Mergi la conţinutul principal

Două echipe de la “Perpessicius”, în finala de la “Tinerii Dezbat”

• şase elevi ai liceului s-au calificat în finala Olimpiadei Naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică “Tinerii dezbat” • trei dintre ei vor concura la secţiunea “Începători”, iar alţi trei la “Avansaţi”

 

Visul de a concura în finala Olimpiadei Naţionale de argumentare, dezbatere şi gândire critică “Tinerii dezbat” a devenit realitate pentru şase elevi de la Liceul Pedagogic “P. D. Perpessicius”. Cei şase au demonstrat că nu îi întrece nimeni în dezbateri, reuşind să se claseze pe primul loc la etapa judeţeană la care s-au înscris 13 echipe din liceele brăilene: 8 la secţiunea “Începători” şi 5 la secţiunea “Avansaţi”.

Pentru etapa judeţeană, fiecare echipă a pregătit două moţiuni anunţate în prealabil: pentru “Începători” - “Acest parlament ar introduce obligativitatea uniformei şcolare la toate nivelurile de învăţământ preuniversitar”, respectiv “Acest parlament crede că este necesară introducerea în trunchiul comun, la liceu, a unei ore de educaţie financiară”; pentru “Avansaţi” - “Acest parlament crede că alimentele modificate genetic ar trebui să fie interzise” şi “Acest parlament crede că voluntariatul ar trebui să devină o condiţie de absolvire a liceului”.        

După derularea celor două runde şi a meciurilor din finală, la secţiunea “Începători”, la naţională s-a calificat echipa formată din Adina Florentina Andrei (clasa a X-a), Mihail Bănică (clasa a XII-a) şi Daniel Dinicu (clasa a IX-a), coordonaţi de prof. Oana Mocanu.

Deşi are experienţa competiţiilor de română, istorie şi franceză, Adina a participat pentru prima oară la dezbateri. “Mi s-a părut o experienţă nouă, un lucru interesant. Îmi place că se pune accent pe calităţile vorbirii, pe comunicare liberă, plus că ai ocazia să cunoşti oameni noi şi se deschid noi uşi, noi oportunităţi. Această olimpiadă te provoacă şi te ajută pe tine să evoluezi. Înveţi să îţi susţii punctul de vedere, să aduci argumente, iar acest lucru te va ajuta pe tot parcursul vieţii. Sper ca în finală să fie ca la judeţeană şi să fim în top şi acolo”, ne-a mărturisit tânăra.

Mihail se declară pasionat de competiţiile de dezbateri, el participând în trecut la “Oltenia Debate Country” şi “Karl Popper”. “Am descoperit acum un an dezbaterile şi îmi place acest lucru. Sunt născut cu talentul de a vorbi mult şi când am văzut că sunt concursuri de dezbateri, în care cineva îţi apreciază opiniile pe care le prezinţi, argumentele pe care le aduci, am zis că e de mine. Merg încrezător la naţională!”, ne-a spus acesta.

Primul concurs de acest gen a fost cu noroc pentru Daniel, acesta reuşind să intre în echipa “Începători” şi să concureze la naţională. “Îmi plac dezbaterile pentru că pot să mă exprim liber. Îmi doresc să ne clăsăm printre primii”, ne-a declarat elevul.

La secţiunea “Începători”, în urma etapei judeţene, premiul al II-lea a fost obţinut de elevii Colegiului Economic “I. Ghica”, iar premiul al III-lea a mers la echipa Colegiului Naţional “N. Bălcescu”.

La secţiunea “Avansaţi”, echipa câştigătoare este formată din Ina Adria Ştefania Lupea (clasa a X-a), Nicoleta Drăgoi (clasa a XII-a) şi Carol Ţino (clasa a X-a), prof. coordonator fiind Fănica Lupea. După ce anul trecut a participat la etapa naţională ca rezervă, anul acesta Ina vrea să strălucească. “Merg la această olimpiadă pentru că e o provocare. Dacă la primele concursuri am avut emoţii, acum ele s-au risipit şi sunt din ce în ce mai motivată să dau tot ce e mai bun. Acesta este momentul meu!”, ne-a spus Ina.

Nicoleta are cea mai mare experienţă în competiţiile de dezbateri, ea fiind dublă campioana naţională la Concursul de dezbateri “Karl Popper”. De asemenea, ea a participat şi la “Public Speaking”, iar anul trecut a reprezentat Brăila la această olimpiadă. Însă Nicoleta nu s-a făcut remarcată doar prin performanţele şcolare, ci şi prin numeroasele activităţi de voluntariat la care a participat. “Va fi ultima competiţie pentru mine. Este ultimul şi cel mai frumos mod de a marca plecarea mea din liceu. O să fie probabil cea mai frumoasă olimpiadă, o să fiu alături de ei pentru ultima oară, o să pot să îi ajut pentru ultima oară şi sperăm să fim victorioşi. Iar de la anul le doresc mult suces în competiţiile ce vor veni”, susţine tânăra.

Carol, cel de-a treilea membru al echipei “Avansaţi”, ne-a spus că a aşteptat un an de zile să poată concura la această olimpiadă, fiind foarte bucuros de reuşita sa. “Anul acesta e prima dată când am participat. Ştiam de ideea de debate, ştiam că alte licee au şi apoi am văzut că avem şi noi. Am aşteptat un an ca să pot participa, timp în care am încercat să aflu cât mai multe. Eu vreau să fiu avocat şi ştiam că asta mă va ajuta. Sunt foarte încântat că vom merge la naţională şi vreau să dau tot ce e mai bun. Nu mă voi opri aici, vreau să particip şi în următorii ani”, afirmă acesta.

La sectiunea “Avansaţi”, premiul II a fost câştigat de Colegiul Tehnic “C. D. Neniţescu’, iar premiul III de Liceul Teoretic “N. Iorga”.

Olimpiada Naţională de argumentare, dezbatere şi gândire critică, “Tinerii dezbat” este o competiţie care contribuie la formarea, dezvoltarea şi exersarea competenţelor de gândire critică şi de comunicare raţională în spaţiul public, precum şi la formarea şi dezvoltarea atitudinilor social – civice democratice, necesare tinerei generaţii pentru participarea activă la viaţa socială.

Etapa naţională se va desfăşura în luna iulie, la Piatra Neamţ.

Felicitări celor două echipe şi mult succes la etapa naţională!    

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro