Distrugeri de 100.000 de euro la Liceul de Arta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Distrugeri de 100.000 de euro la Liceul de Arta

Instalatia electrica arsa, parchet umflat in clase, zugraveala murdara, miros de mucegai si umezeala, acestea sint conditiile in care invata unii elevi de la Liceul de Arta. Toate acestea pentru ca lucrarile de reabilitare si extindere in valoare de 330.000 de euro au fost oprite de Directia pentru Cultura intrucit nu aveau avizul institutiei amintite din cauza unei angajate a ISJ care nu l-a obtinut in timp util. Reprezentantul Inspectoratului Scolar, sing. Alexandrina Ilie, de la compartimentul investitii, a incercat sa obtina avizul de specialitate in domeniul monumentelor istorice pentru lucrarile de extindere a spatiilor cladirii Liceului de Arta abia dupa doua luni de la demararea lucrarilor de constructii, pe 26 februarie. Observind ca lucrarile sint deja incepute, Directia pentru Cultura a dispus stoparea activitatii pe 26 martie, iar constructorul, "Concivia", s-a conformat. Din nefericire, deja se decopertase cladirea, iar ploile au produs pagube care ar putea ajunge si la 100.000 de euro. Apa s-a inflitrat in clase prin dozele instalatiei electrice punind viata copiilor in pericol. Mai mult, apa a ajuns si sub parchet, care s-a umflat, iar acum, in clase este un miros greu de umezeala si mucegai pe care copiii sint nevoiti sa-l suporte.

Plingere penala impotriva angajatei ISJ care trebuia sa obtina avizul de la Directia pentru Cultura

In momentul in care Directia pentru Cultura a dispus stoparea lucrarilor, conducerea Inspectoratului Scolar a dorit sa afle de ce nu exista acest aviz, care, conform legii, trebuia dat de Directia pentru Cultura inca de cind ar fi trebuit sa inceapa lucrarile de reabilitare, in toamna anului 2006. "Atunci cind am cerut sa vad care este situatia documentelor am descoperit nereguli pe care eu nu le pot descurca singura si am apelat la organele competente. Cind vom avea un rezultat vi le vom pune la dispozitie. Avizul de la Directia pentru Cultura trebuia luat de Inspectoratul Scolar. Ce s-a intimplat, vom vedea", s-a rezumat sa declare inspectorul scolar general Lilliana Tudoran. Surse demne de incredere ne-au declarat insa ca la mijloc ar fi vorba despre falsuri grosolane in actele respective. Pe de alta parte, Directia pentru Cultura sustine ca in februarie 2007 a fost prima data cind s-a solicitat obtinerea avizului si ca era normal sa opreasca lucrarile pentru ca avizul nu se da pentru ceva gata facut, ci se da in faza de proiect, pentru ca eventualele modificari sa poata fi puse in opera. "Documentatia necesara pentru obtinerea avizului a fost adusa abia in urma cu citeva zile, insa dosarul nu este complet. Cit de repede se vor aduce toate actele, atit de repede se va obtine avizul. Sedintele in care se dau avize se tin o data pe luna. Daca se aduc repede toate documentele necesare, in maxim o saptamina se va da avizul. Nu se poate introduce in comisie un dosar incomplet. Din cite stiu nu s-a mai depus documentatie sa se obtina avizul pina acum. Noi nu vrem decit sa se respecte legea", a spus Doina Ciochina, reprezentant al serviciului Relatii publice din cadrul Directiei pentru Cultura. Daca dosarul nu va fi completat, obtinerea avizului se va amina pentru luna iunie si s-ar putea pune in pericol intregul proiect, adica sa se piarda 330.000 de euro. Toate aceste evenimente s-au petrecut in cursul lunii aprilie, iar la inceputul lunii mai, Inspectoratul Scolar a formulat plingere impotriva sing. Alexandrina Ilie, la Parchetul de pe linga Judecatoria Braila. Alexandrina Ilie conducea compartimentul de investitii din Inspectoratul Scolar, ocupindu-se de proiectele scolare de reabilitare si extindere. In doar citeva zile, sesizarea a fost inaintata Politiei care a demarat ancheta, insa, deocamdata, nu a ajuns la nici o concluzie.

Un proiect de investitii de 330.000 de euro aflat mereu pe muchie de cutit

Ideea acestui proiect a aparut la Liceul de Arta inca din 2004, cind se punea problema retrocedarii corpului C in care se desfasurau cursuri. Prin eforturile conducerii liceului si a Inspectoratului Scolar, Liceul de Arta a fost prins intr-un proiect de 330.000 de euro, prin care se reabilitau clasele si se realiza o extindere, se mansarda corpul B pentru a creste numarul de clase si a se inlocui corpul C, care urma sa fie retrocedat. Probleme au aparut chiar inainte de a se obtine aprobarea proiectului, din cauza ca in documente nu se arata foarte clar cui apartine cladirea, Colegiului "Balcescu" sau Liceului de Arta. Daca acel corp de cladire ar fi apartinut Colegiului, jumatate din bani s-ar fi pierdut, pentru ca "Balcescu" deja beneficiase de un proiect de reabilitare si nu mai putea solicita alti bani. Timp de un an de zile au existat discutii pe aceasta tema, pina cind Primaria s-a implicat, a spus ca oricum toate cladirile ii apartin, si proiectul s-a aprobat, ca beneficiar aparind Inspectoratul Scolar. In consecinta, de obtinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv cel de la Directia pentru Cultura, trebuia sa se ocupe sing. Alexandrina Ilie de la Inspectoratul Scolar. Dupa ce s-a aprobat proiectul, lucrarile trebuia demarate in iulie 2006, insa ele au fost aminate in prima faza pentru septembrie 2006, apoi pentru ianuarie 2007, desi termenul de predare a lucrarii este 31 august 2007. "Noi am inceput sa lucram cind beneficiarul ne-a dat Ok-ul. De ce ni s-a dat atit de tirziu nu stiu. Cind am inceput, noi aveam autorizatie de constructie, iar Inspectoratul in Constructii a aprobat autorizatia pe care o aveam si asa am putut sa incepem. Celelalte avize nu ne mai intereseaza pe noi, sint problema beneficiarului. Nu stiu de ce sint atitea probleme cu avizele la Braila. In alte judete nu este asa, si de aceea preferam sa lucram in alta parte", a explicat reprezentantul "Concivia", Adelin Soare.

Prefectul Nicolae Mitroi a dispus, printr-un comandament de urgenta, reluarea lucrarilor

Lucrarile au inceput in forta in luna ianuarie, directorul liceului, prof. Adrian Simion fiind multumit de ritm si sperind ca acestea se vor finaliza, totusi, la termen. Din pacate, constructorul, "Concivia", a fost nevoit sa intrerupa lucrarile in urma somatiei Directiei pentru Cultura. Directorul Liceului de Arta, prof. Adrian Simion, in momentul in care a constatat ca lucrarile nu se reiau si sanatatea elevilor este in pericol, a incercat sa miste lucrurile apelind la conducerea ISJ, la Primarie si la Prefectura. Astfel, in ziua de 3 mai s-a realizat la Liceul de Arta o intilnire la care au fost convocati toti factorii care intr-un fel sau altul puteau contribui la deblocarea situatiei. Desi a fost invitat si directorul Directiei pentru Cultura, prof. Ana Harapescu, aceasta, culmea!, nu a venit. La sedinta din 3 mai au participat: Nicolae Mitroi, prefectul judetului, Lilliana Tudoran, inspectorul scolar general, Iulian Bobeica de la Inspectoratul Judetean in Constructii, Vasile Soare, administrator al "Concivia", Flavian Silvi de la Inspectoratul de Stat pentru Situatii de Urgenta, Otilia Para, noul responsabil al compartimentului Investitii din ISJ, Sorin Economu, un alt reprezentant al "Concivia", arhitectul Marian Pascu si cei doi directori ai Liceului de Arta, Adrian Simion si Ioan Popescu. In procesul-verbal incheiat in urma sedintei se precizeaza ca s-a constatat stadiul fizic al lucrarilor aflate in curs de executie, situatia degradarilor survenite ca urmare a sistarii lucrarilor - instalatii electrice afectate, parchet degradat, zugraveli afectate pina la parterul cladirii, si se propune reluarea lucrarilor avind in vedere statutul de utilitate publica al obiectivului si termenul de punere in folosinta a obiectivului, 31 august 2007. Prefectul judetului, arh. Nicolae Mitroi, a spus ca din cite cunoaste lucrarile s-au oprit pentru ca lipsea un aviz de la Directia pentru Cultura. "In comandament s-a hotarit sa se faca toate demersurile, cit mai repede, pentru a se obtine avizul, conform legii, dar sa se si ia masuri pentru a conserva lucrarea. Eu speram ca lucrurile sa se fi rezolvat pina acum. La acel comandament a fost invitat si reprezentantul Directiei pentru Cultura, dar nu a venit nici doamna Harapescu, nici nu a trimis pe altcineva. Eu i-am sfatuit de atunci sa se mearga direct la Ministerul Culturii pentru aprobari. Este o situatie de urgenta si nu se poate sta asa. Oricum, cine a gresit trebuie sa plateasca", a apreciat prefectul Nicolae Mitroi.

Pina in toamna, scoala va fi gata macar partial

La inceputul anului scolar, lucrarile trebuie sa fie gata, pentru ca 31 august este termenul de predare prin proiect, dar si pentru ca scoala se confrunta cu probleme din cauza lipsei de spatiu. Pentru ca se lucreaza acum la etajul doi, clasele a III-a si a IV-a invata in schimburi la Scoala "Vasile Bancila". "La un moment dat au inceput sa mi se ceara tot felul de autorizatii pentru constructie de la: Pompieri, Directia Sanitara, Directia de Urbanism, Directia pentru Cultura, insa in proiect nu sint eu beneficiarul, ci Inspectoratul Scolar, asa ca ei trebuie sa obtina aceste avize. La sfirsitul lunii martie am primit o adresa de la constructor ca intrerup lucrarile pentru ca nu exista avizul necesar de la Patrimoniu. Pe acoperis deja se decopertase, iar apa de ploaie a patruns pina in holul scolii. Dupa acel comandament din 3 mai, factorii responsabili au hotarit continuarea lucrarilor si obtinerea avizului in cel mai scurt timp. Acum deja am intilniri cu proiectantul pentru a vedea ce bani mai sint si cum se pot acoperi si reparatiile suplimentare. Avem probleme foarte mari din cauza spatiului, iar aceasta extindere ne-ar fi ajutat. Noi vom renunta la Corpul C din 15 iunie pentru ca a fost retrocedat. La toamna nu avem unde sa trimitem copiii daca nu va fi gata scoala. Atelierele de sculptura nu au spatiu pentru ca nu le pot urca la mansarda si trebuie sa gasim o solutie impreuna cu Inspectoratul Scolar", a spus Adrian Simion, directorul Liceului de Arta. Reprezentantul "Concivia", Adelin Soare, a spus ca pentru ei termenul de un an curge din momentul in care au inceput lucrarea, adica ianuarie 2007. "Noi stim ce probleme au la liceu si vom incerca, in septembrie, ca scoala sa fie functionala. Nu avem cum sa fie totul gata la 31 august pentru ca este un proces tehnologic care trebuie respectat. Mai sint si niste solutii care trebuie schimbate si depinde de proiectant cit de repede se va misca si el. Sint solutii noi la mansarda pentru ca este vorba de viata copiilor si nu ne putem juca. Trebuie sa luam toate masurile de siguranta. Noi vom lasa curat in urma noastra, respectam intotdeauna contractele, iar acesta este un contract serios, cu care nu ne putem juca. Pina in toamna scoala va fi gata macar partial, atunci sa mai lucram in spatii care sa nu deranjeze copiii, insa numai daca nu mai intervin si alte probleme cu avizele", a mai spus Adelin Soare, reprezentantul "Concivia".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro