• număr aniversar, în an centenar • evenimentul a avut loc ieri, la ora 15.00, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” • “Ca de obicei, “Revista cuprinde rubrici cunoscute deja, dar are şi subiecte de unicitate, în an centenar”, a comentat cu acest prilej Mircea Cărbunaru, coordonatorul publicaţiei
Ieri, la ora 15.00, la sediul Bibliotecii Judeţeane “Panait Istrati”, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila (DJST), a lansat numărul 10 al revistei “Sportul Brăilean”. O “Revistă” specială, în an centenar, care a avut cu patru pagini mai mult decât celelalte de până acum. Instituţia fost reprezentată la acest eveniment de directorul Nicuşor Hagiu, Mircea Cărbunaru, coordonatorul publicaţiei, iar în sală s-au aflat Georgeta Antohi-Gabor, fosta colegă de echipă naţională a Nadiei Comăneci, Viorel Mortu, autorul articolului “Fănuş Neagu, cronicarul de sport”, precum şi personalităţi din lumea sportului brăilean.
“Această revistă a devenit deja o emblemă a noastră, iar numărul 10 este unul special, în an centenar. Am încercat să prindem în această ediţie cât mai multe aspecte sportive ale începutului secolului XX, dar şi principalele evenimente ale anului recent încheiat şi pentru că de data aceasta am avut multe subiecte interesante, revista are patru pagini în plus. Noi, ca de fiecare dată, am încercat să redăm nu numai date statistice ci şi poveşti despre sport. Să oferim copiilor de astăzi modele de urmat, toate într-o grafică ridicată”, a spus cu acest proilej Mircea Cărbunaru, coordonatorul revistei “Sportul Brăilean”.
Publicaţia cuprinde un “Panoramic Sportiv 2018”, în care sunt menţionate cele mai importante evenimente sportive care au avut loc în anul recent încheiat. Interesant este interviul realizat de Mircea Cărbunaru cu Georgeta Antohi-Gabor, fosta colegă de echipă naţională a Nadiei Comăneci, în care este prezentată povestea extraordinară a vicecampioanei olimpice de la Montreal. Georgeta Gabor-Antohi s-a născut pe 10 ianuarie 1962 la Oneşti, iar la lotul de gimnastică al României a ajuns în 1968, odată cu Teodora Ungureanu. A făcut parte din echipa olimpică a ţării noastre la vârsta de 14 ani. A fost medaliată cu argint, pe echipe, la Jocurile Olimpice de la Montreal, consemnând alături de Nadia Comăneci primul rezultat major din istoria gimnaticii româneşti. În scurta sa carieră sportivă a obţinut medalii naţionale şi internaţionale pe patru continente.
Din cuprins mai spicuim o serie de subiecte interesante despre Cuza Sport Brăila, poveste care începe de la extazul promovării în Liga Naţională până la situaţia disperată care a adus echipa de seniori în pragul desfiinţării. Lucru care dealtfel s-a şi petrecut pe 8 ianuarie 2019.
Un brăilean la turul Franţei, Brăila premiată pentru promovarea olimpismului – curiozităţi despre olimpism, Societăţile sportive de altădată, Sportivi înaripaţi, Familia şi prietenii, factori “cheie” în viaţa sportivului, sunt celelalte subiecte propuse pentru acest număr aniversar.