Mergi la conţinutul principal

Discriminare in armata

Sute de militari braileni sint in situatia de a fi dati afara fara nici un drept militar recunoscut. Aceasta este consecinta aplicarii Legii nr. 384/2006 privind statutul gradatilor si al soldatilor voluntari. Desi au executat misiuni cu caracter militar, au fost in misiuni de paza cu armament si munitie si s-au supus legilor si regulamentelor militare, ei se vad in situatia de a parasi armata cu statutul de civil.
Primii nedreptatiti ai noului act normativ ne-au explicat cum s-a ajuns la aceasta situatie. "In perioada 1990-1994 am fost sergenti angajati. De-a lungul timpului s-au modificat legile si am fost degradati, avind statutul de caporal angajat. Ulterior, am devenit militari angajati pe baza de contract. Contractele au fost facute aleatoriu, pe perioade cuprinse intre 1 si 3 ani. Pe toata perioada cuprinsa intre anii 1990-2006 am executat misiuni cu caracter militar, am purtat haine militare, am executat misiuni de paza cu armament si munitie, ne-am supus legilor si regulamentelor militare, puteam fi condamnati de Tribunalul Militar in caz de abateri, si am depus juramint militar la angajare, altul decit acela de soldat in termen. De asemenea, am participat la misiuni internationale, am primit diplome si medalii internationale si titluri onorifice de militari veterani. Odata cu aprobarea de catre Parlament a Legii nr. 384/2006, sintem in situatia in care sintem alungati din sistem la limita de virsta impusa de 40 de ani, fara nici un drept militar. Conform Casei Judetene de Pensii, in baza de date a acestora sintem incadrati ca personal civil, ceea ce ne discrimineaza in raport cu statutul cadrelor militare", ne-a declarat Mircea Cazan, fost caporal al Garnizoanei Braila.

Demersuri fara rezultat la Senat, la Avocatul Poporului si la presedintele Traian Basescu

Militarii care se confrunta cu aceasta situatie ne-au declarat ca pina-n vara anului 2008 personalul din armata braileana va ingrosa rindul somerilor cu cel putin 400 de persoane. Legea nr. 384/2006 a intrat in vigoare in decembrie anul trecut, avind acum aproximativ 9 luni de aplicare. Avind in vedere situatia creata, acestia au facut demersuri pe cale ierarhica prin memorii, rapoarte catre parlamentarii braileni, dar acestea nu au avut nici un efect.
Ulterior, militarii au trimis memorii la Senat, la Avocatul Poporului, dar si la presedintele Traian Basescu. Nici acestea nu au avut vreun rezultat. "In perioada 2006-2007 in Ministerul Apararii Nationale s-au perindat 3 ministri. Toti au primit memoriile mai sus mentionate. La primii 2 ministri, nu am obtinut nici un rezultat iar la al treilea, Theodor Melescanu, putem vorbi despre promisiuni in derulare. Ultima interventie a fost in cursul lunii august, cind am fost in audienta timp de 55 de minute la ministrul apararii si am reluat expunerea situatiei. In aceasta saptamina au fost depuse de catre unitatile militare solutii pentru modificarea sau chiar anularea Legii nr. 384/2006. Ne consideram nedreptatiti si asteptam modificarea acestui act normativ. In paralel, avem si un proces in derulare cu Ministerul Apararii Nationale. Noi am avut regim de militari, nu de civili. Corect este sa ne fie recunoscuta vechimea in sistemul militar nu in cel public, de stat, fara grupe de munca. Va spun sincer ca am punctaj mai mic decit salariatele din fabricile de confectii. Banii aferenti pensiilor ar fi trebuit virati la fondul de pensii al armatei, nu la Casa Judeteana de Pensii. In conditiile in care ne-am sacrificat viata in misiunile internationale nu cred ca putem pleca din armata cu statutul de civil. De aceea, am cerut anularea Legii nr. 384/2006 care e descriminatorie si incalca prevederile Constitutiei, la art. 16, 41, 52, 53 si ale Cartei Universale a Drepturilor Omului, la articolele 7 si 23. Printre cei care se confrunta deja cu aceasta situatie discriminatorie se afla: Ionel Pavel, Ionel Stoian, Nicolae Tanasescu, Vasile Munteanu, Victor Iurascu, Fanel Munteanu, Bratila Apostol, George Plesoianu.
Referitor la aceasta situatie, purtatorul de cuvint al Casei Judetene de Pensii Braila a spus ca aceasta categorie de persoane nu ar trebui sa aiba vreo legatura cu sistemul public de pensii. "Daca vorbim despre personalul civil din armata, acesta poate fi in evidentele noastre, daca sint militari, nu avem treaba. Ei au legi speciale", a precizat Ionut Toma. Reprezentantii Centrului Militar Zonal au spus ca, intr-adevar, este o lege discriminatorie. "In mod normal, cele doua sisteme ar trebui sa se compenseze in aceasta situatie. Este nedrept, dar vinovat este legiuitorul pentru aceasta discriminare. Noi aplicam legile care apar in Monitorul Oficial", ne-a declarat col. Mirel Babeanu, sef al Centrului Militar Zonal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro