• porţile metalice ar fi fost montate de familia Buricea, care ar fi cumpărat fostul local de pe malul Dunării, dar şi drumul de acces către acesta • brăilenii care s-au obişnuit să meargă în fiecare vară la plaja lipovenească se declară indignaţi de apariţia porţilor • reprezentanţii Direcţiei Silvice şi cei ai Federaţiei Utilizatorilor de Apă Vădeni, care are o staţie de irigaţii în zonă, spun însă că până acum nu au întâmpinat dificultăţi în a intra pe drumul respectiv, având de fiecare dată acceptul noului proprietar
Accesul spre malul Dunării, în zona cunoscută de brăileni drept “plaja lipovenească”, este restricţionat, de câteva săptămâni, de o poartă metalică, montată la capătul dinspre dig al drumului, care trece prin pădure. Unii brăileni se plâng că au găsit poarta respectivă închisă cu lacătul, atunci când au vrut să intre de pe dig spre Dunăre. “În data de 17 aprilie, am vrut să văd şi eu cum decurg lucrările la podul peste Dunăre, de la o distanţă mai mare, fără să deranjez zona de şantier. Am încercat să ajung pe malul Dunării şi unica intrare dinspre Brăila cu maşina pe mal este pe la plaja lipovenească, fiind drum public făcut de municipalitate în anii '80-'90. Am găsit o poartă mare făcută recent, din fier, care era închisă cu lacăt şi pe care scria Zonă Privată. După câteva minute, un pescar care mergea pe bicicletă mi-a spus că poarta a fost pusă de marele privat Buricea, că are cârciumă acolo şi că şi-a cumpărat drumul. Am încercat să vorbesc la Primărie, dar te loveşti, ca de obicei, de «Nu ştiu», «Mai sunaţi», «Faceţi sesizare». Cum a fost posibil să se vândă şi căile de acces, pe unde noi mergeam de o viaţă la plaja lipovenească şi la pescuit cu undiţa?! Acolo este o staţie de irigaţii a ANIF, e cantonul pădurarului. Cum s-a ajuns la închiderea acestui drum pentru locuitorii oraşului?!”, se întreabă brăileanul Gigel O., prin intermediul unei sesizări trimise pe adresa redacţiei.
Autorităţile locale brăilene spun că nu au nicio implicare în blocarea acelui drum. “Acea cale de acces nu se află pe teritoriul municipiului Brăila, fiind în afara ariei de competenţă a Primăriei. Nu am eliberat nicio autorizaţie pentru că acest aspect nu ţine de noi”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.
Nici la Consiliul Judeţean nu se ştiu detalii despre drumul de acces spre plaja lipovenească. “Nu cunosc nimic pe acest subiect şi nu am idee să se fi eliberat vreo autorizaţie pentru blocarea unui drum în zona respectivă”, ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Ionel Epureanu.
Zilele trecute, când reporterii noştri au ajuns la faţa locului, porţile metalice erau deschise, iar drumul spre plaja lipovenească era accesibil. Cei care ajungeau acolo ar fi putut fi intimidaţi, totuşi, de indicatorul rutier care interzice accesul autovehiculelor şi de plăcuţa pe care scrie că drumul este proprietate privată. La faţa locului nu am găsit pe nimeni care să ne lămurească pe ce bază legală au fost montate porţile respective.
Din câte se pare, totuşi, existenţa porţilor metalice nu afectează activitatea staţiei de irigaţii din zonă. Acea staţie aparţine la ora actuală Federaţiei Utilizatorilor de Apă (FUA) Vădeni. Un reprezentant al acestei entităţi ne-a spus că, din câte a auzit, localul de pe malul Dunării şi drumul de acces aferent ar fi fost construite în anii '80, de fosta cooperativă de consum care activa la nivelul Brăilei. Potrivit aceleiaşi surse, restaurantul şi drumul au fost cumpărate de familia Buricea, deci sunt proprietate privată. “Deşi drumul a fost închis cu acele porţi, nu avem nicio problemă să ajungem la staţia de irigaţii. Dacă găsim porţile închise, sunăm la cel care face de serviciu la staţie şi vine cu cheia ca să ne deschidă lacătul. Proprietarii drumului ne permit accesul fără nicio problemă”, ne-a declarat reprezentantul FUA Vădeni.
Nici reprezentanţii Direcţiei Silvice Brăila, instituţie care are un canton în zonă, nu se arată deranjaţi de blocarea acelui drum. “Din câte ştim, este o cale de acces privată, iar proprietarii au luat decizia de a închide drumul. Tot ce pot să spun este că până acum am găsit înţelegere din partea dumnealor şi că de câte ori a fost nevoie să intrăm în pădure pe acolo nu am întâmpinat dificultăţi. Pentru noi e mai bine, într-un fel, că s-a limitat accesul în pădure, pentru că aveam mari probleme cu cei care veneau să facă plajă sau grătar şi lăsau foarte multe gunoaie în urma lor. Oamenii nu prea mai au unde să meargă la picnic, într-adevăr, dar din punct de vedere legal plaja lipovenească nu mai corespunde ca zonă de picnic, iar aprinderea focului pentru grătar este interzisă”, ne-a declarat Vasile Dumitraş, directorul Direcţiei Silvice Brăila.
De 1 Mai, brăilenii nu prea au mers la iarbă verde, din cauza vremii nefavorabile. Pe măsură ce se va încălzi vremea însă, oamenii vor vrea totuşi să iasă în aer liber, iar plaja lipovenească era una dintre zonele foarte frecventate pe timpul sezonului estival. Rămâne de văzut ce reacţii vor stârni în continuare acele porţi metalice care pot bloca oricând accesul spre malul Dunării.