Ploile din ultima vreme, dar şi topirea în ritm accelerat a zăpezii căzute pe teritorii vaste în luna decembrie şi începutul lunii ianuarie, au determinat o creştere a nivelului Dunării peste normalul acestei perioade. Ieri, fluviul atinsese o cotă de 509 centimetri pe porţiunea brăileană, apa ajungând până la baza digurilor din toate sectoarele de apărare ale judeţului nostru. Singurele zone intrate în faza a II-a de apărare erau Filipoiu şi Lunguleţu, unde apa urcase până la o treime din taluzul digurilor.
"O asemenea creştere de nivel pe Dunăre este un fenomen atipic pentru perioada în care ne aflăm. Situaţia este determinată de precipitaţiile abundente. Pentru zilele următoare se anunţă în continuare o creştere de nivel, pentru că ploile vor mai fi prezente. Starea digurilor este bună şi nu ne aşteptăm la probleme deosebite", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila.
Râurile Călmăţui şi Buzău au, de asemenea, o cotă destul de ridicată pentru această perioadă însă, deocamdată, n-au ieşit din matcă, în zona dig-mal. Pe râul Călmăţui a fost emis de hidrologi un cod galben de averizare, prin care se atrăgea atenţia că se va intra în faza I de apărare, după ce apa va ajunge la baza digului. Avertizarea a fost valabilă până duminică, 1 februarie, la ora 10.00, însă nu s-a adeverit, după cum ne-a informat conducerea SGA Brăila, care a precizat că, deşi are un nivel mai mare decât ar fi normal, râul a rămas în matcă. O veste bună e că pe nicio apă curgătoare de pe raza judeţului nu mai sunt sloiuri de gheaţă, astfel că nu există pericolul ca acestea să se acumuleze şi să formeze baraje care să provoace inundaţii.