Mergi la conţinutul principal

Doi porci găsiţi cu trichinella spiralis în Brăila

Brăilenii care încă mai sacrifică porci în gospodăriile proprii, în perioada Crăciunului, au devenit conştienţi de pericolul trichinelozei - o boală ce se poate dovedi mortală - şi merg în număr tot mai mare cu mostre de carne la laboratoarele Direcţiei Sanitar Veterinare pentru efectuarea examenului trichineloscopic. Astfel, pe parcursul lunii decembrie, au fost examinate 2.141 de mostre provenite de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei. Dintre acestea, un singur caz a fost depistat pozitiv. Este vorba despre un porc tăiat de un brăilean din cartierul Chercea. Omul a achiziţionat godacul din comuna Vânători, judeţul Galaţi, şi a avut surpriza neplăcută să constate că acesta este purtător al parazitului trichinella spiralis. În greutate de circa 150 de kilograme, animalul a fost confiscat de autorităţile veterinare, care l-au distrus prin incinerare. Din păcate pentru familia care l-a sacrificat, nu a fost acordată nicio despăgubire în bani, deoarece porcul respectiv nu fusese crotaliat şi introdus în baza de date naţională, aşa cum cere legea. În consecinţă, a fost confiscat şi distrus fără a se acorda o despăgubire în bani, echivalentă cu preţul pieţei, la care ar fi avut dreptul deţinătorii dacă se respectau condiţiile legale.
În ceea ce priveşte abatoarele brăilene, au fost sacrificaţi 25.564 porci, dintre care doar unul a fost găsit cu trichinella spiralis, fiind şi acesta retras din consum şi incinerat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro