Doar 210 miliarde de lei vechi au cerut ca subventii agricultorii braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Doar 210 miliarde de lei vechi au cerut ca subventii agricultorii braileni

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) - Sucursala Braila a primit pina in prezent din partea producatorilor agricoli locali cereri pentru acordarea de sprijin financiar direct in valoare totala de 21 milioane RON (210 miliarde de lei vechi). Din aceasta suma, 103 miliarde reprezinta sprijin financiar pentru sectorul vegetal, iar 107 miliarde pentru sectorul zootehnic. Daca pentru sectorul vegetal, lucrurile sint foarte clare, termenul de depunere a cererilor a expirat, aproape 60 miliarde de lei au ajuns deja la fermieri sub forma de bonuri valorice, iar restul, 43 miliarde de lei, urmeaza a fi alocat in bani, la zootehnie, lucrurile se misca mai greu. Motivul, modalitatea de plata este cu totul noua pentru cei mai multi tarani.
"Potrivit OUG 20/2006, privind sprijinul direct al statului acordat producatorilor agricoli din sectorul vegetal in anul 2006, alocatiile se deruleaza in doua etape. In prima etapa au fost acordate bonuri valorice de 5.956.263 RON urmind ca in cea de a doua etapa sa se acorde bani, in suma de 4.322.940 RON", a precizat Doina Jurubita, directorul sucursalei brailene a APIA.
Concret, sprijinul pe culturi, acordat sub forma de bonuri valorice, in prima etapa a fost de: orzoaica de primavara - 1.264.540 RON; soia - 987.334 RON; legume plantate - 425.627 RON; legume semanate - 425. 877; sere reci - 37.120 RON; plante aromatice - 139.500 RON; floarea-soarelui ecologica - 116.800 RON; capsuni - 2.016 RON; vie - 13.736 RON; pomi - 129.555 RON; orez - 2.199.780 RON si sfecla de zahar - 90.750 RON.
Pentru cea de a doua etapa, sint prevazute plati directe in valoare de peste 4,3 milioane RON din care: legume plantate - 409.735 RON; legume semanate - 379.130 RON; plante aromatice - 135.000 RON; sere reci - 37.120 RON; soia - 954.627 RON; orez - 2.199.780 RON; sfecla de zahar - 90.750 RON si floarea-soarelui - 116.800 RON.

Taranii se descurca mai greu cu contul bancar

Dupa ce ani de zile micii crescatori de animale si-au primit banii cuveniti pentru subventii prin intermediul inginerului de la Primarie sau de la Camera Agricola, de anul acesta, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, Ministerul Agriculturii a impus metodele europene de plata, respectiv prin virament, astfel: pentru persoanele juridice, la trezorerii, iar pentru persoanele fizice, In conturile deschise de acestea la bancile comerciale sau la CEC. Modalitatea, banala pentru fermele mari sau societatile agricole, a produs ceva panica in rindul taranilor, dar cum detinerea contului este o conditie esentiala pentru primirea banilor, incet, incet lucrurile incep sa intre in normal. "Pentru HG nr. 1.853/2005 privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, In anul 2006, producatorilor agricoli din sectorul animalier si din sectorul piscicol, nu exista termen de depunere a cererilor, centralizarea lor facindu-se in fiecare luna pe data de 20. Astfel, pina la 20 iulie a.c. am primit cereri in valoare totala de 10.712.475 RON (107 miliarde de lei vechi), din care numai in perioada 20 iunie - 20 iulie, 2.651.390 RON. Noi centralizam cererile, le verificam, le aprobam si apoi le inaintam la Bucuresti pentru efectuarea platilor. APIA Bucuresti vireaza sumele aferente direct in contul crescatorilor de animale, iar noi nu mai avem o evidenta a platilor. Pot sa va spun insa ca am avut si unele probleme, in sensul ca unii crescatori si-au deschis mai greu un cont, iar altii au indicat in cereri conturile vechi, cele in moneda ROL. Bucurestiul a incercat sa faca plata, dar contul a figurat ca inexistent. Aici am intervenit din nou si fie am luat legatura direct cu solicitantul care ne-a indicat noul cont in RON, fie am mers la unitatile bancare si am solicitat corespondentul contului vechi in RON. De aceea, ceva intirzieri la virarea subventiilor pentru sectorul zootehnic exista, dar ele se reglementeaza din mers", a mai spus Jurubita.

Crescatorii de ovine si caprine pot solicita sprijin abia dupa 1 octombrie

Persoanele fizice sau juridice care detin, cresc si exploateaza animale de productie, inscrise in Registrul Agricol, beneficiaza in 2006 de subventii din partea statului. Primiesc acest sprijin financiar crescatorii de bovine, porcine, ovine si caprine (dupa 1 octombrie ac), crescatorii de pasari, detinatorii de familii de albine, crescatorii de viermi de matase si piscicultorii. Fata de anul trecut, noutatea este ca ajutorul se acorda pe cap de animal. In plus, animalele trebuie sa fie individualizate in sistemul national, conform legislatiei in vigoare. Suma destinata sprijinirii sectorului animalier este cu 1.000 miliarde de lei mai mare decit anul trecut, dar aceasta nu ii multumeste pe crescatori, deoarece, spun ei, conditiile ce trebuie indeplinite sint, anul acesta, mult mai drastice. In plus, s-a renuntat la orice alt gen de alocatie sau prima, ceea ce, sustin fermierii, nu mai incurajeaza calitatea, ci cantitatea, fapt ce defavorizeaza crescatorii de animale de elita.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro