• PSD-iştii brăileni s-au adunat în număr mare, ieri, la Regal Ballroom pentru a-şi lansa, oficial, candidaţii în cursa pentru Parlamentul României • în frunte cu Mihai Tudose şi Ion Rotaru, fiecare dintre cei aflaţi pe listele partidului pentru Cameră şi Senat şi-a făcut o scurtă prezentare • liderul de la nivel naţional, Liviu Dragnea, a ajuns la eveniment cu o întârziere de o oră şi jumătate • şeful social-democraţilor a profitat de moment pentru a face o prezentare destul de amănunţită asupra programului de guvernare PSD, menţionând printre altele şi câteva posibile investiţii pentru Brăila
Sute de PSD-işti şi simpatizanţi ai acestora din Brăila s-au adunat, ieri, la Regal Ballroom pentru lansarea oficială a candidaţilor partidului la alegerile Parlamentare din 11 decembrie. La evenimentul ce a început la ora 15:00, a fost prezent şi liderul PSD la nivel naţional, Liviu Dragnea, deşi a ajuns cu o întârziere de mai bine de o oră, timp în care cei de pe listele partidului pentru Cameră şi Senat din Brăila apucaseră deja să îşi cam prezinte CV-urile.
Conferinţa de lansare a fost moderată la început de fostul primar al municipiului Aurel Simionescu, preşedintele executiv al PSD Brăila, în lipsa liderului de la nivel naţional. Astfel că lângă acesta, la prezidiu, au stat candidaţii pe locurile eligibile sau presupus eligibile: Emilia Meiroşu şi Mihai Tudose - la Cameră, Doiniţa Ciocan şi Ion Rotaru - la Senat. De asemenea, la aceeaşi masă au fost poziţionaţi şi primarul Marian Dragomir, alături de preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac. Restul propunerilor partidului pentru Parlament, au ocupat primul rând de scaune din faţa publicului.
Fiecare dintre cei aflaţi pe listele PSD Brăila a avut ocazia să se prezinte, dar şi să expună câteva dintre motivele pentru care a decis să candideze şi cu ce proiecte intenţionează să meargă în Parlament.
Tudose: „Unde ne poziţionăm noi, cât de puternici suntem noi ca români, pe picioarele noastre?”
„Tema astăzi în România este ce s-a întâmplat în America. Cine este noul preşedinte al SUA, ce se întâmplă cu parteneriatul strategic, ce face Rusia, ce face Europa, ce face Germania, Franţa, ce fac ei cu noi? Eu cred că, mâine, tema noastră trebuie să fie ce facem noi cu noi? Până să vedem ce fac alţii cu noi. Unde ne poziţionăm noi, cât de puternici suntem noi ca români, pe picioarele noastre? Am ascultat colegii, care şi-au prezentat pachetele, dezideratele, angajamente, care trebuie să se întâmple. Da. Ne trebuie un spital modern, ne trebuie infrastructură modernă pe sănătate, ne trebuie şi un spital regional Brăila - Galaţi. Ne trebuie pensii. Nu sunt dorinţe, nu sunt pomeni electorale. Este dreptul lor la o bătrâneţe liniştită. Pensia nu este un gest de milă, ci rezultatul muncii lor. Şi da, PSD-ul s-a angajat ca în 4 ani, pentru că nu vorbim de promisiuni electorale ci de angajamente, un program de guvernare pus la punct din punct de vedere tehnic: că punctul de pensii va creşte cu 60% în 4 ani. Este suficient? Nu. Dar este un început. Vorbea Emilia Meiroşu despre învăţământ. Nu este mai important decât pensia, nu este mai important decât sănătatea de care vorbea colega noastră Cristiana Voineag. Toate sunt importante şi ne gândim la toate cu la fel de mult interes şi atenţie”, a declarat Tudose, după prezentările celorlalţi candidaţi.
Trebuie subliniat că, tot cu această ocazie au luat cuvântul şi primarul Dragomir, precum şi şeful judeţului Chiriac, ambii prezentând un scurt sumar al realizărilor de până acum, precum şi câteva dintre planurile de viitor pe care le au, ţinând să facă menţiunea că multe nu s-ar putea realiza fără un Guvern PSD, care să îi sprijine.
Reamintim că, la Camera Deputaţilor pe prima poziţie a PSD Brăila se află actualul deputat Mihai Tudose (fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta, de profesie jurist), urmat pe 2 de consilierul judeţean Nicu Niţă (administrator, jurist), pe 3 de Marilena Emilia Meiroşu (director de şcoală gimnazială, consilier judeţean la al doilea mandat şi profesor), pe 4 (loc neeligibil) de consilierul judeţean Florin Mircea (director general, economist) şi consilierii municipali Cristiana Voineag pe 5 (medic), George Marius Caranica pe 6 (avocat, jurist) şi Loredana-Virginia Badiu (administrator financiar, economist).
La Senat, prima poziţie este ocupată de actualul senator Ion Rotaru (de profesie jurist), urmat pe 2 de viceprimarul Doiniţa Ciocan (economist), pe 3 de consilierul municipal Sorin Eugen Boşneag (director, economist) şi pe 4 de colegul acestuia din CLM, Ionuţ Marius Pisică (inginer).
Dragnea, proiectul de Guvernare al PSD şi Brăila
Următorul discurs după cel al lui Tudose a fost al senatorului Ion Rotaru, care printre altele, a făcut şi o scurtă glumă la adresa lui Simionescu, deşi acesta nu mai era prezent în sală, fiind plecat să îl întâmpine pe Liviu Dragnea.
„Îmi pare rău că nu este domnul Simionescu aici pentru că înţelesesem că este foarte invidios că sunt cu vreun an şi jumătate mai mare decât el şi aş fi vrut să îi spun că atât tinereţea cât şi bătrâneţea sunt până la urmă o stare de spirit şi nu neapărat o vârstă şi că putem să fim tineri la 60 de ani, dar şi mai puţin tineri la 25 ani. Depinde ce atitudine avem, cât suntem de implicaţi, cum gândim, cum acţionăm, ce obiective avem”, a afirmat Rotaru, după care a schimbat registrul şi a vorbit despre provocarea extrem de importantă la care sunt supuşi social-democraţii în cadrul alegerilor: nevoia de a ajunge la Guvernare.
La ora 16:20 a ajuns în sală şi liderul PSD de la nivel naţional, chiar în timpul discursului de prezentare al lui Rotaru. Acesta s-a arătat extrem de amuzat de faptul că Aurel Simionescu, nu a mai ajuns la timp la locul de întâlnire.
„Bine v-am găsit sau bine că v-am găsit. Chiar îmi spusese domnul Mihai Tudose că o să mă aştepte domnul Simionescu la benzinăria Mall, dar acolo era un buldoexcavator. L-am căutat pe Simi, dar nu era”, a declarat Dragnea, care a fost invitat la microfon, imediat ce a intrat în sală. Ulterior, au apărut pe rând deputatul Tudose şi apoi Simionescu, ambii plecaţi în căutarea şefului de la Bucureşti.
Deşi a ratat prezentarea candidaţilor PSD Brăila la Parlamentare, Dragnea a profitat de vizita în oraşul nostru pentru a prezenta în cadrul unui discurs de aproximativ o oră, planul de guvernare al partidului. Acesta chiar şi-a cerut scuze că a fost extrem de tehnic, însă a susţinut că „vremea în care ne întreceam în lozinci a trecut”, acum când România are nevoie de pragmatism.
Chiar dacă a punctat că nu vrea să facă promisiuni electorale, Dragnea nu a omis să contureze câteva idei de pe urma cărora Brăila ar putea fi unul dintre judeţele care să beneficieze în cazul în care PSD ar ajunge din nou la Guvernare. Pe scurt, liderul PSD a amintit ca principal motor financiar „ideea fondului suveran de dezvoltare şi de investiţii”.
„Toate companiile de stat profitabile care au acţiuni vor trece în portofoliul acestui fond suveran, 100% deţinut de statul român şi care nu va vinde nicio acţiune din el. Aceste companii de stat ale României care există astăzi în ţară au portofoliu de acţiuni cu o valoare de peste 10 miliarde de euro. Repet, doar cele profitabile. Majoritatea dintre ele stau cu sumele foarte mari în bănci. Acei bani nu produc nimic pentru România. O mare parte din bani nu sunt cheltuiţi de către conducerea acestor companii de frică. O altă parte nu sunt cheltuiţi din lipsă de viziuni”, a afirmat Dragnea. Acesta a menţionat la final 61 de miliarde lei care ar putea deveni astfel disponibile pentru investiţii, o parte dintre ele chiar şi la Brăila.
Dragnea a vorbit despre infrastructura în sănătate prin care să cuprindă realizarea unui mare complex spitalicesc în capitală şi alte 8 spitale regionale în ţară, unul dintre ele chiar şi în zona noastră.
„Nu vreau să vând iluzii nimănui şi nici nu vreau să spun care sunt locurile unde vor fi amplasate aceste spitale. Ştim doar 3: Iaşi, Craiova şi Cluj. Celelalte 5 vor fi decise în prima lună de după intrarea la guvernare. Nu pe criterii politice, ci pe criterii de populaţie şi altele. Răspunsul la o întrebare nerostită: Da, zona Brăila - Galaţi poate să fie o zonă care se poate califica pentru un asemenea amplasament. În ce va mai investi acest fond? În autostrăzi, în căi ferate de mare viteză şi de asemenea vrem să începem un program serios de reabilitare a sistemului de irigaţii. Şi la dumneavoastră ca şi la mine în judeţ şi alte zone de câmpie din România ştim cu ce ne confruntăm în special vara. Dacă nu e secetă, e grindină. Sau câteodată este şi una şi alta. Sistemul de irigat din Româna va fi refăcut în 3 etape, ultima fiind în 2020, în aşa fel încât să nu mai existe pierderi pe canalele magistrale, să fie refăcute staţiile de pompare”, a mai afirmat Dragnea.
Sursa citată, a mai punctat că tot la Brăila s-ar preta o fabrică de prelucrare a legumelor şi fructelor, cel puţin 2 centre de colectare, un abator, centre de prelucrare a cărnii, o fabrică de panificaţie şi una pentru producţia de utilaje agricole.
„Dacă tot am vorbit despre teleormanizarea României, poate vorbim acum şi de brăilenizare”, a mai adăugat Dragnea.
Cât despre viitorul premier pe care PSD îl propune, cabinetul de miniştri sau dacă Mihai Tudose va face parte din acesta, şeful PSD a punctat că va vorbi despre aceste lucruri abia după ce social-democraţii vor ajunge la Guvernare.