Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doctorului-senator Sabau i se va interzice accesul in salile de operatie ale Spitalului Judetean

Nu schimba nimeni nici Consiliul de Administratie, nici Comitetul director al Spitalului Judetean Braila! Este mesajul clar pe care directorul acestei unitati spitalicesti, dr. Stefan Mihailescu, sustine ca l-a primit zilele trecute de la ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, personal. Directorul Mihailescu s-a prezentat la minister, dupa aparitia in presa locala a unor declaratii ale prefectului judetului, Nicolae Mitroi, si ale senatorului Dan Sabau, potrivit carora ar fi fost iminenta schimbarea CA si CD, la Spitalul Judetean. Cum Sabau amintea, in declaratiile sale, si de pretinse nereguli care ar fi fost descoperite, in urma unui control efectuat la spital, de o echipa din minister, directorul a vrut sa afle direct de la sursa daca se confirma aceste zvonuri, si care ar fi neregulile, despre care el nu fusese instiintat. In plus, dr. Mihailescu spune ca dorea sa puna capat, intr-un fel, zvonurilor care au adus personalul spitalului inr-o stare de confuzie, care-i poate afecta activitatea: "Afirmatiile care s-au facut, legate de desfiintarea actualului Consiliu de Administratie, a Comitetului Director, a perturbat grav activitatea spitalului. Sint persoane care dintr-o data nu mai stiu ce sa faca, cum sa faca, fiind posibil sa fi primit si ele telefoane. De ce spun ca este posibil: pentru ca intr-un Comitet Director de saptamina trecuta, seful sindicatului, domnul Nicolae Saridache, spune ca si el a primit de la un consilier ministerial un telefon, consilier care, intrebat cum se numeste, acesta a spus "mai putin conteaza". Acesta l-a intrebat pe domnul Saridache ce relatii litigioase are sindicatul cu Spitalul Judetean. Domnul Saridache a spus ca nu are nici un fel de litigiu, ba chiar are relatii foarte bune cu noi, iar persoana de la capatul firului a declarat "hai, domnule, insist, dati-mi ce aveti!". Faptul ca s-au creat multiple animozitati, faptul ca in aceasta perioada s-a intimplat sa vina documentele care ne-au obligat sa intrerupem si contractul de munca cu doctorul Gageanu, au creat o stare de confuzie, simtim noi, conducerea, ca sint niste tensiuni care scad din randamentul de activitate global si pot crea suportul unor greseli medicale".
Directorul Mihailescu ne-a explicat ieri ca, initial, a incercat sa afle sursa acestor informatii, privind asa-zisa iminenta schimbare a CA, de la prefectul judetului: "M-am dus la prefect, si i-am spus "Am primit telefon de la presa, si am inteles ca dvs v-ati apucat sa faceti Consilii de Administratie". Si mi-a zis "nu, eu am facut Comitetul Director". Ceea ce oricum, nu-i in ordine. Ce legatura are prefectul, cu Comitetul Director sau cu Consiliul de Administratie? Nu are nici o legatura, din punct de vedere legal. Comitetul Director este format din medici, care au un contract in urma unui concurs, si, conform legislatiei actuale, ei nu pot fi demisi decit tot de Consiliul de Administratie, daca exista motive, sau, de asemenea, cum s-a intimplat la alte spitale, printr-un ordin dat de Ministerul Sanatatii, foarte argumentat. Mi-a raspuns ca a primit un telefon de la un functionar al ministerului, al carui nume nu-l mai cunoaste, si, de asemenea, Comitetul Director nu-l avea prea clar, cum e facut, si i-am spus ca n-are decit, daca se considera acoperit din punct de vedere moral si legal, si-i doresc toate cele bune. Cu asta, am incheiat discutia".

"Se mentin tensiunile, pentru ca doctorul Sabau da telefoane amenintatoare"

Urmatorul popas, in incercarea de lamurire a originii acestor informatii, a fost la cabinetul ministrului Nicolaescu, unde dr. Mihailescu s-a prezentat, intr-o audienta: "Dupa ce i-am dat citeva date despre spitalul din Braila, m-a intrebat de ce sint acolo, pentru ca nu are alt semnal decit ca merge treaba bine. Si atunci, i-am spus ca, pe plan local, se fac alte consilii de administratie, si comitete directoare. M-a intrebat daca de la minister am vreun semnal clar, de acest gen, i-am spus ca nu, si mi-a explicat ca "domnule, noi, ministerul, nu lucram dupa afirmatii verbale, dupa interventii, ci lucram pe elemente precise, care sint rezultatele echipelor de control, si sub acest aspect, noi nu avem nimic sa reprosam Spitalului Judetean Braila". Si atunci l-am intrebat "sa inteleg ca mesajul dvs catre spitalul nostru este sa ne vedem de treaba?" "Exact acesta este mesajul meu!""
Mai mult, potrivit directorului Mihailescu, ministrul Nicolaescu a promis ca va incerca sa-si faca timp sa viziteze Spitalul Judetean Braila, in trei saptamini, pentru a i se prezenta si modul in care s-au facut externalizarile la aceasta unitate.
O alta discutie a avut-o dr. Mihailescu, la Bucuresti, cu ministrul secretar de stat Virgil Paunescu, cel ce raspunde de spitalele din Romania: "La dinsul, aceleasi intrebari, "de ce ati venit?", si i-am dat, de aceasta data, si articolul din ziar, in care domnul Sabau declara ca va fi schimbat Consiliul de Administratie, si el va face parte din noul Consiliu. Mi-a spus ca este exclus sa ne luam dupa genul acesta de discutii si de afirmatii. In plus fata de domnul ministru Nicolaescu, domnul Paunescu stia despre externalizarile pe care le-am facut, le-a apreciat pozitiv, si a raspuns pozitiv la invitatia noastra, si a ramas ca tot peste trei saptamini, sa-l contactam, si sa vina".
In ciuda asigurarilor ferme primite de la minister, privind faptul ca nu se intentioneaza schimbarea conducerii Spitalului Judetean, pe care le-a comunicat colegilor sai, directorul ne-a informat ca starea de tensiune ramine. Potrivit dr. Mihailescu, de vina este tot senatorul Dan Sabau, care continua sa faca presiuni asupra unor medici din Spitalul Judetean: "Se mentin tensiunile, pentru ca doctorul Sabau da telefoane amenintatoare, si in citeva zile o sa prezint si persoanele care au primit asemenea telefoane. Sint, in plus, o serie de medici care fac fel de fel de abuzuri, si afirma ca sint sub protectia lui.. Mai multe detalii, pe aceasta tema, voi da intr-o conferinta de presa, in citeva zile. Cert este insa ca domnul Sabau nu mai are contract cu Spitalul Judetean Braila, de la 1 ianuarie, insa el a operat dupa aceasta data. Deci, se pune intr-o ipostaza extrem de delicata. El a avut contract cu noi pe baza ca doctorul Gageanu, la un moment dat, a solicitat, ca "domnule, este cadru universitar", si am spus sa nu vaduvim populatia Brailei de o mina de chirurg. Insa el continua sa opereze, desi, de la 1 ianuarie, nu mai are contract, deci, in mod nelegitim. El o face de pe o pozitie de forta. Este o stare de panica si anxietate, lumea se fereste, ca cine stie ce o sa se intimple. De aceea, eu vreau sa dau o circulara sectiilor de terapie, pentru a nu mai intra in operatie, pentru ca eu nu pot sa stau sa pazesc toata ziua aceste sali. Probabil ca nu o sa se mai intimple, dar s-a intimplat".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii