Dosarul "permiselor false", care numara 20 de inculpati, printre care opt ofiteri si subofiteri braileni, a fost definitivat de magistratii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati si a ajuns in instanta la inceputul lunii aprilie 2005. Cercetarile au fost disjunse inca de pe atunci, pentru clarificarea tuturor aspectelor cazului si tragerea la raspundere a tuturor celor implicati, politistii urmind sa fie cercetati de procurorii DNA si pentru luare de mita. Potrivit acuzarii, ei ar fi participat la mesele festive organizate de tiganii din Vidra, judetul Ilfov, in contul permiselor auto obtinute in chip nesperat si injust. De altfel si cei zece tigani ar fi trebuit sa fie in vizorul procurorilor anticoruptie, pentru dare de mita. Cu toate acestea, potrivit informatiilor oficiale transmise de DNA, cei de mai sus nu au fost niciodata cercetati pentru acuzatiile de coruptie. "Referitor la solicitarea dvs. din data de 24.01.2007, Biroul de informare si relatii publice este imputernicit sa va comunice ca pe rolul Serviciului Teritorial Anticoruptie Galati, nu se afla inregistrat un dosar avind obiectul mentionat de dvs.", este raspunsul Biroului de Informare si Relatii Publice al Directiei Nationale Anticoruptie.
In timp ce DNA sustine ca nici macar nu a fost sesizata in legatura cu un astfel de dosar, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, prin procurorul general adjunct Didina Danaila, ne-a informat, la fel de oficial, ca institutia a trimis cauza, spre cercetare, inca de acum doi ani. "La adresa dumneavoastra (...) va comunicam ca o copie a rechizitoriului nr. 32/P/2004 al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati a fost inaintata la data de 22.03.2005 Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati, in vederea efectuarii de cercetari fata de cele opt persoane la care faceti referire in cererea adresata unitatii noastre, sub aspectul savirsirii infractiunii de luare de mita prevazuta de art. 254 Cod penal. Referitor la solutia pronuntata in cauza, sub aspectul savirsirii acestei infractiuni, urmeaza sa va adresati Directiei Nationale Anticoruptie - Compartimentul de Relatii cu Presa intrucit unitatea noastra nu detine asemenea informatii", se arata in raspunsul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati.
Contactata de reporterii nostri in legatura cu situatia creata, dat fiind faptul ca sustinerile celor doua institutii se bateau cap in cap, reprezentantul structurii centrale a DNA, Adina Petrescu, ne-a informat: "Eu raspund pentru acele raspunsuri. Daca v-am spus ca nu exista, nu exista. Nu ma intereseaza ce zice Parchetul. Poate sa zica orice. Eu raspund pentru ceea ce va spun eu".
In incercarea de a face lumina in aceasta cauza si a da de urma dosarului, am contactat si purtatorul de cuvint al DNA, sef Birou de Informare si Relatii Publice, Livia Saplacan, care ne-a precizat ca nu s-a strecurat nici o greseala in raspunsul formulat de Adina Petrescu. "Am verificat. Asa este. Raspunsul colegei mele este perfect valabil si perfect corect. Nu avem nici un dosar. Nu a ajuns. Noi cercetam acele dosare cu care sintem sesizati. Nu am fost sesizati cu acest dosar", a declarat sursa citata.
Cea mai complexa cauza penala existenta vreodata la Braila
Potrivit procurorului sef sectie Dinu Galca, de la Parchetul Curtii de Apel Galati - actualul procuror general -, activitatea infractionala a celor implicati in dosar s-a desfasurat, in perioada 2000 - 2002, pe teritoriul mai multor judete. Sfidind legea, zece romi analfabeti din Sintesti, comuna Vidra, judetul Ilfov, au intocmit dosare de scolarizare false si au obtinut, in final, permise de conducere de la Politia Rutiera Braila, cu complicitatea lui Adrian David, considerat capul retelei. In schimbul a 300 de dolari de persoana, David le-a facut rost tiganilor de vize de flotant, de acte fictive de studii si de certificate de cazier judiciar de la IGP, unde avea "cunostinte". Desi dosarul a ajuns in instanta in primavara anului 2005, procesul a batut mai mult pasul pe loc, din cauze straine de vointa magistratilor, deoarece David, considerat personaj-cheie, nu a putut fi audiat intrucit a fugit din tara in timpul urmaririi penale. El a fost dat in urmarire internationala prin Interpol si, la citeva zile dupa ce a fost trimis in judecata, a fost prins de autoritatile spaniole. Abia dupa un an si jumatate de cind a fost retinut, David a fost extradat, ajungind in arestul IPJ Braila la sfirsitul lunii ianuarie. Intre timp, inculpatul a formulat cerere de eliberare pe cautiune, respinsa, insa, de presedintele completului de judecata. Mai trebuie precizat faptul ca, in urma cu citeva zile, unul dintre inculpatii in dosarul "permiselor false", Mitica Domnu a decedat. In consecinta, instanta asteapta documentele doveditoare, pentru a-l scoate pe Domnu de sub acuzatii.
Oamenii legii incearca sa afle cine s-a prezentat, totusi, la examenele teoretice si practice (sala si traseu), in locul celor zece romi si, de asemenea, cine le-a eliberat vizele de flotant.