• şoferul nu a ştiut că strada este pietonală, iar accesul maşinilor e interzis • după ce a parcurs câteva zeci de metri, duba a trebuit să oprească şi să dea înapoi, manevră executată cu mare dificultate, din cauza umbrelelor care se agăţau de caroseria înaltă • astfel de incidente nu s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi dispărut pilonii de la capătul dinspre Piaţa Traian al străzii pietonale, al căror rol era să împiedice accesul autovehiculelor
Umbrelele multicolore au început deja să înveselească atmosfera străzii Mihai Eminescu, fosta Regală, după ce, în utimele zile, au fost montate pe tronsonul cuprins între Piaţa Traian şi Str. Ana Aslan. Amplasarea acestor pete de culoare de-a lungul singurei străzi pietonale din Brăila va continua până în preajma Paştelui dar şi în zilele de după marea sărbătoare religioasă, astfel încât în prima parte a lunii mai să fie “acoperită” toată lungimea, de la Piaţa Traian până la bulevardul Cuza. Primăria intenţionează ca pe 1 iunie să organizeze pe Str. Mihai Eminescu evenimentele dedicate Zilei Copilului. Tot atunci, va avea loc şi ediţia de vară a Festivalului Dulciurilor.
Spre deosebire de anul trecut, reţeaua de susţinere a umbrelelor nu mai este făcută din sfoară textilă ci din şufe metalice, pentru o rezistenţă sporită. De asemenea, distanţa până la sol este mai mare. Acest amănunt este important pentru protecţia umbrelelor colorate faţă de cei care ar vrea să le fure, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când zeci de exemplare au fost smulse din legături, după ce sforile care le susţineau au început să îşi piardă rezistenţa şi să se “întindă”, micşorându-se astfel distanţa până la sol.
Umbrelele montate anul acesta au trecut, vineri, în jurul orei 11.00, un prim test, după ce şoferul unei dube cu număr de Dâmboviţa nu a observat că accesul auto este interzis pe strada Mihai Eminescu şi a intrat, pe la capătul dinspre Piaţa Traian. Duba a înaintat câţiva zeci de metri pe sub umbrelele care se agăţau de caroseria înaltă, până când şoferul a fost apostrofat de echipa de muncitori care lucra la amplasarea acestora. Conducătorul auto le-a spus celor care îl certau că le rupe umbrelele că nu şi-a dat seama că o să se întâmple asta şi că nu a ştiut că strada respectivă este închisă circulaţiei. El a început să dea cu spatele pentru a se întoarce în Piaţa Traian, însă manevra s-a dovedit dificilă, deoarece mânerele umbrelelor acţionau ca nişte cârlige care se agăţau de plafonul dubei. A fost nevoie ca muncitorii să ridice umbrelele cu nişte beţe, pentru ca maşina să poată trece pe sub ele. Până la urmă, duba a reuşit să iasă la liman, iar echipa de lucru s-a întors la treabă. “Asta se întâmplă dacă oricine intră cu maşina pe aici, deşi nu este voie! Unde or fi opritoarele alea montate la capătul străzii?”, se întreba unul dintre muncitori.
Într-adevăr, pilonii metalici care au fost montaţi în urmă cu câţiva ani pentru a împiedica intrarea maşinilor pe strada Mihai Eminescu, la capătul dinspre Piaţa Traian, nu mai sunt la faţa locului. Dacă la celelalte intersecţii încă mai există acei piloni, cei de la Piaţa Traian au dispărut cu totul.
Reprezentanţii Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală spun că pilonii respectivi au fost înlocuiţi de mai multe ori de-a lungul timpului, însă au dispărut din nou. Ultima dispariţie s-a consemnat în timpul acţiunilor de deszăpezire din această iarnă. Se fac demersuri în prezent pentru achiziţionarea unor piloni mai solizi, din categoria celor mobili, care să poată fi culcaţi la pământ atunci când este nevoie să se intre cu diverse maşini sau utilaje pe strada pietonală, pentru pregătirea unor evenimente, cum sunt cele ce vor fi organizate pentru Ziua Copilului, de exemplu.