Discordia gunoaielor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Discordia gunoaielor

* conducerea "Eco" spune că presiunile pe care le face "Tracon", din postura monopolistă de proprietar al singurei gropi de gunoi din zonă, sunt ilegale * primarul Simionescu îndeamnă la calm şi la găsirea unei soluţii comerciale care să nu afecteze interesul comunitar, adică dreptul brăilenilor de a li se colecta deşeurile

După ce, la începutul acestei luni, a ţinut în şah firma de salubritate "Eco" SA, blocându-i temporar accesul la groapa ecologică de la Muchea, "Tracon" SRL ameninţă să reia interdicţia, începând de luni, 16 august. Situaţia este generată de datoriile istorice, de aproximativ 900.000 lei (nouă miliarde de lei vechi n.n.), pe care "Eco" le are de plătit către firma "Tracon", proprietarul depozitului ecologic. Cele două părţi s-au înţeles, la începutul anului în curs, ca "Eco" să plătească lunar 200.000 lei, dintre care circa 80.000 lei reprezintă factura curentă, iar restul de 120.000 lei, reprezintă restanţele pe 2007-2009. Înţelegerea a fost respectată până în luna iulie, când "Eco" nu a mai putut să achite decât 130.000 lei, conform directorului Alexandru Micu. Acesta explică situaţia prin faptul că firma de salubrizare are datorii mari şi către bugetul de stat şi că în luna iulie a trebuit virată acolo o sumă consistentă. Se pare, însă, că "Tracon" nu a fost de acord cu această explicaţie, iar în intervalul 1-4 august nu a mai lăsat autogunoierele "Eco" să arunce în depozitul ecologic de la Muchea deşeurile colectate de la populaţie. În consecinţă, operatorul de salubritate a depozitat temporar gunoaiele în propria curte. Situaţia a fost deblocată prin intervenţia Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală, care a virat către "Tracon" banii pe care trebuia să-i dea firmei "Eco" pentru activitatea de măturat stradal. Proprietarul gropii de gunoi de la Muchea a revenit, însă, cu o adresă către DAGL - instituţia care coordonează salubrizarea municipiului - prin care anunţă că, dacă nu se respectă termenii înţelegerii convenite la începutul anului, mijloacele de transport ale "Eco" SA vor avea interdicţie la depozitul ecologic, începând din 16 august.

În replică, "Eco" a transmis o adresă către "Tracon", denunţând ca abuzivă interdicţia accesului la groapa de gunoi şi spunând că, potrivit legii, un serviciu comunitar de utilitate publică - strângerea gunoiului de la populaţie - nu trebuie afectat de interese comerciale, în condiţiile în care situaţia poate fi soluţionată pe calea altor proceduri civile.

S-a schimbat macazul după înlocuirea managerului

Cei de la "Eco" spun că, de la începutul anului în curs, au achitat către "Tracon" 1.300.000 lei, repezentând facturi curente şi datorii istorice. Astfel, restanţele pe 2007 au fost stinse. Au rămas de plătit suma de 36.765 lei, aferentă anului 2008, şi suma de 848.066 lei, aferentă anului 2009. De altfel, conducerea "Eco" reclamă faptul că "Tracon" a tolerat fostei conduceri acumularea de datorii imense, pe perioada 2007-2009, iar după ce s-a schimbat managerul în octombrie 2009 (locul lui George Dragu a fost luat de Alexandru Micu n.n.), se fac presiuni imense pentru plata restanţelor.

Gheorghe Cioacă, directorul economic al "Tracon" SRL Brăila, ne-a declarat că acumularea de datorii a fost privită, la momentul respectiv, ca un credit comercial acordat firmei "Eco". "În perioada respectivă puteam tolera aceste datorii. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în alte oraşe, cum ar fi Constanţa, unde avem depozite ecologice. Între timp, condiţiile economice s-au schimbat şi suntem forţaţi să recuperăm cât mai repede acel credit comercial acordat atunci", ne-a explicat directorul Cioacă.

Dincolo de aceste explicaţii, "Eco" spune că "Tracon" uzează de monopolul pe care îl are, în calitate de proprietar al unicului depozit ecologic din zona Brăilei. "Pentru a se evita pe viitor asemenea blocaje (...), ne vom adresa autorităţii publice locale pentru a ne permite depozitarea deşeurilor municipale şi în alte locaţii autorizate, astfel încât să se asigure continuitatea prestării serviciului public de salubrizare locală", se arată în adresa "Eco" SA. Primarul Aurel Simionescu spune, însă, că varianta depozitării gunoaielor în alte locaţii pică din start, pentru că, efectiv, nu mai există o altă groapă decât cea de la Muchea. "Cele două firme trebuie să se înţeleagă pe latura comercială, astfel încât comunitatea locală să nu fie afectată. Ştiu că «Eco» plăteşte lunar sume destul de mari în contul restanţelor, însă «Tracon» nu este mulţumită. Acum, dacă timp de trei ani ai lăsat să se tot acumuleze datorii peste datorii, eu zic că nu poţi să pretinzi să ţi se plătească totul în doar câteva luni. Ar trebui să aibă şi ei mai multă înţelegere", spune primarul.

12eco1 Directorul Alexandru Micu: "De anul trecut până acum, am reuşit să aducem societatea pe profit!" Blocaj generat de refuzul brăilenilor de a plăti salubrizarea

Directorul Alexandru Micu afirmă că, în cele câteva luni de când a preluat postul de manager, "Eco" SA a trecut de la pierderi uriaşe, de 870.000 lei, în august 2009, la profit de 50.000 lei, în iulie 2010. Actualul director spune că dificultăţile financiare au fost generate, în primul rând, de procentul redus de colectare a taxei de salubritate de la brăilenii - persoane fizice sau juridice - deserviţi de "Eco". Astfel, în luna august 2009, din cele circa 32.000 de gospodării individuale aflate pe sectorul "Eco" - cartierele Vidin, Brăiliţa şi Progresul, precum şi zona centrală, delimitată de străzile 1 Decembrie 1918, Mihai Eminescu şi Carantinei - doar 18.595 aveau contract cu "Eco" şi plăteau pentru ridicarea gunoiului. Restul îşi aruncau deşeurile în halde stradale neautorizate, pe care tot firma de salubritate le curăţă periodic, dar pe propria cheltuială. Pentru rezolvarea problemei, noua conducere a dublat numărul de încasatori stradali - de la 6, la 12 - dându-le ca sarcină de serviciu să convingă populaţia să încheie contracte. Prin adrese care îi ameninţau pe îndărătnici cu acţionarea în judecată, s-a reuşit, în aproape un an de zile, semnarea a 6.000 de contracte noi. "Asta înseamnă un plus la încasări de circa 400.000 lei pe an. Mai avem de adus în legalitate 8.000 de gospodării individuale. Abia când o să încasăm banii şi de la acestea, se va putea spune că am intrat în normalitate şi ne va fi mult mai uşor să ne plătim toate datoriile. Problema e că foarte mulţi brăileni refuză categoric să plătească taxa de salubrizare. Sunt săraci care spun că decât să ne dea bani nouă mai bine îşi îngroapă gunoiul în grădină, dar sunt şi bogaţi, cu vile, care, în loc să achite salubrizarea, aruncă gunoiul în halde stradale", ne-a declarat directorul Micu.

În ceea ce priveşte asociaţiile de proprietari din cartierele de blocuri "Eco" are de încasat creanţe de circa 500.000 lei. Pentru recuperarea banilor, asociaţiile cu restanţe au fost acţionate în judecată. De asemenea, preşedinţii de asociaţie au fost puşi să dea declaraţii pe proprie răspundere în care să precizeze exact numărul de locatari. "Până acum se obişnuiseră să declare telefonic câţi locatari are un bloc. De multe ori, datele transmise de ei nu corespundeau cu cele reale, iar asta ducea la pierderi în bugetul firmei noastre", ne-a spus Alexandru Micu. Acesta se plânge şi de agenţii economici pe care-i are pe sector: "Foarte multe firme refuză să plătească taxa de salubrizare. Ca să scape de plată, schimbă, odată la două-trei luni, operatorul de salubritate. Azi are contract cu noi, mâine cu RER, poimâine cu «Braicata» şi aşa li se pierde urma şi nu mai ştii cine cât are de plătit. Normal ar fi să se facă o sectorizare şi pe agenţii economici. Dacă e pe sectorul meu, cu mine să încheie contract, nu cu operatorii de pe alte sectoare!".

În prezent, taxa de salubritate plătită lunar de brăileni este de 6,25 lei/persoană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro