• ieri, debitul pe sectorul brăilean al fluviului a fost de 5.830 metri cubi pe secundă, iar nivelul apei a ajuns la 294 cm • la un asemenea nivel, apa nici măcar nu a intrat în zona dig-mal • până pe 8 octombrie, debitul ar putea crește până la 6.160 mc/s, cu o cotă a apei de 315 cm • pe sectorul brăilean, digurile intră în fazele de apărare doar după ce cota trece de 400 cm, deci orice pericol este exclus în această perioadă
Dunărea este în creștere la Brăila, însă nu la nivelul prognozat în urmă cu o săptămână, când toată lumea aștepta ca unda de viitură care a făcut ravagii în Ungaria să ajungă pe teritoriul țării noastre. Prognozele alarmiste nu s-au adeverit, iar debitul la intrarea în țară este în prezent mult mai mic decât cel anunțat inițial și nici nu mai sunt semne că va mai crește prea mult. Astfel, dacă pentru începutul acestei săptămâni se anunța, pe sectorul Baziaș, un debit de circa 9.000 de metri cubi pe secundă, până la urmă Dunărea a intrat în țară, luni, 30 septembrie, cu doar 7.400 mc/s. Pentru perioada următoare, prognozele sunt în scădere, astfel că pe data de 8 octombrie, debitul la intrarea în țară ar urma să se situeze în jurul valorii de 6.800 mc/s.
În ceea ce privește situația pe sectorul brăilean al fluviului, debitul înregistrat miercuri, 2 octombrie, a fost de 5.830 mc/s, cu o cotă la miră de 294 centimetri, în creștere cu 17 cm față de ziua precedentă. Până pe 8 octombrie, este așteptat la Brăila un debit de 6.160 mc/s, cu un nivel al fluviului de 315 cm. În această situație, riscul de inundații va fi practic nul, deoarece, pe sectorul nostru, Dunărea începe să pună probleme, abia de la cote care trec de 400 cm, după cum ne-au precizat specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila.
Totuși, preventiv, salariații SGA Brăila monitorizează permanent cursul de apă și digurile administrate. După cum v-am mai informat, săptămâna trecută, când se făceau pregătiri pentru prognozata undă de viitură, cei de la SGA au găsit, pe sectorul de dig Călmățui-Gropeni-Chiscani câteva galerii săpate de animale. Pentru astuparea acestora, s-a acționat, în colaborare cu reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Berteștii de Jos și CLSU Stăncuța, astfel încât să fie pusă în siguranță linia de apărare.