Skip to main content

Directorul Muzeului reclama presiuni facute de primar asupra sa

Directorul Muzeului Braila, Ionel Cindea, acuza interventii si presiuni care se fac asupra sa si a subordonatilor sai, pentru limitarea cercetarilor arheologice ce trebuie sa preceada, conform legii, orice lucrare de constructii in zona sitului istoric. El sustine ca aceste interventii au drept scop reducerea costurilor platite de beneficiarii sapaturilor de cercetare, facute de specialistii Muzeului si afecteaza in mod direct veniturile institutiei pe care o conduce. Cindea a facut aceste declaratii in sedinta Consiliului Judetean de ieri, dupa ce a fost intrebat de un consilier cu privire la volumul veniturilor proprii ale Muzeului, pentru a se face o comparatie cu sumele primite de la buget. "Ma bucur ca imi puneti aceasta intrebare. Vreau sa va spun ca, pe de o parte, CJ ne da fonduri, dar pe de alta, ni se cere mereu sa renuntam la anumite sume. Am spus-o de ani de zile si o spun in continuare: cercetarea arheologica din situl istoric este o sursa exceptionala de venituri pentru Muzeu, si mai ales intr-un oras ca Braila, care are un sit arheologic imens, de la faleza pina la Bulevardul Cuza. Pe toata aceasta suprafata, orice interventie in subsol,de la 30-40 de centimetri incolo, trebuie precedata de o cercetare arheologica. Asa se va intimpla si cu proiectul de reabilitare a centrului istoric, pe cele 23 de strazi, unde noi va trebui sa precedam aceasta operatiune. Ei, bine, in permanenta - si este de notorietate - pentru cartierul ANL din Brailita, unde avem situl arheologic Brailita, ni se cere reducerea drastica a sumelor. Eu inteleg sa discutam despre contributia Muzeului, pentru a produce si venituri, dar nu in aceste conditii. Toate contractele pe care le facem cu persoanele fizice si juridice sint mereu insotite de fel de fel de interventii, pentru a diminua sumele percepute si a cerceta mai putin, ca suprafata. Ori, lucrurile astea noi nu le mai putem face, UE ne cere sa avem transparenta, sa asezam pe site preturi, legea, suprafetele cercetate", a spus directorul Muzeului.
Intrebat de presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, cine a facut astfel de interventii, Cindea a raspuns:
"Ma refer strict la Primarie, nu e vorba de altcineva. E vorba de Primarie, care imi cere incontinuu lucruri de-astea. Eu nu mai pot sa fac astfel de discutii de alcov, de birou, pentru ca datele acestea se aseaza pe Internet, sint publice, si lumea asta nu poate sa inteleaga".
Contactat telefonic, primarul Constantin Cibu ne-a declarat: "Eu nu am facut nici un fel de presiuni asupra lui, decit ca sa se urgenteze sapaturile lor, nu am avut cu el nici o discutie cu privire la costuri, sau alte lucruri de genul asta. Pe mine ma intereseaza doar ca in Brailita, in asa-zisul sit istoric - care numai sit istoric nu este, in capul lor e sit istoric!- sa se termine cit mai repede lucrarile".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu