• legea spune că de tăierea sau toaletarea arborilor de pe domeniul public se ocupă exclusiv serviciile specializate din cadrul administraţiilor locale • la Brăila, sunt sute de cereri formulate de cetăţeni, cărora “Seroplant” reuşeşte cu greu să le facă faţă • cei care nu au răbdare să aştepte intervenţia autorităţilor şi se apucă să facă ei tăieri, riscă să fie amendaţi • recent, doi brăileni, unul domiciliat la bloc şi unul la casă, au tăiat, respectiv toaletat, câte o salcie din faţa locuinţei • pentru asta, Poliţia Locală i-a amendat cu 250, respectiv 100 lei
Brăilenii care se apucă să taie sau să toaleteze copacii de pe domeniul public, chiar dacă aceştia se află în faţa locuinţei lor şi le obturează trecerea sau chiar prezintă pericol pentru că s-au şubrezit, riscă să fie amendaţi de Poliţia Locală. Conform regulilor în vigoare, tăierile sau toaletările nu se fac pe domeniul public decât de serviciile specializate ale Primăriei, respectiv de salariaţii “Seroplant” sau de firmele de alpinism angajate prin contract. Cei care încalcă aceste reguli sunt pasibili de sancţiuni. Au aflat acest lucru, pe propria experienţă, doi brăileni care, zilele trecute, au tăiat, respectiv toaletat, două sălcii de pe raza municipiului. Astfel, după cum informează Poliţia Locală printr-un comunicat de presă, “pentru tăierea ori scoaterea din rădăcini de arbori, puieţi ori lăstari, fără aprobarea serviciilor de specialitate ale Primăriei Municipiului Brăila, au fost depistate şi sancţionate contravenţional 2 persoane cu amenzi în valoare de 350 lei. Este vorba despre G.I., în vârstă de 57 ani, din Brăila, care a primit o amendă în valoare de 250 lei pentru tăierea unei salcii aflată pe domeniul public, în faţa scării 2 a Blocului M, şi despre P.D.-A., în vârstă de 43 ani, din Brăila, amendat cu 100 lei pentru tăierea unor ramuri dintr-o salcie aflată pe domeniul public, în faţa imobilului său”.
E posibil ca brăilenii în cauză să fi procedat în acest mod pentru că “Seroplant” a întârziat să ia măsuri în ceea ce priveşte cei doi copaci. Iar asta deoarece procedura prin care se intervine, în cazul cererilor formulate de cetăţeni, este destul de greoaie. Recent, conducerea “Seroplant” ne-a explicat că instituţia se ocupă de toate cererile primite de la populaţie, prioritizându-le în funcţie de starea de pericol pe care o prezintă arborii în cauză. “O comisie din care fac parte reprezentanţii Primăriei şi Seroplant se deplasează la faţa locului pentru a verifica sesizările primite, iar dacă acestea se confirmă, se emite decizia de toaletare, respectiv de tăiere a arborilor, dacă aceştia nu mai prezintă siguranţă”, ne-a declarat Ligia Drăgan, directorul “Seroplant”. Potrivit acesteia, în prezent există solicitări pentru tăierea a circa 500 de arbori de pe raza municipiului Brăila, în marea majoritate plopi care şi-au depăşit durata de exploatare. În locul lor sunt plantaţi alţi arbori, de preferinţă salcâmi, tei, platani, arţari, ulmi sau mesteacăni. În jur de 3 - 4.000 de copaci sunt plantaţi anual în Brăila, potrivit conducerii “Seroplant”.