• pe braţul Măcin apăruseră, vineri, 7 grifoane - infiltraţii care antrenează pământ din corpul digului • acestea au fost contracarate cu tuburi PVC şi balast • este posibil ca, zilele acestea, o fâşie din faleza brăileană să fie inundată
Dunărea a depăşit, vineri, la Brăila, cu 15 centimetri cota de inundaţie, ajungând la o valoare înregistrată la miră de 625 cm. La acest nivel al fluviului, apa deja începuse să intre, în anumite puncte, pe faleză, fenomen care s-ar putea amplifica în acest sfârşit de săptămână, în contextul în care prognozele indicau o creştere cu cel puţin 15 centimetri a cotei pe sectorul brăilean.
În ceea ce priveşte digurile, vineri au apărut infiltraţii pe lungimi de sute de metri dar şi primele grifoane - infiltraţii care antrenează pământ din corpul digului, putând evolua rapid dacă nu sunt contracarate cu mijloace specifice. Vineri, erau consemnate 4 grifoane, pe braţul Măcin, Insula Mare a Brăilei. Toate acestea fuseseră neutralizate cu tuburi de PVC şi balast, pentru egalizarea presiunii.
Infiltraţii pe sub corpul digului, cu băltiri în incinta îndiguită, s-au consemnat tot pe braţul Măcin, pe o lungime de 600 metri liniari, dar şi pe sectorul Călmăţui - Gropeni - Chiscani, pe o lungime de 200 ml.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Adrian Turiac, ne-a declarat, totuşi, că nu este vorba despre probleme majore, situaţia fiind ţinută sub control. Potrivit directorului Turiac, după ce va ajunge în jurul cotei de 636 de centimetri, nivelul Dunării va staţiona apoi va cunoaşte o uşoară scădere, pentru câteva zile. După aceea ar putea, urma, totuşi, o altă creştere de nivel.