• debitul fluviului ajunsese, ieri, la 7.700 mc/s, mult peste valorile specifice lunii decembrie • de astăzi, însă, prognozele indică scăderi semificative, astfel că situaţia va reveni la normal • singura zonă unde apa a ajuns deja la baza digului este în nordul Insulei Mari, pe sectorul Filipoiu
Debitul Dunării este neobişnuit de mare pentru această perioadă a anului, însă vestea bună este că vârful de viitură a fost atins, iar de astăzi ar trebui să asistăm la o scădere de debit care să readucă lucrurile la normal. Ieri, pe sectorul brăilean al fluviului se înregistra un debit de 7.700 metri cubi pe secundă, cu o cotă la miră de 412 centimetri.
“Este un debit peste normalul perioadei. În ultimii 5 ani, nu am mai avut o astfel de situaţie”, ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila. Acesta a precizat, însă, că nu există niciun pericol. “Apa a ajuns la baza digului pe un singur sector de apărare, mai exact la Filipoiu, în partea de nord a Insulei Mari a Brăilei. Oricum, toate sectoarele de dig de pe raza judeţului Brăila sunt pregătite să facă faţă unui debit mult mai mare al fluviului. Nu întâmpinăm nicio problemă, iar prognozele indică faptul că în următoarele zile Dunărea va începe să scadă semnificativ, revenind la debitul normal pentru această perioadă a anului”, ne-a mai declarat directorul Turiac.