Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Drumul ascuns" al romilor, pe simezele Casei Tineretului

In foaierul Casei Tineretului s-a vernisat, simbata, expozitia scriitorului si artistului francez Alain Riviere. Directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu, a precizat ca manifestarea este dedicata prietenilor, colegilor si apropiatilor de etnie roma, si este realizata de un prieten al Teatrului "Maria Filotti", Alain Riviere. Acesta a organizat, in primavara lui 2007, o expozitie in foaierul teatrului cu portrete, si a pus la punct atunci un alt proiect al sau, realizarea de portrete ale oamenilor de etnie roma din diferite colturi ale lumii: Germania, Spania, Bosnia, Romania si India. In Romania a fotografiat diferite chipuri de oameni de la Viziru, Insuratei si Valea Cinepii. Acea expozitie a prins contur si a fost prezentata pentru prima data publicului la Braila, urmind ca ea sa fie itinerata prin lume.
Ineditul expozitiei consta in faptul ca fiecarui portret i-a fost asociata o strofa din creatia lui Ion Barbu. "Nu am avut intentia sa fac un documentar social despre romi, ci sa incerc sa-i surprind asa cum sint si mi s-a parut interesant sa fac apropierea dintre fotografii si poezia lui Ion Barbu. Majoritatea romilor fotografiati sint sedentari. Lucratori agricoli in mici sate din Romania, functionari in orasele din Germania, artisti de teatru clasic in Spania, ei au renuntat la modul de viata al stramosilor lor. Cu toate acestea, dincolo de aceasta evolutie am observat ca acesti romi au continuat o cale. In ciuda schimbarilor dorite sau impuse, ei au mers intotdeauna pe un drum, un drum interiorizat, un drum mai tacut, un drum mai ascuns. Departe de a-si dori sa fie asimilati, romii mi-au spus sau m-au facut sa inteleg mindria si particularitatea lor mereu prezenta. Pe parcursul sedintelor foto am avut sentimentul ca acesta era indeosebi drumul ascuns din care romii doreau sa faca parte", a explicat artistul Alain Riviere.
In finalul manifestarii, actorul Valentin Terente a oferit citeva clipe de incintare recitind versuri ale poetului Ion Barbu.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Creatie si Consiliul Judetean Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii