Nivelul Dunării, pe sectorul brăilean al fluviului, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Ieri, la mira Brăila se înregistra o cotă de 136 centimetri, la un debit de 3.600 metri cubi pe secundă. În mod normal, în această perioadă a anului ar trebui să avem o cotă situată în jurul valorii de 400 cm, după cum precizează Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila. "Un nivel atât de scăzut al fluviului este specific anotimpului de vară, în perioade de secetă, nicidecum în mijlocul iernii. Situaţia de acum este cauzată de lipsa precipitaţiilor din ultimele săptămâni", a precizat Turiac. Acesta dă asigurări, totuşi, că la Brăila nu se pune probleme cu alimentarea cu apă din Dunăre, prizele fiind proiectate să funcţioneze chiar şi la cote mult mai mici decât cea actuală.
În ciuda nivelului scăzut al fluviului, deocamdată navigaţia cu nave maritime încă nu are de suferit. "Încă nu au fost impuse restricţii de navigaţie pe sectorul brăilean al Dunării", ne-a informat Vlăduţ Brânză, căpitan şef al Căpităniei Brăila.
Vestea bună este că, în ultimele zile, s-a manifestat o uşoară tendinţă de creştere a debitului, nivelul fluviului crescând cu circa 20 de centimetri. În lipsa precipitaţiilor, însă, este posibil ca tendinţa de scădere să revină în actualitate.