* direcția gălățeană de sănătate publică a transmis către DSP Brăila o propunere conform căreia pacienții gălățeni suspecți sau confirmați cu coronavirus și care trebuie îngrijiți în spital să fie preluați de spitalele brăilene * asta, în timp ce pacienții non-COVID 19 să fie dirijați către spitalele gălățene * prefectul Brăilei a declarat că vor exista discuții între specialiștii celor două județe înainte de a se lua o decizie * luni, managerii spitalelor brăilene, președintele CJ și directorul DSP Brăila sunt așteptați la o discuție cu prefectul Boboc, ulterior urmând o discuție cu omologii de la Galați pe acest subiect și, probabil, și o concluzie
Un document transmis de Direcția de Sănătate Publică Galați către omologii de la Brăila prin care se propune ca pacienții cu coronavirus să fie tratați în spitalele brăilene, iar cei non-COVID 19 să fie tranferați în orașul vecin, a fost „scăpat” jurnaliștilor din presa locală. Actul pare cât se poate de oficial: antet, număr de înregistrare, ștampilă și semnătură. În el se precizează că „urmare a dispozițiilor Ministerului Sănătății transmise în timpul videoconferinței de azi, 22.03.2020, ora 11.30, vă propunem următoarele: Pacienții din județul Galați, suspecți/confirmați cu COVID-19 care prezintă patologie asociată și necesită asistență medicală de specialitate, vor fi dirijați către unitățile sanitare din județul Brăila, Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila și Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Pantelimon” Brăila, iar pacienții non COVID-19 vor fi dirijați către spitalele de specialitate din Galați (...). Vă rugăm ca în cursul zilei de mâine, 23.03.2020, să ne comunicați în scris punctul dumneavoastră de vedere cu privire la cele propuse”.
Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, a declarat că documentul e doar o propunere din partea DSP Galați către DSP Brăila, care nu are la bază argumente medicale. Acesta a precizat că, într-adevăr, duminică a avut loc o videoconferință între reprezentanții Ministerului Sănătății, managerii de spitale din toată țara și toți directorii direcțiilor de sănătate publică din țară, iar sugestia pentru zona Brăila-Galați a fost ca această criză generată de noul coronavirus să fie gestionată împreună de cele două județe, pentru ca măsurile să fie eficiente. Boboc este de opinie că sugestia ministerului este foarte bună, iar cele două județe ar trebui să lase la o parte orgoliile și linia politică și să găsească împreună o soluție, după ce vor avea loc întâlniri între specialiștii brăileni și gălățeni și vor fi prezentate argumente medicale. „Pe modelul Spitalului Colentina din București, Ministerul Sănătății încearcă să găsească soluții. Ceea ce am văzut că circulă pe internet este o propunere. Dacă mă întrebați pe mine, este extrem de simplistă și fără argumente medicale a celor de la Galați. Suntem de acord că împreună putem fi mai puternici și să trecem peste această criză. Dar sub nicio formă nu vom putea primi chestii făcute seara și date și publicității. Eu mâine dimineață (luni – n.r.) i-am chemat la discuții pe managerii de spitale din Brăila, președintele Consiliului Județean, directorul DSP, ne vom întâlni și vom discuta pe acest subiect, după care ne vom întâlni cu cei de la Galați și vom găsi cea mai bună soluție, bazată pe argumente medicale. Înțelegem necesitatea și utilitatea unui astfel de demers, dar va trebui s-o facem cu argumente. Eu unul nu vreau să mă bag în discuția medicală, eu vreau doar să asigur consultarea dintre ei. Nu vreau să fie o decizie administrativă. Deiczia finală trebuie să fie una utilă, să ne sprijinim unii pe alții și să putem gestiona cât mai bine această criză”, a declarat prefectul Brăilei, Cătălin Boboc.
Vom vedea, în zilele următoare, la ce concluzie au ajuns specialiștii brăileni și gălățeni.