Directorul Mihailescu ne-a explicat ieri ca, initial, a incercat sa afle sursa acestor informatii, privind asa-zisa iminenta schimbare a CA, de la prefectul judetului: "M-am dus la prefect, si i-am spus "Am primit telefon de la presa, si am inteles ca dvs v-ati apucat sa faceti Consilii de Administratie". Si mi-a zis "nu, eu am facut Comitetul Director". Ceea ce oricum, nu-i in ordine. Ce legatura are prefectul, cu Comitetul Director sau cu Consiliul de Administratie? Nu are nici o legatura, din punct de vedere legal. Comitetul Director este format din medici, care au un contract in urma unui concurs, si, conform legislatiei actuale, ei nu pot fi demisi decit tot de Consiliul de Administratie, daca exista motive, sau, de asemenea, cum s-a intimplat la alte spitale, printr-un ordin dat de Ministerul Sanatatii, foarte argumentat. Mi-a raspuns ca a primit un telefon de la un functionar al ministerului, al carui nume nu-l mai cunoaste, si, de asemenea, Comitetul Director nu-l avea prea clar, cum e facut, si i-am spus ca n-are decit, daca se considera acoperit din punct de vedere moral si legal, si-i doresc toate cele bune. Cu asta, am incheiat discutia".
"Se mentin tensiunile, pentru ca doctorul Sabau da telefoane amenintatoare"
Urmatorul popas, in incercarea de lamurire a originii acestor informatii, a fost la cabinetul ministrului Nicolaescu, unde dr. Mihailescu s-a prezentat, intr-o audienta: "Dupa ce i-am dat citeva date despre spitalul din Braila, m-a intrebat de ce sint acolo, pentru ca nu are alt semnal decit ca merge treaba bine. Si atunci, i-am spus ca, pe plan local, se fac alte consilii de administratie, si comitete directoare. M-a intrebat daca de la minister am vreun semnal clar, de acest gen, i-am spus ca nu, si mi-a explicat ca "domnule, noi, ministerul, nu lucram dupa afirmatii verbale, dupa interventii, ci lucram pe elemente precise, care sint rezultatele echipelor de control, si sub acest aspect, noi nu avem nimic sa reprosam Spitalului Judetean Braila". Si atunci l-am intrebat "sa inteleg ca mesajul dvs catre spitalul nostru este sa ne vedem de treaba?" "Exact acesta este mesajul meu!""
Mai mult, potrivit directorului Mihailescu, ministrul Nicolaescu a promis ca va incerca sa-si faca timp sa viziteze Spitalul Judetean Braila, in trei saptamini, pentru a i se prezenta si modul in care s-au facut externalizarile la aceasta unitate.
O alta discutie a avut-o dr. Mihailescu, la Bucuresti, cu ministrul secretar de stat Virgil Paunescu, cel ce raspunde de spitalele din Romania: "La dinsul, aceleasi intrebari, "de ce ati venit?", si i-am dat, de aceasta data, si articolul din ziar, in care domnul Sabau declara ca va fi schimbat Consiliul de Administratie, si el va face parte din noul Consiliu. Mi-a spus ca este exclus sa ne luam dupa genul acesta de discutii si de afirmatii. In plus fata de domnul ministru Nicolaescu, domnul Paunescu stia despre externalizarile pe care le-am facut, le-a apreciat pozitiv, si a raspuns pozitiv la invitatia noastra, si a ramas ca tot peste trei saptamini, sa-l contactam, si sa vina".
In ciuda asigurarilor ferme primite de la minister, privind faptul ca nu se intentioneaza schimbarea conducerii Spitalului Judetean, pe care le-a comunicat colegilor sai, directorul ne-a informat ca starea de tensiune ramine. Potrivit dr. Mihailescu, de vina este tot senatorul Dan Sabau, care continua sa faca presiuni asupra unor medici din Spitalul Judetean: "Se mentin tensiunile, pentru ca doctorul Sabau da telefoane amenintatoare, si in citeva zile o sa prezint si persoanele care au primit asemenea telefoane. Sint, in plus, o serie de medici care fac fel de fel de abuzuri, si afirma ca sint sub protectia lui.. Mai multe detalii, pe aceasta tema, voi da intr-o conferinta de presa, in citeva zile. Cert este insa ca domnul Sabau nu mai are contract cu Spitalul Judetean Braila, de la 1 ianuarie, insa el a operat dupa aceasta data. Deci, se pune intr-o ipostaza extrem de delicata. El a avut contract cu noi pe baza ca doctorul Gageanu, la un moment dat, a solicitat, ca "domnule, este cadru universitar", si am spus sa nu vaduvim populatia Brailei de o mina de chirurg. Insa el continua sa opereze, desi, de la 1 ianuarie, nu mai are contract, deci, in mod nelegitim. El o face de pe o pozitie de forta. Este o stare de panica si anxietate, lumea se fereste, ca cine stie ce o sa se intimple. De aceea, eu vreau sa dau o circulara sectiilor de terapie, pentru a nu mai intra in operatie, pentru ca eu nu pot sa stau sa pazesc toata ziua aceste sali. Probabil ca nu o sa se mai intimple, dar s-a intimplat".