Mergi la conţinutul principal

Dislipidemiile, un semnal de alarma pentru starea de sanatate a populatiei

Dislipidemiile reprezinta tulburari ale metabolismului lipidelor (grasimilor) cu rol important in procesul de aterogeneza (ateroscleroza). Colesterolul seric total cu cele doua forme LDL colesterol si HDL colesterol cit si trigliceridele serice au rol important in aterogeneza care, la rindul sau, reprezinta factor etiologic in bolile cardio-vasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral). Studiile in domeniu arata relatia directa intre concentratia colesterolului seric (singura fractiune lipidica prezenta in placa aterosclerotica care o destabilizeaza in sensul mobilizarii ei) si riscul de mortalitate prin cardiopatie ischemica ulterioara.
Rolul aterosclerotic al colesterolului seric este realizat prin componenta "rea" - LDL colesterol care, potrivit studiilor in domeniu, patrunde in structura vasului de singe si determina accelerarea procesului de aterogeneza in relatie direct proportionala.
Componenta "buna" - HDL colesterol are rolul de a indeparta din peretele arterial colesterolul patruns sub forma LDL colesterol.
Exista valori tinta pe care aceste componente trebuie sa le atinga in organismul uman in scopul mentinerii unui echilibru. Modificarea valorilor tinta reprezinta dislipidemia - factor de risc.
Valorile tinta ale celor 3 componente sint:
- colesterol seric total: mai putin de 200 mg% ml singe;
- LDL colesterol : 100-130 mg% ml singe;
- HDL colesterol: peste 60 mg % ml singe.
La bolnavii cu diabet zaharat, boli arteriale aterosclerotice, HTA, cardiopatie ischemica, valorile LDL colesterol trebuie reduse sub 100 mg% ml singe. Exista o serie de factori de risc major ce modifica tinta fractiunii "rele" - LDL colesterol, in sensul cresterii valorilor: fumatul, HTA >140/90 mmHg, HDL colesterol scazut (sub 40 mg%), diabetul zaharat, istoricul familial de cardiopatie ischemica.
Asocierea intre LDL colesterol crescut si HDL colesterol scazut implica riscul cardiopatiei ischemice sau al altor evenimente vasculare (cerebrale).
Trigliceridele serice sint fractiuni cu rol in ateromatoza si procesul trombogen prin cresterea sintezei factorilor hepatici ai coagularii. Asocierea cresterii peste valorile tinta (>150 mg%) cu obezitatea reprezinta factor de risc major pentru instalarea sindromului metabolic.
Tratamentul dislipidemiilor implica latura nonfarmacologica, ce consta in:
- schimbarea stilului de viata, care inseamna: activitate fizica regulata (scade nivelul LDL colesterol, trigliceride serice, creste HDL colesterol, scade valorile TA); mersul pe jos, gimnastica controlata;
- controlul greutatii corporale prin dieta si activitate fizica;
- dieta, avind drept tinta reducerea ingestiei de grasimi saturate si a colesterolului; sint indicate alimente sau suplimente alimentare (Omega 3) cu grasimi polinesaturate, fibre celulozice (fructe, legume in stare proaspata) .
Stabilirea laturii farmacologice (statine, fibrati) cit si a celei nefarmacologice a tratamentului impune consultul obligatoriu medical si monitorizare permanenta. Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei reprezinta un bun prilej de investigare si tratare! Este un nou apel pentru populatie (asigurata medical sau neasigurata) de a se prezenta la consultul medical si identificarea factorilor de risc! La populatia investigata pina la aceasta data, am constatat o crestere alarmanta a agresiunii (colesterol seric total, LDL colesterol, trigliceride) si o diminuare a factorului protector- HDL colesterol, ceea ce reprezinta un semnal de alarma.

Dr. Dorina TITE, medic de familie

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro