Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Încăierarea de la OMV». Atacatorii groazei, la judecată

* șapte persoane care s-au atacat în mod violent, cu arme albe, în zona stației peco OMV, la sfârșitul lunii august, au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Brăila * persoanele în cauză, printre care sunt și doi fii ai interlopului din Lacu Dulce - Stănel Corbu, după cum se arată pe site-ul instanței, sunt acuzate de infracțiunile de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice și port și folosire de obiecte periculoase * în rechizitoriul anonimizat transmis de la PJ Brăila, procurorul de caz arată acuzațiile aduse fiecărui inculpat și cum s-a produs atacul violent din stradă * dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila, la data de 18 octombrie, numele inculpaților fiind prezentate pe site-ul instanței: Olaru Marian, Corbu Ciprian, Corbu Belgian, Nițu Angel – Andreas, Mocanu Cristi, Ciurea Angelin Viorel, Mihai George

 

Atacatorii din zona OMV, cei care au băgat groaza în oamenii aflați în zonă la sfârșitul lunii august, au fost trimiși în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila la data de 18 octombrie, numele inculpaților fiind prezentate pe site-ul instanței. Este vorba despre șapte indivizi acuzați de comiterea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice și port și folosire de obiecte periculoase. Unul dintre inculpați, care a fugit cu mașina pentru a-și asigura scăparea, ba chiar a provocat un accident fără victime pe Centură, este acuzat și de infracțiunea de refuz probe biologice pentru stabilirea consumului de alcool sau a altor substanțe, acesta fiind singurul dintre cei acuzați care este arestat preventiv. După cum se arată pe site-ul instanței, cei șapte inculpați din acest dosar sunt următorii: Olaru Marian, Corbu Ciprian, Corbu Belgian, Nițu Angel – Andreas, Mocanu Cristi, Ciurea Angelin Viorel, Mihai George. În cauză nu s-a stabiit vreun termen de judecată, mai ales că inculpații au invocat unele excepții și nu și-au recunoscut faptele, după cum au arătat procurorii, în speranța că vor scăpa de proces. Decizia în acest sens o vor lua însă magistrații instanței.

 

Acuzațiile din rechizitoriul de trimitere în judecată

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria BRăila au dispus trmiterea în judecată a șapte inculpați în dosarul “Încăierarea de la OMV” și ne-au transmis informații privind acuzațiile aduse participanților la scandal. Este prezentată și situația de fapt din data de 27 august, când membrii a două grupări rivale s-au întâlnit și s-au lovit reciproc, fără a se mai gândi la oamenii din jur, care nu aveau vreo vină. Rechizitoriul este anonimizat, inculpații fiind prezentați numai cu inițială.

Astfel, primul în listă este inculpatul O.M. (n.r. - Olaru Marian) cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, prevăzută de art. 198 alin 1 Cod Penal, tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 Cod Penal, port și folosire fără drept de obiecte periculoase, prev. de art. 372 Cod penal și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art 337 Cod penal. Acesta este inculpatul care a fugit de la locul încăierării și a provocat un accident rutier.

Inculpatul C.C. (n.r. - Corbu Ciprian) a fost cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice, port și folosire fără drept de obiecte periculoase.

Al treilea în listă este inculpat C.B. (n.r. - Corbu Belgian) cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice.

La rândul său, inculpatul N.A.A. (n.r.- Nițu Angel – Andreas) a fost cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare, tulburarea ordinii și liniștii publice, port și folosire fără drept de obiecte periculoase.

Inculpatul M.C. (n.r. - Mocanu Cristi) este cercetat sub control judiciar pentru infracțiunile de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice, inculpatul C.A.V. (n.r. - Ciurea Angelin Viorel) cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar inculpatul M.G. (n.r. - Mihai George) cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare și tulburarea ordinii și liniștii publice.

În rechizitoriul în cauză s-a reținut faptul că la data de 27 august, în intervalul orar 12.00 – 12.30, în incinta stației peco OMV din municipiul Brăila, tabăra formată din inculpații O.M., M.C. și C.A.V. s-a ciocnit violent și spontan cu tabăra formată din inculpații C.C., C.B., N.A.A. și M.G., încleștare în care s-au purtat și folosit obiecte periculoase și în urma căreia au rezultat suferințe fizice și leziuni traumatice suferite de cei implicați în încăierare. Urmare a conduitei ilicite, relațiile de conviețuire sociale referitoare la ordinea și liniștea publică au fost grav lezate. La data de 27 august, inculpatul O.M. a condus autoturismul marca BMW seria 6 pe drumurile publice din municipiul Brăila, unde a provocat un accident rutier fără victime, iar cu ocazia conducerii de către lucrătorii de poliție în vederea prelevării de mostre biologice în scopul determinării alcoolemiei sau a prezenței unor substanțe în corpul acestuia, inculpatul O.M. a refuzat direct și explicit să se supună obligației de prelevare de probe. Pe parcursul cercetărilor, inculpații au dat declarații nesincere, nerecunoscând comiterea infracțiunilor”, au stabilit anchetatorii.

După ce procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaților, dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Brăila.

 

Cinci persoane reținute și doar una arestată. Fiul lui Corbu a scăpat de arest

În urma cercetărilor efectuate după scandalul din zona OMV, polițiștii au constatat că două grupuri de persoane, cu vârste între 19 și 43 de ani, s-au lovit reciproc cu diferite obiecte contondente, pe șoseaua Buzăului, intersecție cu Șoseaua de Centură. Vineri, 27 august, în jurul prânzului, două grupuri rivale, dintre care unul format din membri ai familiei Corbu, s-au încăierat în stradă. Un brailean de 32 ani, participant la scandal, a încercat să părăsească zona cu autoturismul său și a provocat un accident rutier pe Centură. Polițiștii i-au reținut, pentru 24 de ore, pe cinci dintre participanții la scandal.

În urma scandalului, trei dintre participanți, printre care și șoferul de 32 ani, au fost transportați la spital pentru a le fi acordate îngrijiri medicale, ocazie cu care șoferul a refuzat să îi fie prelevate mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei

La data de 28 august, la Judecătoria Brăila, doi dintre inculpați au fost arestați: Olaru Marian și Corbu Belgian.

În motivarea transmisă de la Judecătoria Brăila, instanța care a dispus măsura de arest față de cei doi inculpați, se arată că, la data de 27 august, în jurul orei 12.00, M.C., Olaru Marian și C.A.V. s-au încăierat, lovindu-se reciproc cu arme albe, scaune și pietre, cu C.C. și N.A.A. în sprijinul celor doi venind, imediat după iscarea conflictului, Corbu Belgian, M.G. și încă o persoană neidentificată.

Pe parcursul desfășurării conflictului, C.C. și Olaru Marian au folosit fiecare câte un obiect tăietor înțepător cu care aceștia și-au provocat leziuni în mod reciproc, urmare cărora au fost necesare acordarea de îngrijiri medicale la Spitalul Județean de Urgență Brăila. “Urmare a activității infracționale a celor două grupuri, s-a tulburat ordinea și liniștea publică în interiorul stației peco OMV, fiind îngreunată activitatea comercială a acestuia în sensul că atât clienților stației, cât și angajaților, li s-a creat o stare de temere”, arată judecătorul.

De asemenea, în încercarea de a scăpa de atacurile violente ale lui C.C., numitul Olaru Marian s-a urcat la volanul autoturismului său, ocazie cu care a provocat un accident rutier pe Centura Brăilei, blocând astfel circulația în zonă, accident care a avut doar pagube materiale.

În urma contestației formulate de inculpați, dosarul a ajuns la Tribunalul Brăila. Inculpatul Corbu Belgian a fost eliberat din arestul preventiv la instanța superioară, magistrații Tribunalului Brăila arătând în motivare care au fost motivele eliberării acestuia. Corbu ar fi venit în apărarea fratelui său, care era atacat de alte trei persoane, și, chiar dacă avea un cuțit cu el, acesta era doar pentru a provoca teamă, fără a avea intenția de a-l folosi. În motivare se arată că inculpatul doar l-ar fi alergat pe celălalt inculpat și a colaborat cu jandarmii veniți la fața locului.

În schimb, celălalt inculpat, care a și rămas în spatele gratiilor, a fost mult mai agresiv, ba chiar a fugit de la fața locului și a provocat un accident, apoi a refuzat prelevarea probelor de sânge pentru a se stabili dacă a consumat alcool sau droguri. “În concret, în sarcina inculpatului x trebuie să i se rețină o contribuție mai mică la activitatea infracțională de ansamblu, pentru că acesta a venit, chemat fiind, în sprijinul fratelui său..., atacat intempestiv de trei inculpați, însoțit fiind de numitul..., iar în cadrul infracțiunilor de încăierare și de tulburare a ordinii și liniștii publice la care inculpatul x a participat se poate reține numai manifestarea sa agresivă, prin alergarea după inculpatul y, folosindu-se de un cuțit de mari dimensiuni cu care a venit înarmat de la început după ce a oprit mașina pe șoseaua de centură, cuțit cu care a intrat și apoi a ieșit din vulcanizare, dar nu rezultă la acest moment din probele administrate că acest cuțit a fost folosit pentru a lovi efectiv pe cineva, ci a fost folosit mai mult pentru amenințare, de altfel fiindu-i reținută și această din urmă infracțiune în sarcina inculpatului. Așa cum a rezultat din vizionarea înregistrărilor video de către instanța de control judiciar, contrar apărării, inculpatul x a venit la fața locului înarmat cu acest cuțit de dimensiuni mari, pe care la scurt timp l-a disimulat prin predarea către alte persoane din anturajul său, până la venirea echipei de jandarmi. Cert este că, în cea mai mare parte, în timpul scurt în care inculpatul x a participat la conflict a acționat cu mâinile goale, din declarațiile persoanelor vătămate și ale martorilor, inclusiv din declarațiile inculpatului y, rezultând că inculpatul x ar fi lovit o singură dată cu pumnul pe..., iar apoi ar fi fost el lovit la mână cu o cheie metalică de roți de către inculpatul y, cheie pe care ar fi aruncat-o înapoi și ar fi lovit-o în picior pe persoana vătămată. În cea mai mare parte ar fi adresat doar cuvinte jignitoare celor din anturajul inculpatului y, precum și acestuia, fără a exista probe certe că vreunul dintre inculpați ar fi folosit barosul ce se afla în vulcanizare, iar la venirea echipei de intervenție a jandarmilor, inculpatul x a cooperat și s-a așezat imediat la sol, după el încercând să se așeze și inculpatul..., în timp ce inculpatul y s-a manifestat în continuare agresiv și de față cu jandarmii a lovit pe inculpatul... în zona capului cu cheia metalică de roți”, se arată în motivarea transmisă de la Tribunalul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu