Mergi la conţinutul principal

Dispute politice pe tema situatiei financiare de la CET SA

CET SA se va afla, in curind, in incapacitate de plata, iar daca directorul unitatii spune ca situatia financiara este una stabila, minte! Este declaratia consilierului municipal Grigore Potec (PLD), fost membru AGA la CET, care confirma, la numai citeva zile, afirmatiile facute de consilierul judetean Mario Da'Ros (PD), actual membru in CA la societatea amintita. Potec a mai confirmat si comentariile democratului Da'Ros cu privire la angajarile facute fara concurs si fara nici o noima, care incarca artificial statul de plata al CET, si a opinat chiar ca ar trebui ca Parchetul sa se sesizeze in aceasta chestiune, dat fiind ca, potrivit legii, in unitatile de interes public si nu numai, angajarile trebuie facute numai prin concurs. Grigore Potec a explicat ca greutatile financiare ale CET s-au datorat, printre altele, si Primariei, care a refuzat plata a circa 30 miliarde lei, reprezentind subventia pentru incalzire, si pentru care conducerea unitatii a trebuit sa se lupte in instanta. "In momentul de fata, o intreprindere similara CET-ul, in Germania, functioneaza cu 38 de oameni. La CET sint 750 de salariati. Deci o conducere competenta ar trebui sa reduca personalul", a declarat Potec. Mai mult, consilierul municipal sustine ca in viitorul apropiat "CET-ul o sa ajunga sa creasca gigacaloria la preturi exorbitante". Si fiindca veni vorba despre transparenta cheltuirii banilor la CET, l-am intrebat pe Potec ce salariu are directorul societatii. Raspunsul a fost unul socant: in urma cu 2 ani, directorul CET avea 100 de milioane lei, brut.

"Nu vrem sa mintim investitorul, dar asa se fac afacerile"

In ceea ce-l priveste, primarul Constantin Cibu priveste situatia CET cu seninatate: angajarile fara concurs sint legale, firma are o situatie financiara buna, si chiar daca n-ar fi buna, nu trebuie spus, pentru ca Primaria incearca sa o vinda, si potentialul investitor strain nu trebuie sa stie ce cumpara. Intrebat fiind daca vrea sa-l minta pe potentialul investitor, ascunzindu-i situatia financiara reala a societatii, primarul a spus: "Nu vrem sa-l mintim, dar asa se fac afacerile".
Mai mult, pe de o parte, Cibu sustine ca Mario Da'Ros, membru CA la CET, a dezvaluit informatii confidentiale, atunci cind a spus ca unitatea va ajunge curind in incapacitate de plata, pe de alta, edilul-sef zice ca aceste informatii sint false. Cu toate astea, primarul are de gind sa-l pedepseasca drastic, pentru ca a destainuit datele false, dar confidentiale: "Ca atare, la prima sedinta AGA va fi eliberat din functia de consilier (1.Da'Ros este membru CA, nu AGA; 2- Da'Ros nu poate fi eliberat din functia de consilier judetean, in sedinta AGA de la CET -n.r.). Uitati ce zice in lege: "membrii CA isi vor exercita mandatul cu loialitate in interesul societatii; membrii CA nu au voie sa divulge informatiile confidentiale si secrete de afaceri ale societatii la care au acces in calitatea de administrator. Aceasta obligatie le revine si dupa incetarea mandatului de administrare"". Ca sa-l pedepseasca pe Da'Ros pentru ca face publica situatia financiara a societatii de interes local, primarul a mai facut ceva: i-a trimis prefectului judetului o adresa oficiala, prin care ii semnaleaza o incompatibilitate a consilierului judetean democrat cu calitatea de membru CA la CET. "Functia de consilier local sau judetean este incompatibila cu functia de membru al CA sau cenzor la regiile comerciale sau regiile autonome de interes local, infiintate sau sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judetean respectiv", a citat primarul, in adresa amintita, din Legea 161/2003. Intrebat cum de n-au observat juristii Primariei aceasta incompatibilitate decit acum, cind Da'Ros l-a suparat pe primar, Cibu a spus: "A fost o scapare. Dar cind te maninca, platesti, intelegi?".
Primarul a continuat seria declaratiilor, admitind ca sint multi salariati la CET (cam de 7 ori mai multi decit necesarul), dar explicind ca, in perioada electorala, nu poate sa decida o reducere de personal: "Intr-adevar, sint foarte multi salariati. In studiile pe care le-am facut in legatura cu CET, in aceasta centrala efectiv vor fi maximum 100 de salariati. Pentru ca in toata lumea se externalizeaza o serie de servicii, pe ansamblu pot sa ramina in jur de 300 salariati, dar la centrala, angajati efectiv nu vor mai fi mai mult de 100. De ce nu-i dau afara pe restul? Vedeti dvs., sint anumite decizii care au impact electoral negativ. Si de care trebuie sa tii seama uneori, insa eu am avertizat ca in perioada urmatoare se va lua masura aceasta".

"Trebuie sa fim transparenti, dar la Braila nu exista asa ceva"

Presedintele PD Braila, deputatul Horia Vasioiu, este de parere ca primarul se inseala atunci cind afirma ca democratul Mario Da'Ros a dat informatii false despre aceasta societate. Mai mult, acesta crede ca Cibu a fost probabil indus in eroare atunci cind a fost informat de faptul ca functia de consilier judetean a lui Da'Ross ar fi incompatibila cu cea de membru in CA a "CET". Vasioiu a precizat ca in cazul in care ar fi existat o incompatibilitate intre functia de consilier judetean a lui Da'Ros si cea de membru in CA a "CET", atunci nici macar nu ar mai fi fost pus acolo de catre PD. Totodata, liderul democratilor braileni s-a aratat de parere ca Da'Ros a procedat foarte bine anuntind populatia despre ce se intimpla in aceasta institutie in care se duc banii contribuabililor: "La "CET", ca si in alte institutii similare, se folosesc bani publici si lucrurile astea trebuie descusute pe toate partile. Trebuie sa se vorbeasca despre cum se cheltuiesc acesti bani. Trebuie sa se dea socoteala nu numai Camerei de Conturi, ci si populatiei cum sint cheltuiti banii care sint strinsi de administratie de la populatie. Dar noi stam si tinem gunoiul sub covor. Trebuie sa fim transparenti, dar la Braila nu exista asa ceva".
In ceea ce priveste angajarile fara concurs facute in cadrul "CET" in ultimul timp, deputatul PD a comentat ca acestea sint ilegale si ca organele abilitate ale statului ar trebui sa intervina: "In ceea ce priveste angajarile de la "CET", eu cred ca, atita timp cit legea e incalcata ar trebui sa intervina institutiile abilitate ale statului. Se fac angajari fara concurs, legea e incalcata. Angajarile se fac prin concurs, deaorece e o societate comerciala care traieste din banii pe care ii ia de la consumatori, in mare parte".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro