Primarul Marian Dragomir a declarat în mod repetat, în ultimele conferinţe de presă că, până la Zilele Brăilei, zona falezei va căpăta o altă faţă, în sensul că va beneficia de o amplă acţiune de curăţenie, cum nu s-a mai făcut de mult timp. Într-adevăr, promisiunea noului edil-şef pare să se împlinească, dacă ne raportăm la activitatea intensă a operatorilor de salubritate, care strâng gunoaiele din zonă, alături de muncitorii Serviciului "Seroplant", angrenaţi în toaletarea pomilor şi îndepărtarea vegetaţiei crescute în exces. Faleza, mai exact spaţiile verzi de lângă aleile pietonale, începe să "respire" altfel, iar cine se plimbă pe acolo poate lesne constata acest fapt. După cum v-am mai informat, inclusiv taluzul malului a fost curăţat, fiind efectiv scos la lumină, după ani de zile în care a stat sub bălării.
Din păcate, strădania Primăriei şi a muncitorilor ce au trudit zilele acestea pe faleză este sabotată de cronica lipsă de educaţie a unora dintre brăileni. Aşa se face că nici nu li se răciseră motocositoarele celor de la "Seroplant" care au tuns iarba de pe taluzul falezei, că lângă aleea ce porneşte de la mijlocul scărilor de la capătul bulevardului Independenţei a şi apărut o sacoşă cu gunoaie. Până să înceapă acţiunea de curăţenie a Primăriei, în acel loc de lângă scările care coboară spre fostul ştrand pentru copii era o adevărată haldă de deşeuri formată, cel mai probabil, de agenţii economici care au terase în zonă. Acum, de bine ce au văzut locul proaspăt curăţat, aruncătorii de gunoaie au început din nou să facă ce ştiu ei mai bine, adică să murdărească domeniul public. În lipsa lor crasă de bun-simţ, respectivii nu ţin cont că prin zona respectivă trec zilnic sute de persoane şi că gunoaiele aruncate acolo le-ar putea tăia pofta de mâncare inclusiv consumatorilor de mici, clienţi fideli ai teraselor de pe faleză.
Ce se întâmplă pe faleză nu este un fenomen singular la Brăila. După cum v-am mai informat în repetate rânduri, Poliţia Locală aplică zeci de amenzi săptămânal celor prinşi aruncând deşeuri pe domeniul public însă, din păcate, aceste măsuri nu prea reuşesc să îi disciplineze pe brăileni. Numai în perioada 19 - 26 iulie, au fost sancţionate contravenţional, pe raza municipiului, 13 persoane, cu amenzi în valoare totală de 4.675 lei. Persoanele respective au fost prinse în timp ce aruncau pe domeniul public reziduuri de diverse tipuri, de la cele menajere, la cele de tip industrial, resturi vegetale sau moloz.
Tot în perioada menţionată, au mai fost amendaţi, cu câte 800 lei, doi căruţaşi care transportau deşeuri inerte sau menajere către halde neautorizate de pe raza municipiului.
Partea proastă este că, în general, multe dintre aceste amenzi nu se plătesc, iar procedura de executare silită a contravenienţilor este foarte greoaie, întinzându-se pe o perioadă lungă de timp.