Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Discriminare sexuala, la cursa pentru prinderea crucii de Boboteaza

Selectie cel putin discutabila, in ceea ce priveste candidatii la prinderea crucii aruncate in apele Dunarii, la Braila, de Boboteaza. Este ceea ce s-a intimplat la finele saptaminii trecute la Braila, cu ocazia sarbatorii de Boboteaza, cind unei eleve de 17 ani i s-a refuzat dreptul de a se arunca in fluviu, pentru a prinde crucea sfintita, care, potrivit traditiei, i-ar fi purtat noroc in acest an, si i-ar fi spalat pacatele trecute. Organizatorii - respectiv Primaria - i-au aceptat pe toti barbatii care s-au inscris la cursa, si care indeplineau conditiile de sanatate impuse, dar au respins-o pe Oana Colvertir - care, si ea, indeplinea conditiile respective - doar pentru ca este de sex femeiesc.
Viceprimarul municipiului, LucianTilea, admite ca este o nedreptate faptul ca la intrecerea amintita a fost acceptat Dumitru Oprea, cunoscut in lumea interlopa, si nu numai, drept Titel Cracanatu, dar nu a fost primita si o tinara de 17 ani, eleva la Liceul Sportiv, inotatoare profesionista, care ar fi dorit sa-si incerce norocul. "Tinara a venit la mine in birou, insotita de tatal sau, si m-au intrebat daca se poate inscrie si ea la aceasta competitie, de Boboteaza. Eu nu stiam care sint regulile religioase, din acest punct de vedere, si, ca sa ne lamurim, in prezenta celor doi, i-am dat telefon protopopului Gheorghe Marinescu, cu care am vorbit pe speaker, si l-am intrebat daca o femeie se poate arunca in apa dupa cruce. El mi-a spus ca religia nu interzice acest lucru, dar ca traditia a fost ca intotdeauna sa se arunce numai barbati, si ar fi cazul ca aceasta sa renunte la idee". Viceprimarul ne-a mai explicat ca tinara nu s-a lasat descurajata de "sfatul" protopopului, pe care l-a auzit la telefon, ci, de Boboteaza, s-a dus si s-a inscris pe lista participantilor la intrecere. Potrivit viceprimarului, ea ar fi fost insa eliminata de pe lista concurentilor, tot la cererea protopopului Marinescu: "Domnul Traian, de la Apararea Civila, cel care s-a ocupat de aceste inscrieri, a primit un telefon la 10 seara de la protopop, care l-a informat ca a avut loc un consiliu bisericesc, episcopal, nu stiu exact cum se numeste, si ca s-a hotarit ca fata aceea nu are ce cauta in cursa pentru prinderea crucii. Nu mi se pare normal ce s-a intimplat. Avea si ea dreptul sa participe, mai ales daca religia nu interzice acest lucru. Daca a fost acceptat Titel Cracanatu, de ce nu ar fi fost acceptata si fata asta? Avea acordul parintilor, este inotatoare profesionista, avea examenul medical facut si avea dreptul sa-si incerce si ea sansele. Asa, s-a dovedit cine detine de fapt puterea in acest oras...", a mai comentat Tilea.

"Nu i-am interzis si nici nu aveam caderea sa-i interzic sa participe"

Contactat telefonic, consilierul primarului, Florin Ionascu, a admis ca Primaria, ca organizator al manifestarilor de Boboteaza, a eliminat-o pe tinara de pe lista concurentilor, si a explicat si motivele: "Tinara a avut dosarul in ordine, insa a fost eliminata din doua motive. In primul rind, a fost vorba despre faptul ca era minora, lucru constatat chiar de noi. E adevarat ca a venit insotita de tatal sau, care si-a dat acordul verbal, dar cind i-am cerut acordul scris, acesta a refuzat sa si-l dea (acordul scris al tatalui exista la Primarie - n.r.). In al doilea rind, noi am intrebat la Protoerie daca o femeie are voie sa se arunce in apa dupa cruce, si am primit raspuns oficial din partea protopopului, prin care ni s-a spus ca traditia este ca barbatii sa faca acest lucru, si ni s-a spus sa nu o lasam sa participe. De asta am luat decizia respectiva".
Protopopul Brailei, Gheorghe Marinescu, neaga insa ca ar fi cerut scoaterea fetei din cursa. Acesta admite insa ca a discutat cu viceprimarul Tilea, pe tema fetei care dorea sa se arunce in apa, dupa cruce: "Am discutat la telefon cu domnul viceprimar Tilea, care mi-a spus despre faptul ca fata intentioneaza sa participe la intrecerea de Boboteaza. I-am spus ca, pina acum, nu am mai intilnit o astfel de situatie. Nu i-am interzis si nici nu aveam caderea sa-i interzic sa participe, pentru ca nu noi, Protoeria, ci Primaria a facut listele cu participantii. Nu aveam aceasta calitate, si nici n-o cunosc pe fata aceea".

"Nu mi se pare normal sa nu fie lasata sa sara in apa, dupa cruce, numai pentru ca e femeie"

Am discutat ieri si cu tatal tinerei care ar fi dorit sa-si incerce norocul, de Boboteaza. Codin Colvertir ne-a declarat ca fiica sa, Oana, eleva in clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv, a fost extrem de dezamagita, ba, mai mult, a ramas cu un gust amar, dupa ce a asistat de pe mal la simulacrul de intrecere, si chiar ar fi strigat: "Blat!". "Fiica mea a incercat sa participe la cursa respectiva, de Boboteaza, a vrut sa aiba crucea, sa-i poarte noroc in viata. Nu a fost lasata, insa. Eu am fost cu ea la domnul viceprimar, si din partea lui aveam verde, dar tocmai dimineata, cind sa plecam la vapor, ne-a dat cineva telefon si ne-a spus ca nu este de acord cineva de la Protoerie ca ea sa participe. Nu mi s-a dat nici o explicatie, nici popii n-au stiut sa spuna sigur daca religia interzice asa ceva, ca a vorbit viceprimarul cu cineva de la Protoerie, nu stiu exact cine era, si i-a spus ca nu se scrie nicaieri ca nu ar avea voie. Dar din cite mi-a spus fiica mea, care a fost de Boboteaza acolo, a fost cam pe aranjamente, s-a luat pe nedrept. Nu mi se pare normal sa nu fie lasata sa sara in apa, dupa cruce, numai pentru ca e femeie, corect era s-o lase, ca si ea e botezata, tot crestina este. A fost foarte dezamagita, a fost la Dunare si a vazut toata treaba, a fost blat toata treaba, ea asa a considerat, ca cine a luat crucea, se stie. Si ea a venit foarte dezamagita acasa, a si strigat acolo, de pe mal, “blat!”. As fi avut curaj sa o las sa concureze cu Titel Cracanatu, de ce sa n-o las, ea a avut ambitie, a vrut sa incerce, ca nu s-a stiut cine mai participa de la bun inceput, abia simbata dimineata s-a aflat. Adica de ce sa nu concureze cu el, nu tot om e? Daca era bun, prindea crucea, daca nu, nu!", ne-a spus ieri Codin Colvertir. El a mai declarat ca si-a dat acordul scris pentru ca fiica sa sa participe la curs, iar declaratia sa a fost la dosar: "Am dat declaratie, precum ca sint de acord, si daca se intimpla ceva, imi asum toate urmarile. Am semnat acolo".

"La anul, venim mai multe fete!"

La rindul ei, Oana ne-a declarat ca nu are de gind sa se dea batuta si ca va incerca si la anul sa se inscrie pe lista competitorilor in cursa pentru prinderea crucii de Boboteaza: "Nu ma las! Reprezentantii Bisericii au spus ca nu scrie nicaieri ca daca sint fata nu am voie sa ma arunc in apa de Boboteaza dupa cruce. Am discutat cu mai multe colege, care mi-au spus ca li se pare nedrept ceea ce mi s-a intimplat si am stabilit ca la anul sa ne ducem mai multe fete, sa ne inscriem. Sa vedem, o sa ne refuze din nou?".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii