* toate sectoarele de dig brăilene au intrat în faza I de apărare, cu apa ajunsă la baza taluzului * pe sectorul Filipoiu s-a ajuns chiar la faza II de apărare, apa urcând pe o treime din înălțimea taluzului * în contextul precipitațiilor abundente din ultima perioadă, fluviul va continua să aibă cote mari în următoarea perioadă * spre sfârșitul săptămânii viitoare s-ar putea atinge cota de atenție la Brăila * creșterea ar putea să stagneze, totuși, câteva zile, pe fondul noului val de aer polar care se va abate peste zona noastră
Topirea bruscă a zăpezii dar și ploile din ultima perioadă, din întregul bazin hidrografic al Dunării, din Germania și până la intrarea în România, a făcut ca fluviul să aibă un debit neobișnuit pentru această perioadă a anului. Astfel, toate digurile de pe sectorul brăilean au intrat în faza I de apărare, cu apa ajunsă la baza taluzului, iar pe sectorul Filipoiu, din Insula Mare a Brăilei, deja s-a intrat în faza a II-a de apărare, cu apa urcată pe o treime din înălțimea taluzului. Pe sectorul brăilean s-a înregistrat, ieri, un debit de 9.500 metri cubi pe secundă, cu o cotă la miră de 497 centimetri. Prognozele indică faptul că, spre sfârșitul săptămânii viitoare, s-ar putea atinge cota de atenție, de 560 cm.
Creșterea de debit ar putea fi stagnată, totuși, pe parcursul săptămânii viitoare, de noul val de aer polar care se va abate peste Europa, inclusiv peste România. Sunt prognozate din nou temperaturi negative și ninsori abundente. La Brăila, valul de frig se va face simțit începând de duminică, iar marți sau miercuri ar putea să ningă destul de consistent, stratul de zăpadă urmând să atingă circa 11 centimetri.
Cert este că, după ce vor crește temperaturile, va urma o nouă topire a zăpezilor care va alimenta debitul Dunării. “Debitele și cotele pe care le avem acum, la jumătatea lunii martie, sunt specifice lunilor mai sau iunie. Nu ne facem, totuși, mari probleme, deoarece digurile sunt pregătite să facă față acestor creșteri de debit. Toți agenții Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila patrulează în permanență pe sectorul lor de dig, pentru a monitoriza situația. Dacă apar situații neprevăzute, suntem pregătiți să intervenim”, ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Vineri, și cotele râurilor Buzău și Siret erau destul de crescute pe sectorul brăilean, în urma precipitațiilor și topirilor de zăpezi din amonte. Totuși, nu erau semnalate probleme pe niciunul dintre sectoarele de dig de pe cele două râuri.