Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doar un sfert dintre societatile cotate pe "Rasdaq" au actiuni tranzactionabile

Actiunile in cazul a mai mult de jumatate dintre firmele brailene cotate pe piata "Rasdaq" nu sint tranzactionabile. Potrivit unui raport al Consiliului National al Valorilor Mobiliare (CNVM), dintre cele 103 firme cotate pe piata "Rasdaq", doar 14 sint tranzactionabile, 12 sint suspendate, iar diferenta de 77, adica circa 75% din totalul firmelor cotate pe piata, sint delistate din diferite motive: faliment, dizolvare sau transformare in societati de tip inchis. Important de mentionat este ca in cazul emitentilor ale caror actiuni sint suspendate de la tranzactionare motivele sint declansarea procedurilor de faliment (asa cum este cazul "Foraj Sonde"), de reorganizare judiciara, din cauza ca nu au contract de registru sau suspendarea s-a impus pe fondul derularii procedurilor de majorare de capital asa cum este situatia la SC "Laminorul".
Dintre cei 14 emitenti ale caror actiuni sint tranzactionabile, 12 sint incadrati la categoria baza, in timp ce doar actiunile a doi emitenti ("Braiconf" si "Aker Braila") sint tranzactionate la categoria I. Din datele prezentate pe pagina de web a "Rasdaq" rezulta in cazul "Braiconf", ca in ultimele 52 de saptamini, au avut loc nu mai putin de 2.327 tranzactii, valoarea totala a celor 16,33 milioane actiuni care au facut obiectul acestora fiind de aproape 9,11 milioane de lei. In ultima zi de tranzactionare din luna noiembrie, pretul unei actiuni la deschiderea bursei a fost de 0,62 lei si in urma celor 28 de tranzactii vizind un pachet de circa 276.000 de actiuni, cotatia a urcat pina la 0,68 lei/actiune, ceea ce inseamna o crestere de 3,03%.
Pentru santierul naval "Aker Braila", in ultima zi de tranzactionare de luna trecuta au fost inregistrate doar 3 tranzactii pentru 300 de actiuni cu o valoare totala de 900 lei, la un pret unitar de 3 lei/actiune.
Pentru ultimele 10 zile din luna noiembrie, se poate remarca un fenomen de crestere accentuata a cotatiei actiunilor in cazul SC "Ceprohart" SA. Concret, dupa o perioada in care evolutia cotatiei a fost liniara in jurul valorii de 2,8 lei/actiune, din 19 noiembrie, pretul pe actiune a urcat constant pina la 4 lei/actiune, ceea ce inseamna o crestere cu aproape 33%.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii