Dunărea îşi arată dedesubturile la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea îşi arată dedesubturile la Brăila

Dunărea a ajuns la un nivel foarte redus la Brăila şi va continua să scadă în următoarele zile. Ieri, cota înregistrată la miră a fost de 75 cm, urmând ca astăzi şi mâine să scadă cu circa 8 cm. Navele fluviale şi chiar cele maritime pot naviga, încă, fără probleme, de la vărsarea fluviului în mare până la Brăila şi Galaţi, km 175, deoarece pe mijlocul şenalului adâncimea apei depăşeşte pe alocuri chiar şi 7 metri. "Până la kilometrul 175, nu avem adâncime sub 7 metri. Cu toate acestea, căpitanii de navă trebuie să fie vigilenţi şi să urmărească geamandurile de marcaj, ca să evite bancurile de nisip şi piatră", avertizează Vlăduţ Brânză, căpitanul şef al Căpităniei Brăila.
Dacă navele de mare tonaj nu au probleme, nu acelaşi lucru se poate spune despre ambarcaţiunile de agrement scoase pe fluviu de persoane fără prea mare experienţă. În ultimele zile, pe fondul scăderii apei, au apărut, în dreptul Brăilei, pe malul dinspre IMB, câteva "limbi" de nisip şi piatră. Porţiuni din acestea sunt deja vizibile, restul se află sub apă, la adâncimi de doar câţiva centimetri. Posesorii de ambarcaţiuni care nu au experienţă pot eşua pe aceste bancuri de nisip. Unii au şi făcut-o deja. "Au fost vreo câţiva băieţi de bani gata, care au nimerit exact pe pietrele astea. Sunt de-ăştia care au primit cadou o barcă de la mama şi de la tata şi o scot pe Dunăre ca să se dea mari faţă de fete sau faţă de alţii de teapa lor. Merg cu viteză, nu mai apucă să vadă bancul de nisip şi dintr-o dată se trezesc cu barca suspendată. Au avut noroc toţi, au scăpat fără răni grave, dar bărcile au ieşit destul de «şifonate» din treaba asta. Cine cunoaşte Dunărea foarte bine nu are cum să păţească aşa ceva, dar puştii ăştia teribilişti nu prea au habar cum stă treaba", ne-a povestit un barcagiu care e prezent zilnic în Baza Nautică de lângă faleza brăileană a Dunării.
Ieri, pe bancurile de pietriş apărute la câţiva zeci de metri de malul de vizavi, unii pescari dădeau la lansetă, stând în apă până puţin mai sus de glezne. Priviţi de departe, aceştia dădeau impresia că merg pe apă.
Dunărea nu a mai fost atât de scăzută de câţiva ani. Nivelul de acum nu se poate compara, însă, cu cel din 2003, când cota înregistrată la mira Brăila a coborât până la doar 35 cm. Chiar şi în acele condiţii, pe porţiunea brăileană a fluviului se putea naviga cu nave de mari dimensiuni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro