Drumul strategic al judeţului Brăila, distrus ca la război | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Drumul strategic al judeţului Brăila, distrus ca la război

În urmă cu 3 ani, autorităţile judeţene anunţau cu surle şi trâmbiţe că vor moderniza o porţiune de 4 kilometri din drumul judeţean 255A. Asta pentru că DJ 255A este considerat ca fiind drum strategic deoarece e cea mai scurtă rută între Dunăre şi Siret şi totodată poate servi ca drum de ocolire a municipiului Brăila. Această cale de comunicaţii rutiere porneşte de la digul râului Siret şi merge prin Cotu Lung, Muchea, Siliştea, Romanu, Scorţaru Vechi, Traian, Unirea, Gropeni şi se opreşte la trecerea bac peste Dunăre. În 2012, conducerea Consiliului Judeţean anunţa că urmează să se investească 4,4 milioane de lei (44 miliarde de lei vechi) pentru modernizarea porţiunii de 4 kilometri cuprinsă între satul Cotu Lung şi intersecţia cu drumul naţional 23. Acea porţiune a fost pietruită prin anii 60 - 70 şi încă de la sfârşitul anilor 80 era plină de denivelări. Cum în anii 90 - 2000 nu a mai beneficiat de nicio reparaţie capitală, e uşor de imaginat cât de bine se circula pe acel tronson de drum "strategic". Trebuie menţionat, însă, că, în urmă cu 3 ani, când CJ Brăila vorbea despre modernizare şi asfaltare, pe acolo puteai merge cu maşina pe timp ploios fără să te împotmoleşti în noroi.
În 2012, la nivelul Consiliului Judeţean fusese deja conceput un plan de modernizare a drumului şi fusese elaborat un proiect de lucru, de firma "Avimi Serv" SRL Brăila. Proiectul prevedea scarificarea şi reprofilarea părţii carosabile cu adaos de material pietros pentru înlăturarea denivelărilor şi obţinerea profilului transversal, crearea fundaţiei de piatră spartă , realizarea acostamentelor concomitent cu săparea şanţurilor triunghiulare pentru scurgerea apelor etc. Deci treabă serioasă...
Din păcate, nimic din ceea ce s-a anunţat atunci nu a devenit realitate. În prezent, DJ 255A arată mai rău decât în urmă cu 25 de ani, pe vremea comuniştilor. Asta pentru că investiţia anunţată de CJ nu s-a mai făcut, iar Primăria Siliştea, de care aparţine satul Cotu Lung, a încercat nişte reparaţii prin mijloace proprii. Se pare, însă, că reparaţiile respective mai mult au stricat. "Ei au adus un autogreder care a săpat un şanţ pe marginea drumului şi tot pământul scos l-au împrăştiat pe partea carosabilă. Dacă înainte era strat de piatră şi puteai circula pe ploaie fără probleme, acum peste piatră e un strat gros de pământ care se transformă în noroi. Când plouă e teroare, patinezi cu maşina şi nici nu mai poţi să circuli dacă îţi vine cineva din direcţia opusă. Atât de tare s-a îngustat drumul încât nu mai pot trece două maşini una pe lângă alta. Ce să mai vorbim, mai mult l-au stricat. Mai bine îl lăsau aşa cum era...", ne-a spus Cristian Neacşu, un brăilean care merge des la ţară, la Cotu Mihalea.

"Avem o nouă promisiune, de la preşedintele Viorel Mortu şi de la ministrul Tudose!"

Primarul comunei Siliştea, Ilie Eftimie, declară că s-a străduit să mai repare cât de cât drumul, fiindcă acesta are fundaţia slăbită şi are de suferit de pe urma precipitaţiilor. "Eu am căutat să fac şanţuri pe lateral, ca să nu mai băltească apa. Prea mult nu pot interveni, pentru că e drum judeţean şi dacă dau bani din bugetul comunei pot fi acuzat de deturnare de fonduri. Am posibilitatea doar să mai trimit câte un autogreder care lucrează la străzile din satele arondate, să mai sape un şanţ, să mai împrăştie piatră. E adevărat că a rămas pământ pe partea carosabilă, dar o să încercăm să mai punem nişte piatră, provizoriu, până când drumul va intra la reparaţii", spune primarul Eftimie. Acesta trage nădejde că din vara acestui an drumul în cauză va intra, în sfârşit, în reparaţii. "Se fac demersuri pentru obţinerea de fonduri pe Ordonanţa de Urgenţă 28 (aşa-numita Ordonanţă a lui Dragnea n.n.). Atât domnul preşedinte interimar Viorel Mortu cât şi dl. Mihai Tudose, Ministrul Economiei, au spus că sunt şanse să se primească fondurile necesare. Ar fi ciudat să nu se rezolve mai repede cu drumul ăsta, pentru că în momentul de faţă noi derulăm lucrări de asfaltare a străzilor principale din comună şi din satele arondate. Am accesat 6,6 milioane de lei, tot prin OG 28, pentru asfaltarea a 9 km de străzi, din Siliştea, Mărtăceşti, Muchea, Cotu Lung şi Cotu Mihalea. Cum ar fi să asfaltăm strada din satul Cotu Lung, iar drumul judeţean care merge până în sat să fie aşa distrus cum este acum?!", se întreabă retoric primarul Ilie Eftimie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro