Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO Distracție pe cinste de Ziua Marinei

*  marinarii militari le-au oferit brăilenilor un spectacol de toată frumusețea, fie că a fost vorba de “lupte” navale sau de mult aşteptatele jocuri marinăreşti

 

Statornicită încă din anul 1902, Ziua Marinei a adunat laolaltă mii de brăileni, nerăbdători să vadă defilarea navelor fluviale de luptă, jocurile marinăreşti şi sosirea zeului Neptun, cel înconjurat de nimfe şi piraţi.

Încă de la primele ore ale dimineţii, concitadinii noştri au umplut până la refuz autobuzele Braicar, dornici să ocupe un loc cât mai bun pe Faleza Dunării. Spre deosebire de alţi ani, când mulţimea se revărsa pur şi simplu până hăt, către malul abrupt al fluviului, astăzi elanul curioşilor a fost oarecum potolit de gardurile de fier instalate de jandarmi. Dar „tot răul spre bine”.

Vremea a fost de partea organizatorilor: deşi vântul a suflat în rafale, către prânz s-a mai domolit. Sărbătoarea Sfintei Marii a răsplătit din plin strădania marinarilor, oferindu-le, totodată, brăilenilor un adevărat spectacol. Fie că a fost vorba de simularea luptelor navale – o adevărată demonstraţie de forţă a monitoarelor şi a vedetelor fluviale care au „scuipat” foc cu tunurile de 100 mm şi cu mitralierele AA – sau de mult îndrăgitele jocuri marinăreşti, Ziua Marinei de anul acesta s-a ridicat la nivelul aşteptărilor.

Cu mic cu mare, brăilenii au urmărit confruntarea navală, regizată perfect cu participarea nemijlocită a navelor purtătoare de artilerie, a navetelor fluviale, şalupelor şi a trupelor de infanterie marină şi l-au primit cu aplauze pe Neptun, amuzându-se copios la „botezul ghiborţului”. Gazdă bună, cpt. Elena-Nicoleta Burlacu Coman le-a explicat oaspeţilor semnificaţia Zilei Marinei şi a oferit câştigătorului jocului marinăresc „porcul la şcondru” mult-râvnitul premiu, pe „Ghiţă Guiţă”. De data aceasta, nu a fost vorba de un porc propriu-zis, ci de o puşculiţă-porcuşor doldora de bani, contravaloarea unui godac de 10 kilograme. Fiind unul dintre momentele cele mai amuzante și gustate de public, porcul la scondru a venit anul acesta cu o regulă strictă: participanții nu mai aveau voie să se agațe cu mâinile de bârna unsă cu vaselină ci trebuia să o parcurgă în picioare. Mulți dintre cei înscriși în concurs au respectat această indicație și bineînțeles că primele tentative s-au soldat cu căzături în apă care de care mai haioase. Distracția a fost stricată de unul dintre concurenți care nu s-a putut abține și a încălcat regula, ajutându-se de mâini pentru a ajunge la capătul stâlpului, unde se afla stegulețul destinat câștigătorului. Ceilalți concurenți au protestat vehement, acuzându-l pe respectivul că a trișat și solicitând ca întrecerea să meargă mai departe. Până la urmă, un alt tânăr a reușit să parcurgă în picioare bârna, iar premiul i-a revenit lui, așa cum era normal.

Concursul de bărci 6+1 şi „vânătoarea de raţe” au fost, de asemenea, răsplătite cu aplauze, iar trecerea celor cinci avioane de luptă IAR 99 Şoim a întregit tabloul Zilei Marinei de anul acesta, de la Brăila.

Devenită, deja, tradiţie, sărbătoarea Zilei Marinei de anul acesta a reuşit să-i scoată din case, la propriu, pe brăileni. Iar dacă a fost sărbătoare pe Faleză, au fost, bineînţeles, şi mici, grătare, fum şi bere din belşug. Brăilenii au luat pur şi simplu cu asalt terasele care parcă-ţi făceau cu ochiul şi platourile încărcate cu frigărui, cârnaţi şi pulpe la grătar, că tot s-a gătat postul Sfintei Marii.

Organizată de către Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” de la Brăila, Ziua Marinei Române se desfăşoară anul acesta în contextul sărbătoririi a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare a navei şcoală „Mircea”, adevărat ambasador al României în peste 120 de porturi din Europa, Asia Mică, nordul Africii şi America.

La mulţi ani marinarilor români!

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro