Ieri, la Braila a avut loc o dezbatere publica pe tema coruptiei din justitie, intitulata "Integritatea publica in justitie", de la care au lipsit insa persoanele cele mai importante, adica tocmai cele care lucreaza in acest sistem. Desi pe lista de invitati erau trecute nume de judecatori, notari, grefieri, care chiar au confirmat participarea la discutii, in final, nici macar un reprezentant al Ministerului de Justitie de la nivel local, nu a fost prezent in sala. In schimb, la dezbatere au participat autoritatile locale brailene, reprezentantii Directiei Generale Anticoruptie, ai Politiei, Jandarmeriei, Politiei Comunitare, ai Asociatiei Pro Democratia, oameni de afaceri, consilieri locali, jurnalisti si simpli cetateni. Dezbaterea a fost moderata de Sebastian Chirimbu, reprezentant al Asociatiei "Transparency International Romania" care deruleaza un proiect Phare privind combaterea faptelor de coruptie, in cadrul caruia se organizeaza dezbateri publice in 17 orase din tara, printre care si Braila. Acest tip de campanie urmareste informarea si sensibilizarea cu privire la problemele de integritate publica, eradicarea coruptiei in justitie si administratie, identificarea metodelor de combatere a coruptiei.
Subcomisarul Silviu Jirlaianu, din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, a precizat ca tara noastra nu sta foarte bine la lupta anticoruptie si ca are un drum lung de facut pentru eradicarea acestui fenomen, dar asta si din cauza faptului ca legislatia in domeniu nu este foarte clara. La rindul sau, un alt participant la discutii, Lucian Pintilie, executor judecatoresc, a precizat ca procesul legislativ tine de politica, in timp ce restul cetatenilor nu pot decit sa isi exprime opiniile.
Acesta a mai spus ca, din punctul sau de vedere, nici sistemul de sesizare a faptelor de coruptie catre Directia Generala Anticoruptie (DGA), prin tel verde, nu este eficienta pentru ca cetatenii semnaleaza in general situatiile cind trebuie sa dea mici atentii, iar acestea nu se pot numi acte de coruptie.