Dunărea, blocată cu sloiuri pe sectorul brăilean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea, blocată cu sloiuri pe sectorul brăilean

• ieri, bacurile spre IMB au trecut doar pentru situaţiile de urgenţă şi doar asistate de remorcherul spărgător de gheaţă Lainici, din dotarea şantierului naval „Vard” Brăila • spre Smârdan, s-a trecut doar de câteva ori, cu bacul de mare capacitate Oltişor, al „Romnav” • pentru a dispersa sloiurile în formare, cel mai puternic spărgător de gheaţă din dotarea AFDJ Galaţi, Perseu, a patrulat, duminică după-amiază, timp de o oră, pe sectorul brăilean al fluviului

 

Sloiurile de gheaţă care acopereau, ieri, sectorul brăilean al Dunării, în proporţie de 80%, aproape că au ţinut la mal bacurile, atât la trecerea spre Insula Mare cât şi la cea spre Smârdan. Spre Smârdan, traversările au fost asigurate, sporadic, doar de bacul Oltişorul, din dotarea societăţii „Romnav”, care, având o capacitate de 300 tone, a putut face faţă situaţiei speciale de pe fluviu. Spre IMB, s-a traversat de câteva ori doar cu un remorcher, care nu avea ataşat şi podul plutitor pe care urcă, în mod normal, autovehiculele. Remorcherul „Agricultorul” este singurul din flota „Agricost” SRL care a făcut curse de la un mal la celălalt, îmbarcând la bord doar câte 10 – 15 pasageri. A fost, totuşi, şi o situaţie specială, când o ambulanţă a trebuit să treacă spre Insula Mare, pentru a ajunge în satul Ţăcău, comuna Măraşu, de unde trebuia să preia o bătrână de 80 de ani care se confrunta cu grave probleme respiratorii. Pentru această intervenţie, remorcherul a fost cuplat la o platformă plutitoare, asigurând astfel trecerea ambulanţei. În plus, în sprijinul bacului a venit remorcherul Lainici, din dotarea şantierului naval „Vard” Brăila, care a deschis calea prin sloiurile de gheaţă. Asta ca urmare a unei decizii adoptate în cadrul şedinţei extrordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de duminică, 8 ianuarie, privind punerea la dispoziţie de către „Vard” Brăila SA a unui remorcher pentru asigurarea trecerii cu bacul către Insula Mare a Brăilei a mijloacelor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă - cazuri medicale, asigurarea furnizării energiei electrice, intervenţii la incendii etc.

Tot duminică, 8 ianuarie, odată cu apariţia sloiurilor de gheaţă pe Dunăre, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi a dispus intervenţia remorcherului Perseus – cea mai mare navă de acest gen din flota fluvială a României - între orele 16.15 – 17.15, pentru degajarea şenalului navigabil, în zona municipiului Brăila. Pe parcursul zilei de luni, Perseus a acţionat în aval, spre Tulcea.

În ceea ce priveşte navigaţia pe Dunărea fluvială atunci când sunt sloiuri în proporţie de peste 80%, legea le permite armatorilor să îşi folosească navele, însă orice ieşire pe fluviu se face pe propria răspundere a celor în cauză, ne-a explicat Vlăduţ Brânză, căpitanul şef al Căpităniei Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro