Discrepante substantiale intre tarifele politelor RCA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Discrepante substantiale intre tarifele politelor RCA

De la 1 ianuarie, pretul asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila auto (RCA) s-a majorat cu aproape 45% pentru persoanele fizice si cu aproape 70% pentru firme.
Tarifele de prima practicate pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto sint complet liberalizate, acestea fiind stabilite in exclusivitate de catre societatile de asigurare autorizate. Totodata, Cartea Verde si RCA-ul sunt acum unificate. Criterii dintre cele mai bizare diferentiaza insa preturile. Astfel, sint luate in calcul virsta, sexul sau domiciliul posesorului auto.

Strategiile difera acum de la firma la firma

Desi strategiile difera de la firma la firma, numitorul comun este
acela ca orice firma incheie astfel de polite RCA atit pe persoane
fizice, cit si pe persoane juridice sau ca fiecare firma are propria
impartire pe zone de risc.
"La Generali Asigurari, de exemplu, daca se face o
asigurare pe persoana juridica sunt luate in considerare domeniile
principale de activitate. Astfel, o categorie este alcatuita din
persoane fizice care au activitate in domeniul privat sau in domeniul leasingului. Alte categorii vizeaza domenii precum distributia de produse, paza si protectie, serviciile de taxi si curierat, precum si altele care nu au fost incluse in cele enumerate.
Daca se incheie o asigurare pe persoana fizica, criteriile sint dupa
virsta si experienta. Astfel, cel mai mult vor plati persoanele cu virste cuprinse intre 18 si 22 de ani, iar cel mai putin platesc persoanele cu virste cuprinse intre 50 si 66 de ani", ne-a declarat directorul Generali Asigurari S.A. Braila, Doru Damian. Totodata, Doru Damian a precizat ca Braila se gaseste, in baza criteriilor folosite de Generali Asigurari, in zona 3, unde valorile primei de asigurare sint mici.
La Allianz Tiriac, in cazul persoanelor juridice se tine cont de
domeniul de activitate in care este folosit autovehiculul sau de capacitatea cilindrica a acestuia. Pentru persoanele
fizice criteriile folosite la calculul RCA sint localitatea, categoria autovehiculului, virsta, experienta in conducere si sexul persoanei care conduce vehiculul.
" La noi, daca se incheie o asigurare pentru o persoana juridica, se
tine cont de destinatia masinii si capacitatea cilindrica, criterii
stabilite de Consiliul de Supraveghere a Asigurarilor. Diferente apar
in cazul asigurarilor care vizeaza persoane fizice. La Allianz Tiriac,
femeile platesc mai putin, deoarece conform statisticilor, ele sunt mai prudente decit barbatii. Un alt criteriu, in afara de sexul persoanei, este virsta. Cei care au peste 35 de ani platesc cele mai mici tarife", a declarat directorul Allianz Tiriac Braila, Petre Cenca.
La BT Asigurari, persoanele fizice cu virste cuprinse intre 31 si 90 de ani sint cele mai avantajate, pentru ca platesc mai putin. In cazul persoanelor juridice, se poate lua in considerare frecventa iesirilor in afara granitelor sau limita de kilometri parcursi pe an.
"La noi, criteriile dupa care asiguram persoanele fizice tin de
incadrarea localitatii in functie de zona. Braila se situeaza in zona II, unde valoarea primelor de asigurare sint printre cele mai mici. Daca se ia in calcul virsta, cei care platesc cel mai mult sint persoanele care au pina in 30 de ani. Pentru cei cu virste cuprinse intre 31 si 90 de ani prima de asigurare este mai mica. In cazul persoanelor juridice conteaza tariful minimal si maximal, diferenta fiind data de daunele din anul anterior. Se mai iau in considerare kilometrii parcursi pe an si frecventa iesirilor din Romania. O alta schimbare intervenita odata cu aderarea la Uniunea Europeana este marirea limitei raspunderii maxime pe eveniment", a declarat Viorel Istrate, director al BT Asigurari Braila.
Toate aceste criterii fac ca, de pilda, pentru masinile cu o capacitate cilindrica mica, de pina la 1.200 de centimetri cubi, asigurarea sa coste de la 168 de lei pina la 432 de lei.
Daca luam in calcul varianta unei masini cu motor de 1401 - 1600 de centimetri cubi, vom constata ca tarifele sint foarte mari, ajungind si la peste 600 de lei. Pentru acelasi tip de autoturism, se pot incheia insa polite si la preturi rezonabile, de 240, 295 sau 315 lei.

CSA nu se implica in stabilirea preturilor

Cu toate ca polita RCA este obligatorie, nu se poate vorbi si de o stabilizare a tarifelor. Singura masura luata de CSA a fost sa oblige firmele autorizate sa afiseze pe site tarifele de asigurare. Astfel, potrivit CSA, "orice societate de asigurari are obligatia sa publice tarifele de prime modificate pe saitul propriu si in doua publicatii de larga circulatie, avind dreptul sa practice noile tarife numai pentru contractele de asigurare obligatorie RCA nou incheiate, ele nefiind aplicabile in cazul contractelor in derulare".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro