La mai putin de doua saptamini dupa preluarea functiei, Medvedev a declarat ca va semna un decret privind noile masuri impotriva coruptiei, potrivit unui discurs postat pe site-ul Kremlin.ru.
Medvedev, in virsta de 42 de ani si fost avocat, a fost ales in martie cu ajutorul predecesorului sau Vladimir Putin si cu promisiunea de a moderniza economia Rusiei si de a oferi cetatenilor stabilitate sociala.
"Este evident, coruptia este o amenintare pentru orice stat", a transmis Medvedev oficialilor de securitate si judiciari de la Kremlin.
"Aceasta dauneaza mediului de afaceri, slabeste (institutiile) statului si deterioreaza imaginea acestuia. Dar mai ales, coruptia submineaza increderea publica in Guvern", a subliniat el. Coruptia afecteaza Rusia de multi ani.
Primul presedinte al Rusiei, Boris Eltin, si-a dobindit sprijinul popular in lupta impotriva conducerii comuniste promitind eradicarea coruptiei. Coruptia a proliferat insa dupa ce acesta a ajuns la putere, dupa dezmembrarea imperiului comunist in 1991.
Putin a condus tara pe o perioada de opt ani de crestere economica fara precedent, dar promisiunile sale initiale de eradicare a coruptiei nu s-au materializat.
"Nivelul coruptiei ramine foarte ridicat", a declarat Medvedev. "Numai in 2007, au fost deschise 10.500 de cazuri penale legate de coruptie si intelegem perfect ca acesta este numai virful icebergului", a subliniat el.
Unul din primele gesturi ale lui Medvedev dupa preluarea functiei a fost de a pune capat inspectiilor arbitrare asupra firmelor mici din partea oficialilor, miscare tipica pentru luarea de mita.
Luni liderul rus a precizat ca intentioneaza sa modernizeze legislatia in vederea restringerii zonei de actiune a oficialilor corupti si transparentizarii procedurilor guvernamentale, dar si a schimbarii acceptarii tacite a practicii mitei in Rusia.
Agentiile ruse de presa relateaza ca seful personalului lui Medvdev, Serghei Nariskin, va conduce un comitet care va coordona noua campanie.