infiltraţii care să facă necesară intervenţia angajaţilor SGA. "Avem pregătit tot ce ne trebuie - fascine de nuiele, material geotextil, geofix, saci cu nisip. Toţi cei 50 de agenţi hidrotehnici pe care îi avem în sistem patrulează, atât pe digurile de la Dunăre, cât şi pe cele de la râurile Siret şi Buzău, patrulează pe câte o distanţă de 10 km, cât are arondat fiecare, monitorizează situaţia şi transmite datele la centru. Dacă va fi cazul, vom interveni imediat pentru consolidarea digurilor, dar deocamdată nu se anunţă probleme în nicio zonă", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.