Mergi la conţinutul principal

Dunărea creşte vertiginos

Precipitaţiile abundente căzute în partea de Sud-Est a Europei în ultima perioadă au provocat o creştere vertiginoasă a debitului şi cotelor Dunării, fenomen care nu s-a mai întâlnit de foarte mulţi ani pe parcursul toamnei. Debitul actual al fluviului este specific mai degrabă perioadei de primăvară decât celei actuale. Ieri, Dunărea avea la Brăila un debit de 7.750 metri cubi pe secundă şi o cotă de 400 centimetri, valori care întrec cu mult normalul lunii septembrie. Prognozele anunţă creşteri şi mai mari în perioada următoare. Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila spun că, după data de 20 septembrie, este foarte posibil ca fluviul să depăşească, pe sectorul brăilean, cota de 500 cm. Asta în condiţiile în care debitul deja mare de la intrarea fluviului în ţară este suplimentat de aportul râurilor interioare româneşti, umflate şi ele în urma precipitaţiilor căzute în partea de Sud-Vest a teritoriului naţional.
"Deja avem apă ajunsă până la taluzul digului în zona Filipoiu şi ne aşteptăm în zilele următoare să intrăm în faza I şi II de apărare pe mai multe sectoare de dig din judeţ. Am atenţionat toate primăriile riverane Dunării să ia măsuri pentru evacuarea tuturor animalelor sau stupinelor aflate în prezent în zona dig-mal. Starea digurilor este monitorizată în permanenţă, suntem pregătiţi să intervenim dacă e nevoie dar, totuşi, nu ne aşteptăm la probleme deosebite. Starea digurilor e bună", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila. Acesta a reamintit că digurile brăilene au făcut faţă foarte bine debitului mare din primăvara acestui an, când Dunărea a ajuns la o cotă de 644 de centimetri la mira Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro