Mergi la conţinutul principal

Dreptul de a vota inseamna dreptul de a spune "Nu"

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, considera ca nu s-a intimplat nimic in neregula, la ultima sedinta a Consiliului Judetean, cind un vot care trebuia sa fie o formalitate, pentru constatarea vacantarii locului de consilier detinut de democratul Negru Ionascu, s-a intors la 180 de grade, iar consilierul si-a pastrat mandatul. Stancu admite ca legea spune ca un consilier care si-a schimbat apartenenta politica pe perioada mandatului isi pierde si mandatul - cazul lui Negru Ionascu, ce a trecut de la PD la PNL - , insa este de parere ca e o lege proasta si, ca atare, are cel putin dreptul moral de a vota impotriva acesteia. Desi seful judetului admite ca institutia pe care o conduce are obligatia de a respecta legea, el apreciaza ca, in acelasi timp, alesii locali au dreptul de a interpreta legile, cind nu li se par in regula si a le indrepta, cu de la sine putere: "Fiecare consilier are opinia lui si voteaza conform constiintei lui. Noi am votat fiecare cum am considerat noi corect si daca legea ne permite sa votam pentru vacantarea acestui loc de consilier, am votat cum am crezut noi de cuviinta. Nu au decit cei care sint pusi sa vegheze la respectarea legii sa atace acest vot si atunci sigur ca sint solutii, prin care noi fie revocam hotarirea, fie se intra intr-un proces. Atita timp cit eu am fost ales dupa o regula, vreau sa se schimbe regula la finalul mandatului, nu in timpul acestuia. Daca se aplica regula aceasta de la final de mandat, eram de acord. Schimbarea a facut-o PD-ul prin presiuni politice in luna august 2006, cind s-a schimbat legislatia si atunci o mare parte din primari si consilieri, pe sistemul asta neortodox au ajuns in curtea lor. E dreptul lor sa atace hotarirea, eu nu am nici un drept si nu spun ca detinem adevarul absolut, am votat cum am simtit fiecare".
Atentionat asupra faptului ca atit secretarul judetului, cit si comisia juridica si el insusi si-au dat avizul favorabil asupra vacantarii locului de consilier, dupa care au votat impotriva, Stancu a explicat: "Avizul unei comisii si parerea presedintelui sint optionale, consultative, o hotarire este luata dupa cum voteaza majoritatea consilierilor. Parerea secretarului Filote este parerea lui, eu nu pot sa votez dupa ce parere are secretarul judetului. Ce, eu votez dupa parerea altuia? Nu, votez dupa parerea mea! Atita timp cit legea imi da voie sa votez prin da sau nu, imi exercit acest drept. Trebuia ca legea sa impuna constarea vacantarii locului de catre secretarul judetului, fara votul consilierilor, si asta era! Eu am argumente suficiente, pentru pozitia mea. Nu este nici o smecherie. Este o scapare legislativa, daca vreti, nu mai trebuia sa-mi spuna sa votam noi in Consiliu, constata secretarul, facea o hirtie oficiala, o prezenta spre informare plenului si cu asta basta. Dar legea spune altfel, ne da dreptul sa votam".
Cit despre intentia declarata a democratilor de a ataca in instanta, la nevoie, hotarirea CJ si de a analiza varianta de a-i da in judecata pe fiecare dintre consilierii care au votat impotriva, Stancu a comentat: "Este problema lor, pot sa atace pe cine vor in instanta, dar eu nu-mi aduc aminte ca vreodata PD-ul sa fi cistigat vreun razboi in instanta, cu mine sau cu colegii nostri. Ei ataca vesnic pe toata lumea. Poate ca a fost si un vot al orgoliilor, dar eu merg pe varianta ca nu am fost de acord de la inceput cu regula asta de pierdere a mandatului, pentru ca daca vrei sa impui ceva, o faci de la bun inceput, nu dupa ce incepe jocul".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu