• primarul Dragomir spune că i-a muştruluit pe subalternii care nu şi-au făcut bine treaba la primul polei din această iarnă • “Deocamdată, fiind prima abatere, nu am trecut şi la alte măsuri. Oricum, văd că au înţeles mesajul şi au început să acţioneze corespunzător”, spune edilul-şef • acesta afirmă că preferă să fie sunat la ora 3.00 noaptea, decât să constate a doua zi că angajaţii săi au lucrat de capul lor şi nu au luat deciziile corecte
După episodul din dimineaţa zilei de marţi, 13 decembrie, când operatorii de salubritate coordonaţi de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei au intervenit târziu la combaterea poleiului apărut pe străzile municipiului, primarul Marian Dragomir a convocat o şedinţă cu toţi cei implicaţi, însă spune că deocamdată nu a fost cazul să aplice sancţiuni. “Având în vedere că a fost prima neconcordanţă în acest domeniu am rămas la stadiul de discuţii dure, dar doar verbale. Şi efectele s-au văzut imediat. Azi-noapte, la primii fulgi de zăpadă, m-au contactat, ne-am consultat, am ieşit la timp cu utilajele. Efectul s-a văzut imediat. Pe străzile principale şi pe cele care fac legături între străzile principale s-a acţionat cu opt sărăriţe aseară, de la ora 1 noaptea până dimineaţă”, a declarat, ieri, în cadrul conferinţei de presă săptămânale, primarul Dragomir.
Reamintim că acesta s-a arătat extrem de supărat, în cursul zilei de marţi, pe ineficienţa de care dăduseră dovadă subordonaţii săi. Primarul ne-a explicat la momentul respectiv că a plecat încă de luni la Bucureşti, pentru a participa la o întâlnire a Asociaţiei Municipiilor din România, astfel că marţi dimineaţă nu se afla în oraş şi nu avea de unde să ştie ce se întâmplă pe străzi. “Marea mea supărare este că cei de la SUPAGL, care au obligaţia să intervină în astfel de situaţii, nu au scos utilajele la timp pe străzi, considerând ei că nu este cazul. Scuza lor a fost că, la ora 6.00, era doar ud pe jos, şi abia apoi au coborât temperaturile şi a îngheţat, în special pe străzile mai umbrite, mai puţin circulate. Mă deranjează mult că nu m-au sunat pentru a mă consulta în această situaţie. Utilajele au ieşit târziu, din punctul meu de vedere, deşi eram pregătiţi încă de pe 1 decembrie pentru astfel de intervenţii”, ne-a declarat, în cursul zilei de marţi, Dragomir. Tot atunci, ediul-şef ne-a anunţat că va convoca o şedinţă pentru a-i identifica pe responsabili şi a lua măsuri, astfel încât asemenea situaţii să nu se mai repete. Măsurile s-au rezumat, iată, la “discuţii, dure, dar doar verbale deocamdată”.
Primarul subliniază faptul că nu va fi niciodată deranjat dacă va fi sunat în toiul nopţii, când sunt astfel de situaţii urgente. „Să spunem că marţi dimineaţă a fost o deficienţă de comunicare, sau că nu au fost hotărâţi dacă este cazul să intervină sau nu. Probabil că s-au temut să mă sune la ora aceea. Au zis că dorm. Nu am nicio problemă. Eu vreau ca deszăpezirea să iasă bine şi nu mă deranjează un telefon de la SUP AGL la ora 3 dimineaţa când avem o problemă în oraş. Eu le-am cerut să mă contacteze de fiecare dată, pentru că atunci când este vorba să luăm o decizie greşită, vreau cel puţin să o iau eu. Mă vor contacta oricând în această iarnă ca să ne consultăm împreună când scoatem utilajele şi câte utilaje o să scoatem. Avem graficul făcut deja. Principalul lucru este că nu vom mai ieşi în etape cu utilajele la deszăpezire. Vom ieşi cu toate. Dar nu sunt de acord să se iasă după ce avem zăpadă pe străzi, trebuie să ieşim din primul moment pentru a nu permite ca zăpada să se lipească de asfalt. Trebuie să ieşim de prima dată cu sărăriţele şi cu utilajele celelalte pentru deszăpezire. Prioritare vor fi străzile principale şi cele care fac legătura între ele, dar vom intra cu utilaje şi în cartiere”, a declarat primarul la conferinţa de presă de ieri.
Edilul şef a ţinut să precizeze că, în această iarnă, se va folosi ca material antiderapant doar sare, amestecul de nisip cu sare fiind permis doar în anumite situaţii. Asta pentru a se proteja sistemul de canalizare al oraşului. „La aceste activităţi de deszăpezire, dacă nu vom ajunge la temperaturi foarte scăzute, vom folosi pe arterele principale şi pe cele care fac legătura între cele principale, doar sare. Iar material antiderapant, amestec de sare şi nisip vom folosi doar pe vaduri, tocmai pentru a nu ajunge în fiecare primăvară cu toate canalizările înfundate, cu mizerie pe străzi. Doar dacă temperaturile vor scădea foarte mult şi sarea nu va face faţă, atunci vom fi nevoiţi să intervenim şi cu nisip. Dar în principiu evităm. Am cerut, cu excepţia vadurilor, pe arterele principale de circulaţie să nu văd niciun fel de maşină cu nisip, doar cu sare curată”, a spus Dragomir. În ceea ce priveşte soluţia lichidă pentru dezgheţare, care este mult mai eficientă decât sarea, dar şi de câteva ori mai scumpă, primarul a spus că există, la ora actuală, în stocul unui operator o cisternă plină, dar că aceasta va fi folosită doar când va fi polei gros pe străzi. De fapt, Primăria intenţionează să folosească, de probă, substanţa lichidă de dezgheţare doar pe Calea Călăraşilor, pentru a vedea dacă eficienţa acesteia justifică preţul mare de achiziţie.