Mergi la conţinutul principal
Brăila, cumpătată de Sărbători

Distracţie de 60.000 euro

• sumele alocate de Primărie pentru manifestările şi concertele de pe parcursul lunii decembrie se situează în jurul valorii de 60.500 euro • cu aceşti bani au fost aduse la Brăila zeci de ansambluri folclorice din ţară şi judeţ, s-a amenajat Orăşelul Copiilor, s-au plătit jocurile de artificii şi concertul din noaptea de Revelion susţinut de solista AMI • comparativ cu cheltuielile din alte oraşe mari, bugetul alocat de Brăila este unul destul de cumpătat • Galaţiul a cheltuit, de exemplu, peste 100.000 de euro pentru manifestările din decembrie şi nu mai puţin de 680.000 euro pentru iluminatul de sărbători • în ceea ce priveşte instalaţiile luminoase montate pe principalele artere ale municipiului, Brăila a alocat doar 85.000 euro, iar mulţi dintre cei care au avut ocazia să vadă cum au arătat cele două oraşe din acest punct de vedere au spus că diferenţa de preţ nu prea se justifică în favoarea Galaţiului

 

Spectacolul de muzică şi lumină pregătit de autorităţile locale a scos, din nou, mii de brăileni în stradă de Revelion. Pe scena amplasată în Piaţa Independenţei au început de la ora 22.00 reprezentaţiile unor artişti de pe plan local, iar la 23.00 a ieşit în faţa publicului vedeta serii, cântăreaţa AMI, care a întreţinut cu brio atmosfera timp de o oră, până la momentul 0 al trecerii dintre ani, când s-a dat startul tradiţionalului foc de artificii, urmat de un interesant spectacol de lasere. Lumea a început să se adune pe Calea Călăraşilor şi în Piaţa Independenţei de pe la ora 21.30. Din păcate, mulţi dintre cei care au ajuns primii, veniţi, probabil, de prin mediul rural sau din cartierele mărginaşe ale municipiului, aveau un comportament cam primitiv, cu glume nesărate şi petarde aruncate în stânga şi-n dreapta, fără să ţină cont că ar putea răni pe cineva. Forţele de ordine aflate la faţa locului nu păreau motivate şi capabile să ţină situaţia sub control, dar din fericire nu s-au consemnat incidente foarte grave. Un singur tânăr a fost rănit uşor de scânteile unor petarde. Pe măsură ce  au început să vină din ce în ce mai multe persoane cu comportament civilizat, “cocalarii” s-au dispersat în mulţime, iar genul lor de “distracţie” s-a mai estompat. Totuşi, în zonă au rămas suficient de mulţi posesori de materiale pirotehnice care, teoretic, sunt interzise de lege. Practic, însă, zeci, poate sute de brăileni de toate vârstele au folosit fără nicio restricţie, în mijlocul grupurilor de oameni, petarde şi artificii din categoria celor care ar trebui manipulate doar de pirotehnicieni autorizaţi, în spaţii bine delimitate. De aceea, la Brăila, jocul de artificii pregătit de Primărie a avut o concurenţă serioasă din partea “pirotehniştilor” de ocazie, care au început să aprindă încă de pe la 23.30 fitilele artificiilor achiziţionate ilegal. Deşi riscant, acest spectacol paralel cu cel oficial nu a supărat, până la urmă, pe nimeni. Nici pe brăilenii prezenţi în stradă şi nici pe oamenii legii - poliţişti şi jandarmi - care au asistat şi ei, laolaltă cu restul lumii, la exploziile luminoase, fără să-i ia la întrebări pe cei ce încălcau dispoziţiile legale. Poate s-au supărat un pic cei cărora le plăcea muzica lui AMI şi care, la un moment dat, nu mai auzeau bine concertul din cauza bubuitorilor. Ca să facă faţă zgomotului, tehnicienii s-au văzut nevoiţi să mărească nivelul de decibeli în boxe. Iar cum totul e bine când se termină cu bine, lumea s-a bucurat de muzică, de artificiile legale şi ilegale, de lasere, lumină şi culoare, iar după miezul nopţii cele câteva sute de persoane care au mai rămas în Piaţa Independenţei s-au putut delecta cu un frumos concert de muzică populară susţinut de artişti de pe plan local.

La puţin timp după miezul nopţii, când grosul mulţimii a început să se disperseze, Calea Călăraşilor şi platoul Pieţei Independenţei au rămas pline, ca de obicei, de cioburile sticlelor de şampanie şi paharelor sparte în mod tradiţional de cei care speră că acest gest le va aduce noroc în noul an. Totuşi, serviciile de salubritate s-au “mişcat” foarte rapid şi eficient, astfel că, în jurul orei 2.00, carosabilul şi trotuarele erau curate, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat cu doar câteva zeci de minute mai înainte.

 

Cât a cheltuit Primăria pentru distracţia brăilenilor, în toată luna decembrie

Concertele, artificiile şi show-ul de lasere pregătite de Primărie pentru noaptea de Revelion au costat 76.660 lei. Suma include montarea scenei, luminile şi sonorizarea.

Per total, suma cheltuită de autorităţile municipale în luna decembrie, pentru toate manifestările ce pot fi incluse la categoria “Sărbători de Iarnă”, se ridică la 281.906 lei, adică circa 60.494 euro, la cursul actual. Este o sumă destul de mică, comparativ cu cheltuiele din alte oraşe. Spre exemplu, la Galaţi s-au alocat 34.000 euro numai pentru jocul de artificii şi un show muzical susţinut de un DJ, în noaptea de Revelion. Tot la Galaţi s-au mai cheltuit 50.000 euro pentru Zilele Oraşului, de la începutul lunii decembrie şi încă 30.000 euro pentru organizarea unui Târg de Iarnă. Per total, cheltuielile gălăţenilor pentru toate manifestările din luna decembrie au trecut de 100.000 euro, în timp ce la Brăila s-au situat în jurul valorii de 60.000 euro. În ceea ce priveşte luminile de sărbători, presa gălăţeană informează că în oraşul vecin s-a alocat nu mai puţin de 680.000 euro. Spre comparaţie, în Brăila suma cheltuită pentru iluminatul de sărbători a fost de 85.000 euro. De altfel, primarul Marian Dragomir a declarat în repetate rânduri că sumele alocate de Primăria Brăila pentru iluminatul festiv dar şi pentru manifestările din luna decembrie sunt printre cele mai mici din ţară. Cu toate acestea, programul a fost unul destul de variat, incluzând concertele de muzică populară din perioada 1 - 9 decembrie, târgul de iarnă, parada colindătorilor, deschiderea festivă a Orăşelului Copiilor, spectacolul muzical, artificiile şi laserele de Revelion.

Primăria Brăila ne-a pus la dispoziţie, defalcat, toate sumele alocate pentru diversele manifestări. Astfel, pentru ceremoniile de pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, s-a alocat suma de 32.721 lei, adică în jur de 7.000 de euro. Cu aceşti bani, s-a plătit concertul Grigore Leşe, precum şi cazarea şi masa pentru Ansamblurile “Izvoraşul” din Cahul şi “Lozioara” din Străşeni, care au susţinut spectacole pe scena amplasată în faţa Primăriei. De asemenea, s-a plătit cazarea şi masa pentru invitaţii din străinătate, adică ambasadorul Republicii Belarus, consulul Federaţiei Ruse şi delegaţiile din Silistra şi Plevna, Bulgaria.

O sumă mai consistentă - 130.815 lei (circa 28.000 euro) - s-a cheltuit pentru organizarea Târgului de Iarnă şi a evenimentelor conexe acestuia: spectacolele de muzică folclorică şi dansuri populare susţinute în fiecare seară, în perioada 1 - 10 decembrie, de cele 12 ansambluri din ţară şi 19 ansambluri din judeţul Brăila. Aici intră şi cele două parade ale colindătorilor, care au adus obiceiuri şi costume tradiţionale, două seri la rând, pe traseul Şos. Vizirului şi Calea Călăraşilor, respectiv pe Bulevardul Dorobanţilor şi Calea Călăraşilor.

Şi-au dat concursul la aceste spectacole membrii Ansamblului Folcloric Pârşcoveni, Olt; membrii Ansamblului Folcloric Mugurelul, Sighetul Marmaţiei; membrii Ansamblului Folcloric Cununa Someşeană – Sângeorz Băi, Bistriţa Năsăud; membrii Ansamblului Folcloric Mugurelul-Mărgineanca, Dorohoi, Botoşani; membrii Ansamblului Folcloric Cibinul, Sibiu; membrii Ansamblului Folcloric Ciobănaşul, Rădăuţi, Suceava. Tot din ţară au venit Ansamblul Art Canto Morena din Moreni, Dîmboviţa; Ansamblul Vînătorii Neamţ; Ansamblul Mureş Ilia din Hunedoara; Ansamblul Moineşteanca din Moineşti, Bacău; 

Ansamblul Kymata al Uniunii Elene din România, Comunitatea Elenă Prahova; 

Ansamblul Altona - Cerna, Tulcea.

Din judeţul Brăila, au participat: Ansamblul Dunărenii, Chiscani; Ansamblul Constantin Condruz, Gemenele; Ansamblul Grâuşorul Osmănean, Unirea;

Ansamblul Neculai Bucioaga, Valea Cânepii; Ansamblul Românaşii, Roşiori;

Ansamblul Mugurii Tudorencelor, Salcia Tudor; Ansamblul Spicul, Siliştea; Ansamblul Garofiţa, Lanurile; Ansamblul La lina Fântâna, Ciocile; Ansamblul Florile Racoviţei, Racoviţa; Ansamblul Sălcioara, Frecăţei; Ansamblul Sărăţeanca, Ianca; Ansamblul Grădiştenii, Gradiştea; Ansamblul Romaniţa, Romanu; Grupul Vocal Nectar, Viziru; Ansamblul Floricica, Gropeni; Ansamblul Constantin Condruz, Gemenele; Ansamblul Ca pe baltă, Tufeşti; Ansamblul Bordeiaşul, Bordei Verde.

Pentru amenajarea Orăşelului Copiilor din Parcul Monument şi pentru organizarea Alaiului lui Moş Crăciun şi a spectacolelor pentru copii s-a cheltuit suma de 41.710 lei - 8.900 euro. Alaiul lui Moş Crăciun a fost asigurat de Teatrul de Păpuşi şi Liceul de Arte “H. Darclee”. Căsuţa lui Moş Crăciun a fost deschisă în perioada 14 – 23 decembrie. În fiecare seară, în intervalul orar 17.00 – 19.00, au avut loc spectacole susţinute de Palatul Copiilor, Grupul Steluţe Dunărene, Liceul de Arte “H. Darclee”, Şcoala Populară de Arte “Vespasian Lungu” şi artişti ai Casei de Cultură a Municipiului Brăila. De asemenea, în acelaşi interval orar a fost prezent şi Moş Crăciun, interpretat, bineînţeles, de un actor. Acesta a citit poveşti şi a împărţit dulciuri. În total, Primăria a pregătit 6.000 de pungi cu dulciuri.

În fine, pentru petrecerea de Revelion, Primăria a alocat 76.660 lei (16.450 euro). Banii au acoperit amplasarea scenei, luminile, sonorizarea, concertul susţinut de solista AMI, jocul de artificii şi show-ul cu lasere. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro