Disputa apriga pentru Clubul Progresul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Disputa apriga pentru Clubul Progresul

La toate manifestarile culturale organizate la Braila se simte mereu nevoia unei sali de capacitate suficienta care sa aiba fosa pentru orchestra, cu scena mare. La ultima editie a festivalului de teatru de la Braila unele spectacole nu au putut fi aduse pentru ca scenele disponibile din oras sint prea mici. Inainte de renovarea Teatrului "Maria Filotti", pe scena Clubului Progresul s-au dat spectacole de opera, opereta, balet, muzica simfonica, in cele mai bune conditii. Dupa ce teatrul a devenit functional, aceasta sala a intrat intr-un con de umbra, desi argumente pentru folosirea ei ar fi fost. Este cea mai incapatoare sala din oras, are 620 de locuri, are cea mai mare scena, fosa pentru orchestra si o acustica foarte buna. Sala teatrului are numai 300 de locuri, scena este mica si nu are fosa pentru orchestra. Sala de la Centrul Cultural pentru Tineret are peste 450 de locuri, o scena mai mare, fosa pentru orchestra, insa are probleme cu acustica. Asadar, investitii bine gindite ar putea transforma sala mare din Clubul Progresul intr-una dintre cele mai solicitate.

Cea mai mare sala de spectacole din Braila folosita foarte rar doar pentru intruniri

In 1969, printr-o hotarire a Consiliului de ministri s-a stabilit construirea acestui sediu pentru actiunile culturale ale sindicatului Uzinei Progresul. Organizatia a primit in folosinta pentru o perioada nedeterminata terenul si s-a construit cladirea. Are doua sali de spectacole, una micuta de aproximativ 100 de locuri si cea mare de 600 de locuri. Tot atunci s-a mai construit o arena de vara. Din pacate, de mai bine de 20 de ani nimeni nu s-a gindit cite s-ar putea oferi comunitatii cu aceasta sala.
Primaria a descoperit ca ar putea inchiria sala mica sau o parte din sala mare pentru Teatrul de Papusi, pentru ca s-a retrocedat vechea cladire, insa nu s-a facut nimic concret. Presedintele sindicatului Uzinei Progresul, Staicu Radulescu, recunoaste ca nu a facut suficient lobby pe linga administratie sau institutii de cultura, pentru a-si promova sala, dar spune ca nici aceste institutii nu au venit sa-l intrebe in ce stare este si ce ar putea face cu ea. "De doi ani nu m-a sunat nimeni sa ma intrebe despre aceasta sala, sa o solicite pentru vreo manifestare culturala, dar daca a fost o intrunire a Partidului Liberal sau a Partidului Democrat si-au adus aminte de Clubul Progresul. Deci, interesul de partid, dar interesul de comunitate?", povesteste liderul de sindicat Staicu Radulescu.
De asemenea, el mai spune ca a discutat o data cu viceprimarul Tilea si cu primarul Cibu despre inchirierea de spatii catre Teatrul de papusi, dar totul a ramas la acest stadiu. Aceasta propunere a mai fost facuta cu trei ani in urma, dar liderii de sindicat nu au fost de acord cu respectivul contract si totul a cazut. "De la un contract de inchiriere a salii mari se ajungea ca Primaria, prin domnul Tilea, sa administreze intreaga activitate a Clubului Progresul. Din chirias Primaria voia sa devina proprietar. A cazut totul atunci. Acum, gindindu-se ca s-a schimbat conducerea sindicatului, a revenit cu propunerea, insa eu le-am atras atentia asupra acestui aspect. Eu am spatii libere si vreau sa le fac sa produca bani, pentru ca si Primaria imi cere bani pentru impozit", a spus Staicu Radulescu.

"Daca noi trebuie sa retrocedam terenul, atunci nu mai trebuie sa platim nici impozitul pentru asa-zisele baraci"

Anul trecut, Primaria si-a dat seama ca sindicatul nu platea impozit pe cladire, aceasta fiind trecuta ca obiectiv cultural, insa viceprimarul Tilea a observat ca, de fapt, acolo se face activitate economica, nu culturala, si a impozitat cladirea. Calculind impozitul pentru cinci ani in urma, conform legii, Sindicatul Progresul a iesit dator cu aproape 3 miliarde de lei vechi. "Am facut contestatie, am discutat cu primarul Constantin Cibu, cu directorul Anghelescu si am hotarit sa platesc esalonat pentru ca din veniturile noastre abia reusesc sa intretin acest club. Problema este ca s-a retrocedat terenul pe care s-a construit arena, iar la proces s-a spus ca pe teren sint doar niste baraci prinse in suruburi. Noi nu am reusit sa demonstram in patru instante ca acolo sint cabine, scaune, scena. pentru ca nu exista un act de proprietate care sa ateste existenta lor. In aceste conditii, pe ce baza, ma intreb, ne-a impozitat Primaria. Proprietarii ma preseaza de o saptamina sa le retrocedez terenul, dar eu nu pot sa le dau ce nu am. Ei ar trebui sa mearga la Primarie, pentru ca eu de la Primarie am primit in administrare terenul. E corect ca eu sa platesc impozite? Eu acolo am sigiliu pe lacat si nu pot sa fac nimic, iar directorul Anghelescu vine si imi cere banii de impozit. Lungu a spus ca aici se va face o arena de vara, dar nu a scris nimic. A fost o sarcina data de primul secretar si toata lumea a executat-o, dar pentru arena nu exista acte. Daca terenul este liber, eu pentru ce am platit impozit? Noi ne-am dus cu dovezi, cu fotografii, acte, materiale, autorizatii, dar nu le-a luat nimeni in consideratie si proprietarii au reusit sa demonstreze ca acolo sint niste baraci. Dar eu nu voi lua nimic de acolo pina cind Primaria nu-mi da inapoi banii luati cu japca pentru ceva ce nu exista. Oare cum a calculat Primaria impozitul? Unde este baza de calcul? Probabil ca Primaria are un raport de expertiza unde se spune ce suprafata are scena, cit este betonat, ca sint 1.000 de scaune, sase cabine actori, doua grupuri sanitare canalizate, o sala de proiectie si pe aceasta baza s-a calculat impozitul, dar nu mi se pare corect ce s-a intimplat. Eu in patrimoniu sint inregistrat cu Clubul Progresul, apreciat in 2004 la 43 de miliarde de lei, iar arena ca anexa se ridica la peste 6 miliarde lei vechi. Intr-un raport al unui expert, in 2004, terenul apreciat ca valorind 1,3 miliarde lei, iar constructia de pe teren 3,7 miliarde. Oare niste baraci prinse in suruburi puteau sa coste atit? Primaria putea sa ofere altceva acestor oameni daca voia sa pastreze arena. Daca noi trebuie sa retrocedam terenul, atunci nu mai trebuie sa platim nici impozitul pentru asa-zisele baraci", spune revoltat Staicu Radulescu.

"Clubul Progresul a fost gindit ca spatiu cultural si asa trebuie sa ramina"

Directorul economic al Primariei, Stoica Anghelescu, a spus ca s-a stabilit impozitul pe baza celor declarate de sindicat si pe baza celor vazute la fata locului. "La momentul in care am stabilit impozitul, liderul de sindicat nu a contestat nici valoarea, nici modul de calcul, a scris in contestatie ca legea nu este buna, ori eu nu am ce sa-i fac. Daca au pierdut in instanta nu este problema noastra. Impozitul oricum a fost calculat pina in anul 2006, deci retrocedarea nu influenteaza sumele calculate ca impozit. Acum i-am cautat sa le spunem sa dea o declaratie cum ca arena nu le mai apartine, ca sa nu o impozitam, dar nu am reusit sa stam de vorba cu liderul de sindicat", a explicat directorul economic Stoica Anghelescu. Viceprimarul Tilea, la rindul sau, spune ca a fost interesat sa discute cu Staicu Radulescu in problema Teatrului de papusi, dar ca nu l-a putut gasi, il suna si mereu era ocupat. "Nu am discutat fata in fata niciodata. Cu cel care a fost inainte am negociat, dar s-a ales praful. Clubul Progresul a fost gindit ca spatiu cultural si asa trebuie sa ramina. Este pacat sa ne batem joc de el. Noi vrem sa renovam cladirea, sa ii asiguram un sistem de incalzire, pentru ca de 17 ani nu a mai fost incalzita sala si sa compensam cumva toate acestea cu chiria. Nu stiu ce se va intimpla cu celelalte spatii care sint acum inchiriate, nu am discutat, dar nu vad nici o problema daca ar ramine, insa cele doua sali ar trebui folosite pentru activitati culturale, asa cum s-a gindit atunci cind au fost construite", a explicat viceprimarul Lucian Tilea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro