O viziune modernă asupra vieţii şcolare, bazată pe scenariul filmului "Domnului profesor, cu dragoste!", a fost pusă în scenă de Horia Suru la Teatrul "Maria Filotti". O vizionare, de fapt un fel de repetiţie generală a acestei producţii, a avut loc duminică seara. Sala Studio, arhiplină cu invitaţi, transformată subit în saună, a fost locul în care părinţi, profesori şi autorităţi locale au putut vedea adevărata faţă a învăţământului actual. Nu este vorba de colegiile cu ştaif, deşi cred că şi pe acolo se poate da peste situaţii similare. Acţiunea ar putea foarte bine să se petreacă în oricare grup şcolar din România, unde copiii provenind din familii destrămate s-au transformat în tinerii violenţi care-şi apără cum îi duce capul dramul de intimitate şi de demnitate pe care-l mai au în faţa unor profesori indiferenţi, unii chiar agresivi la rândul lor, dornici să-i umilească, fără niciun efort de a le înţelege frământările şi problemele.
Horia Suru şi coregrafa Sophie Robinson din Anglia au reuşit extraordinar de bine să determine copiii să exprime agresivitatea, disperarea tinerilor, neputinţa lor de a scăpa din acel mediu promiscuu, prin dans. Din acest punct de vedere, meritul elevilor selectaţi în acest proiect este enorm. S-au implicat, au transmis publicului dramele personajelor interpretate, aşa încât spectacolul oferit a fost extrem de viu, de adevărat, copleşitor de emoţionant. Cei 15 elevi merită toate laudele, iar efortul lor, însemnând sute de ore de repetiţii istovitoare, de a prezenta fără anestezie lumea şcolii aşa cum o văd ei, merită să fie promovat, iar spectacolul inclus în repertoriul teatrului în stagiunea viitoare. În acest context, trebuie menţionat faptul că majoritatea copiilor şi-au construit singuri personajele, ceea ce este cu atât mai meritoriu. Cei 15 artişti în devenire sunt, în ordine alfabetică: Iris Bondoc - Colegiul "Bălcescu", Georgiana Caludea - Colegiul "Bălcescu", Cosmin Deca - Grupul Şcolar "Neniţescu", Camelia Dilbea - Liceul de Artă, Leonard Dodan - Liceul de Artă, Mariana Dumitrache - Liceul de Artă, Anca Mihalache - Colegiul "Murgoci", Alexandra Nicolae - Colegiul "Bălcescu", Maria Nicolau - Şcoala "Dimitrie Cantemir", Daniel Onoae - Liceul de Artă, Gabriela Pârliţeanu - Liceul de Artă, Alexandru Petcu - Liceul de Artă, Oana Pisică - Liceul de Artă, Mihai Rusu - Liceul de Artă, Ştefania Stanciu - Liceul de Artă.
Superficialitate şi lipsă de profesionalism
Alături de elevi, în spectacol au fost incluşi şi actori ai teatrului, însă unii dintre aceştia nu au reuşit să intre în rol şi s-au bâlbâit de mai multe ori. Agresivitatea şi dispreţul profesorului de educaţie fizică, atitudini des întâlnite în şcoli şi licee, au fost însă bine surprinse de actorul Adrian Iacov în momentul de coregrafie al orei de sport. Totodată, profilul directorului a fost construit cu tuşe sigure de Bujor Macrin, însă cei doi actori au avut doar roluri episodice. O apariţie ceva mai convingătoare a avut şi Ana Zubcu, ca şi Dan Moldoveanu. Din păcate, ceilalţi, în frunte cu actorul din rolul principal, Valentin Terente, nu au reuşit să construiască nişte personaje credibile pentru public. De altfel, majoritatea celor prezenţi în sală a remarcat că jocul actorilor, judecat în ansamblu, nu s-a ridicat la nivelul prestaţiei artistice a celor 15 copii. De pildă, Valentin Terente a făcut un rol tern, presărat cu vreo patru bâlbâieli penibile, fără implicare, mimând neconvingător disperarea şi părerea de rău a unui profesor care nu reuşeşte să ajungă la sufletul elevilor. Cătălina Nedelea s-a concentrat mai mult pe flirtul cu profesorul decât pe atitudinea şi sentimentele sale de profesoară. În fine, bomboana pe colivă a pus-o Silvia Tariq, îmbrăcată total neinspirat, care a mimat prost indiferenţa, direcţionând-o nu faţă de elevi, de şcoală, ci faţă de spectacol şi tot ce se mai întâmpla pe scenă. Practic, copiii nu prea au avut partener pe scenă, cu cele câteva excepţii.
De grafică s-a ocupat Cristian Urse, de lumini, Mihai Andrei, de sunet Ştefan Cudălbeanu şi Borgan Pîrvan, elev al Grupului Şcolar "Anghel Saligny". Coloana sonoră, foarte bine gândită, care a sporit efectul mesajului transmis de copii, a fost realizată de Horia Suru şi Sophie Robinson.
La finalul spectacolului, publicul a mai avut o surpriză oferită tot de tineri. Astfel, la petrecerea de absolvire a liceului, actorii şi copiii au dansat şi au rostit ultimele replici pe fondul muzical oferit live de Alex Muşat (tobe şi voce), Silviu Paraschiv (chitară solo) şi Ionuţ Drăghici (bass), toţi trei elevi în anul I tot la Liceul de Artă "Hariclea Darclee", o prezenţă covârşitoare în acest proiect, sub aspectul numărului elevilor selectaţi. Cei trei au fost acompaniaţi cu chitara electroacustică de Cosmin Cosma, recuziter la Teatrul "Maria Filotti". Finalul a fost emoţionant pentru public, care a aplaudat minute în şir. Reprezentaţia s-a bucurat şi de prezenţa primarului Aurel Simionescu, însoţit de soţia sa Petruţa Simionescu, viceprimarul Doiniţa Ciocan şi Camelia Guşatu, director al Direcţiei de cultură din cadrul Primăriei, care a oferit flori elevilor şi actorilor. Bineînţeles, din public n-a lipsit nici Mircea Bodolan, managerul Teatrului "Maria Filotti". Spectacolul "Domnului Profesor cu dragoste", parte din programul "Teatrul şi Şcoala", a fost susţinut de Asociaţia Culturală "Maria Filotti", în parteneriat cu Teatrul "Maria Filotti", cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" şi ProTv Galaţi - Brăila, producţia fiind suportată exclusiv din sponsorizări. Premiera spectacolului va avea loc în toamnă, odată cu deschiderea noii stagiuni.